• Support National Team

Feminin (Naționale)

Fotbal feminin. Interviu cu Alexandra Bocancea, după preliminariile Campionatului European WU19

23 noi 2023 de Svetlana Tataru

Naționala Moldovei de fotbal WU19 și-a încheiat evoluția din cadrul grupei B3 a preliminariilor Campionatului European din Slovenia. Moldova a fost învinsă de formația țării-gazdă, Slovenia, cu scorul de 7-1, a cedat în partida cu selecționata din Kosovo, scor 3-0, dar a remizat cu echipa din Azerbaidjan, scor 0-0. Selecționata noastră a ocupat locul 3 în clasament. Antrenoarea naționalei feminine WU19 a Moldovei, Alexandra Bocancea, a oferit un interviu despre experiența și provocările pe care echipa sa le-a avut în cele trei meciuri din cadrul preliminariilor Campionatului European 2024.

 

Întrebare: Care au fost principalele aspecte pozitive ale performanței echipei naționale feminine U19 a Moldovei în timpul preliminariilor Euro, având în vedere că au ocupat locul 3 în grupa lor? 

Răspuns: Probabil cel mai important este faptul că toate fetele s-au întors acasă fără traume. În ceea ce privește performanța echipei noastre - obiectiv vorbind, a fost foarte slabă. Aceasta este realitatea, din păcăte.

 

Întrebare: Ce factori credeți că au contribuit la cele două înfrângeri suferite împotriva Sloveniei și Kosovo și cum intenționați să abordați aceste probleme în viitor?

Răspuns: Echipa noastră nu are destulă experiență și îi lipsește coeziunea. În sezonul trecut, toate turneele au fost jucate de tinere născute în 2004, iar acum doar 3 au rămas din componența anterioară. În plus, fetele născute în 2005-2006 au fost afectate de COVID-19, ceea ce a dus la pierderea multor ore de pregătire. Selecția este foarte mică, ba chiar inexistentă. Avem doar 20 de jucătoare de această vârstă. Nivelul campionatului este scăzut, iar asta împiedică dezvoltarea individuală a tinerelor fotbaliste, în toate aspectele posibile.
 

Întrebare: Care a fost strategia echipei în meciul împotriva Azerbaidjan, unde s-a înregistrat o remiză, și ce lecții importante ați învățat din această experiență? 

Răspuns: În meciul cu Azerbaijan, speram și ne pregătisem pentru o victorie. Am fost mai puternice decât adversarele, dar, din nefericire, nu am reușit să atacăm mai mult. Nu am valorificat toate ocaziile. Probabil că oboseala și-a jucat rolul.

 

Întrebare: Ce planuri aveți pentru a consolida apărarea echipei în urma înfrângerilor împotriva Sloveniei și Kosovo și pentru a asigura că aceste rezultate nu se vor repeta în viitor?

Răspuns: Avem o apărare destul de bună, dar atunci când te aperi pe tot parcursul meciului, greșelile apar mai des. Problema noastră e în jocul de mijloc și de atac. Din păcate, nu am creat practic nicio ocazie periculoasă. În fazele de atac avem probleme semnificative. Vom lucra la îmbunătățirea acestui aspect.
 

Întrebare: Care sunt obiectivele imediate pentru echipa WU19 a Moldovei și cum intenționați să vă pregătiți pentru viitoarele competiții?

Răspuns: În aprilie, echipa va participa în etapa a doua a calificărilor pentru Campionatul European. Scopul este să performăm mai bine și să arătăm un joc bun. Avem cel puțin 3 luni până la următoarele cantonamente. Din păcate, în sezonul rece nu se joacă meciuri în campionat, iar multe fete se vor antrena individual. Noi însă le vom oferi planuri personalizate de pregătire pentru fiecare și după această pauză competițională vom încerca să revenim cu forțe noi.

 

Vă mulțumim! Mult succes!