• Fii alături de Echipa Țării

Alina Capațîna, absolventa programului FIFA EPSA

04 dec 2023 de Svetlana Tataru
GALERIE

Alina Capațîna, Secretarul Comisiei de Disciplină a Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Delegat UEFA, a absolvit cea de-a treia ediție a Programului Executiv FIFA în Arbitraj Sportiv (FIFA EPSA). Scopul principal al proiectului constă în consolidarea cunoștințelor în domeniul arbitrajului sportiv și oferă oportunitatea de a promova integritatea, profesionalismul și transparența fotbalului.

FIFA EPSA s-a desfășurat pe parcursul a trei luni, în trei module distincte, în diverse locații de referință din lumea fotbalului: Madrid, Spania (19 - 22 septembrie 2023), Buenos Aires, Argentina (31 octombrie - 3 noiembrie 2023) și Zurich, Elveția, (28 noiembrie - 1 decembrie 2023).

Sunt încântată să vă spun că am absolvit cu succes Programul FIFA Executive în Arbitraj Sportiv, ce reprezintă o evoluție semnificativă în călătoria mea profesională. Această realizare mă umple de un sentiment copleșitor de mândrie și vreau să-mi exprim cea mai profundă recunoștință și mulțumiri celor care au jucat un rol esențial în acest succes.”, susține Alina Capațîna.


În primul rând, îmi exprim sincera apreciere către Federația Moldovenească de Fotbal pentru sprijinul neclintit pe parcursul acestui program educațional. FMF mi-a oferit oportunități, îndrumări și resurse neprețuite, contribuind semnificativ la creșterea mea în domeniul dreptului sportiv și al dezvoltării personale. De asemenea, extind profundă recunoștință colegilor și mentorilor mei de la curs, care au jucat un rol esențial în formarea înțelegerii mele despre arbitrajul sportiv și dreptul sportiv în general. Experiența obținută a fost transformatoare și am o datorie considerabilă de a mulțumi colegilor, profesorilor si speakerilor remarcabili care au îmbogățit acest program cu diverse perspective și experiențe”, mai menționează Alina Capațînă.

 

Participarea reprezentantei echipei FMF, Alinei Capațîna, în acest program aduce doar avantaje pentru activitatea din domeniul fotbalului din Republica Moldova, în special în ceea ce privește interpretarea și aplicarea regulilor și regulamentelor în cadrul Comisiei de Disciplină a FMF. 

 

Cunoștințele dobândite în timpul Programului Executiv FIFA în Arbitrajul Sportiv au fost transformatoare. Curriculumul cuprinzător, împreună cu informații din lumea reală de la profesioniști experimentați, m-au echipat cu abilitățile și expertiza necesare pentru a naviga în complexitățile arbitrajului sportiv. În timp ce reflectez asupra acestei realizări, am simțul responsabilității pentru a contribui semnificativ în domeniu dreptului sportiv, în cadrul organelor judiciare din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal și de asemenea, instituțiilor judiciare la nivel național. Sunt entuziasmată de oportunitățile viitoare și rămân angajată să susțin standardele de integritate și corectitudine în legea sportului.”, adaugă Alina Capațînă.

 

Experiența acumulată va contribui semnificativ la gestionarea eficientă a cazurilor disciplinare și la îmbunătățirea colaborării și comunicării dintre Comisia de Disciplină și arbitrii implicați.

 

Menționăm că reprezentanții FMF participă pentru a doua oară în Programului Executiv FIFA în Arbitraj Sportiv. Secretarul Comisiei de Etică și Comisiei pentru Statutul și Transferul Jucătorului, Natalia Chiriac, a urmat prima ediție a FIFA EPSA, în 2021. Natalia Chiriac este și membru al Tribunalului Fotbalistic FIFA.