• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Dinamo-Auto, cu gândul la Europa League

31 mar 2020 de Victor Daghi

Dinamo-Auto Tiraspol are șanse bune să devină a 16-a echipă din istoria fotbalului moldovenesc, care va reprezenta țara noastră în cupele europene.  

 

Se știe că formația campioană, Sheriff va juca în preliminariile Ligii Campionilor, iar Sfîntul Gheorghe Suruceni și Petrocub-Hîncești – în Liga Europei. Cea de-a patra reprezentantă a Moldovei în cupele europene se va decide după ce vom afla deținătoarea Cupei Moldovei Orange, ediția 2019-2020. În semifinale vor juca Sfîntul Gheorghe – Speranța și Sheriff – Petrocub-Hîncești. Doar în cazul în care Speranța va câștiga Cupa, formația din Nisporeni va obține dreptul, al doilea an consecutiv, să joace în Liga Europei. Iar în cazul în care trofeul va fi adjudecat de o altă echipă, atunci Dinamo-Auto va juca în Liga Europei, fiind clasată pe locul 4 în ultima ediție de campionat.  

 

Trupa lui Igor Dobrovolski a lăsat o impresie bună la prima ediție a turneului național „Cupa Federației”. Dinamo-Auto a fost singura echipă care a obținut victorie în meciul contra câștigătoarei turneului – Sfîntul Gheorghe Suruceni. În același timp, scopul dinamoviștilor la acest turneu a fost să-i vadă la treabă pe toți jucătorii aflați în probe, la final clasându-se pe locul 6.

 

“La fiecare meci din cadrul Cupei Federației intram pe teren cu gândul la victorie. Din păcate, nu întotdeauna ne-a reușit acest lucru. Cu mult mai important a fost să-i urmărim în joc pe câțiva dintre potențialii noi jucători. Evoluția lor urmează să fie examinată de către stafful nostru tehnic și ne vom decide dacă-i vom păstra la formația noastră sau nu”,  

a declarat Alexandr Kamaldinov, antrenorul secund al FC Dinamo-Auto după terminarea Cupei Federației.  

 

Fotbal Club Dinamo-Auto este cea mai tânără echipă din Divizia Națională. Fondat pe 24 iulie 2009, clubul tiraspolean și-a început evoluția în campionatul Moldovei în ediția 2009-2010.  

 

Deja în primul an „dinamoviștii” au devenit câștigători ai Diviziei B, seria Nord și au promovat în Divizia A.  

 

Aici Dinamo-Auto a jucat 3 sezoane, locul 3 în ediția 2010-11, locul 7 în sezonul 2011-12 și din nou locul 3 în ediția 2012-13. Deoarece Sheriff-II, echipa clasată pe locul doi în ediția 2012-13, nu avea dreptul să promoveze în elita fotbalului moldovenesc, Dinamo-Auto, împreună cu Veris Chișinău, a obținut dreptul să joace în Divizia Națională. Echipa a fost antrenată în acel sezon de către Dmitrii Arabadji, iar printre jucătorii formației îi regăsim pe foștii internaționali Alexandr Covalenco, Evgheni Hmaruc, Nicolai Rudac, Maxim Focșa, Serghei Pogreban și Roman Radcenco.

 

Debutul în Divizia Națională a fost unul bun: locul 8 printre 12 echipe în ediția 2013-14. În sezonul următor, Dinamo-Auto s-a clasat din nou pe locul 8 într-un campionat din care au fost excluse FC Costuleni și Veris. Conducerea clubului a rămas nemulțumită de evoluția echipei, schimbând pe parcursul sezonului doi antrenori, Dmitrii Arabadji (după etapa IV) și Nicolai Mandrîcenco (după etapa VI). Igor Negrescu a antrenat echipa până la finalul campionatului, după care s-a renunțat și la serviciile lui.  

 

În ediția 2015-16, „dinamoviștii”, antrenați de Nicolai Mandrîcenco, s-au clasat pe locul 5 din 10 echipe.

 

Pe parcursul sezonului următor echipa a avut 3 tehnicieni, Nicolai Mandrîcenco (etapele 1-4), Nicolai Rudac (etapele 6-9) și Iurii Groșev (etapele 10-33), iar Dinamo-Auto s-a clasat pe locul 9 din 11 echipe.

 

În ediția 2017, Dinamo-Auto a luptat cu Spicul Chișcăreni pentru evitarea retrogradării și din nou s-a clasat pe locul 9, adunând 15 puncte, cu unul mai mult decât Spicul.

 

Din anul 2018 la timona echipei din Tiraspol se află campionul olimpic Igor Dobrovolski. În primul sezon Dinamo-Auto a încheiat campionatul pe locul 6, iar anul trecut – pe locul 4.

 

Dinamo-Auto, anul 2013