• Fii alături de Echipa Țării

Fotbal feminin. Un nou format pentru competițiile UEFA

06 dec 2023 de Svetlana Tataru

Comitetul Executiv al UEFA a aprobat un nou format pentru competițiile de fotbal feminin. Acestea includ schimbări în desfășurarea și organizarea Ligii Campionilor, dar și crearea unei noi competiții europene pentru cluburile de fotbal feminin începând cu sezonul 2025/26. 

 

Noul format al Ligii Campionilor la fotbal feminin va debuta în sezonul 2025/26 în care vor evolua 18 echipe (în loc de 16 cluburi cum se întâmpla până acum), după viitorul model al Ligii Campionilor la fotbal masculin. 

Echipele nu vor mai întâlni de două ori aceleași trei adversare. În schimb, vor juca împotriva a șase echipe diferite în etapa grupelor, câte 3 meciuri acasă și 3 în deplasare.

Pentru a determina cele șase adversare, echipele vor fi repartizate în trei grupe în baza clasamentului actual al coeficientului de club. Pentru a asigura un nivel și un grafic echilibrat pentru toate echipele, fiecare formație va fi trasă la sorți pentru a juca împotriva a două echipe din fiecare grup, disputând un meci acasă și unul în deplasare împotriva unei echipe din fiecare grup.

Rezultatele fiecărui meci vor decide clasamentul general în noua ligă, cu trei puncte pentru o victorie, unul pentru o remiză și zero puncte pentru o înfrângere. 

 

Primele patru cluburi se vor califica direct în sferturile de finală. Celelate opt echipe clasate de pe locul 5 până pe locul 12 vor concura într-o fază eliminatorie cu dublă manșă pentru a-și asigura calea către sferturi. Echipele clasate între locurile 13 și 18 vor fi eliminate.

 

A doua competiție va fi un turneu cu eliminare directă, desfășurat simultan cu Liga Campionilor Feminină. Aceasta va consta în șase etape: Runda 1, 2, optimile de finală, sferturile de finală, semifinalele și finala, fiecare disputată în două manșe (acasă și în deplasare).

 

Treispreze echipe, clasate pe locul trei în ligile naționale ale asociaților de pe poziția 8 - 13 în clasamentul, precum și echipele de pe locul doi din asociațiile clasate între locurile 18 și 24, vor intra direct în competiție. În plus, sistemul special al Ligii Campioanelor Feminin UEFA va oferi cluburilor eliminate în runda a doua, precum și echipelor de pe locul doi și trei din turneele primei runde, o a doua șansă în competiție.

 

Echipele câștigătoare se vor califica automat pentru runda a doua a Ligii Campionilor la fotbal feminin din sezonul următor. Acestea vor mai avea o rundă pentru a obține un loc în faza grupelor.

 

Aleksander Čeferin, Președintele UEFA, a subliniat angajamentul continuu al organizației față de dezvoltarea fotbalului feminin: „Noul format al Ligii Campionilor Feminine UEFA și introducerea unei a doua competiții sunt o demonstrație a acestui angajament. Acestea vor permite mai multor jucătoare și cluburi din Europa să viseze la glorie europeană."

 

Modificările au fost aprobare cu scopul de a creşte competitivitatea şi de a maximiza participarea, ţinând cont totodată de constrângerile de legate de calendar şi de volumul de muncă al jucătoarelor. Calificarea în ambele competiţii va rămâne deschisă şi obţinută graţie performanţelor echipelor în campionatele naţionale.

 

De la reconfigurarea competiției în sezonul 2021/22, UEFA a remarcat un interes crescut, prezențe record în stadioane și audiențe TV remarcabile. Noul format propus are scopul de a construi pe aceste succese, făcând Liga Campionilor la fotbal feminin mai competitivă și oferind o experiență îmbunătățită pentru suporteri și jucători.

 

Amintim că UEFA Women's EURO 2025 va avea loc în opt orașe din Elveția (Basel, Berna, Geneva, Luzern, Sion, St. Gallen, Thun și Zurich), care vor găzdui meciuri în perioada 2-27 iulie 2025. Partida de deschidere și finala vor avea loc la St. Jakob-Park din Basel.

foto: UEFA