• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Selecționerul Engin Firat explică cum face selecția la Naționala Moldovei

30 mar 2020 de Victor Daghi

 

Selecționerul Naționalei Moldovei, Engin Firat a povestit cum face selecția la Naționala Moldovei.

 

”Salut prieteni! Sper că toți sunteți bine. Noi trecem acum prin timpuri foarte proaste și sper că ne vom reîntâlni curând într-un mediu sănătos și fericit, pe terenurile de fotbal.

 

În același timp vreau să profit de această perioadă, deoarece întotdeauna sunt multe întrebări despre Națională, cum lucrăm cu jucătorii, și vreau să profit de aceste momente ca să vă explic cum lucrăm cu jucătorii, să fie transparent, chiar dacă e numai on-line, cum lucrăm la Națională, cum decidem cine va fi convocat, cum îi urmărim pe jucători, cum facem o analiză și dacă suntem în contact cu jucătorii.

 

Aș vrea să vă explic cum lucrăm și cum folosim noile tehnologii. Și voi face aceasta în câțiva pași.

 

Vreau să împart mesajul meu în partea fizică, GPS, și vă voi explica ce înseamnă el și cum lucrăm cu el, și în partea tehnică-tactică, mă voi referi la forma jucătorului în cadrul programului de scouting și cum le dăm un feedback, cum îi urmărim pe jucători și le dăm sfaturi pentru pașii următori.

 

Cum am mai spus, încercăm să vedem jucătorii pe viu și apoi să facem o analiză. În Moldova nu este așa de dificil să urmărești jucătorii în liga locală, dar după cum bine știți majoritatea componenților Naționalei joacă la cluburi din străinătate.

 

În această situație noi folosim tehnologiile și sunt câteva saituri profesioniste de scouting. Federația noastră are contract cu unul dintre aceste saituri. Pe sait găsesc informații despre toate ligile profesioniste, jucători și echipe naționale. 

 

Vă arăt cum lucrează. Spre exemplu, voi scrie Moldova și se deschide pagina Echipei Naționale a Moldovei. Aici veți găsi toată informația despre Naționala noastră, ceea ce înseamnă meciuri integrale, rezumate, goluri, dacă doriți găsiți aici informații despre loviturile libere, cornere, șuturi. 

 

Vreau să vă arăt cum urmărim aici jucătorii Naționalei noastre. Spre exemplu, dacă apăs pe Vadim Rață, apare informația despre jucător, toate ultimele lui meciuri, rezumatul lor, ceea ce înseamnă că poți obține informație detailată despre cum a făcut el deposedarea la ultimul meci, cum face pressing sau șutează de la distanță, etc. Așa obțin toată informația necesară, video, pot vedea și tot meciul. Spre exemplu, Vadim a jucat ultimul meci pe 8 martie în Liga română și vedem toată informația despre mijlocașul nostru. La capitolul pase precise avem 71%, 22 precise și 9 greșite, 5 încercări de deposedare a adversarului, 4 reușite, 1 greșită, duelurile cu adversarul și încercările de dribling.

 

Am aici nu doar statistica. Pot vedea cum a jucat o fază sau alta. Dacă apăs pe butonul dribling, voi vedea cum a fost faultat în momentul driblingului și este toată informația ce a făcut jucătorul. Este un mare avantaj că pot vedea totul, nu trebuie să aștept până vine balonul la jucător, este totul comprimat. Toată informația e de ultimă oră, ce a făcut jucătorul, etc.

 

Astfel înțelegem care e situația cu jucătorul nostru și este o posibilitate să văd dacă n-am scăpat ceva, dacă am văzut totul, calitatea jocului sau dacă se joacă într-un nou sistem, dacă jucătorul e mai bine de folosit pe o altă poziție, etc.  

 

Noi urmărim aici nu doar evoluția jucătorului, dar vedem forma lui fizică și mentală, stilul lui de joc și împreună decidem dacă acest jucător va fi invitat la Națională, dacă ne va putea ajuta pe viitor.

 

Sunt sigur că ați auzit multe despre trackerul GPS. Voi încerca să vă explic într-un limbaj simplu ce înseamnă el, cum lucrează și de ce rezultatele lui sunt atât de importante pentru noi.

 

Iată un exemplu cum folosim noi acest tracker. Trackerul se instalează în interiorul vestei și jucătorii vor îmbrăca această vestă. Nu face rău jucătorilor și nu poate accidenta pe nimeni.  

 

Aici vreau să vă arăt pe sait cum lucrează acest aparat GPS. Trackerul este urmărit de GPS și înregistrează toate mișcările tale pe teren, poziția și viteza ta. Apoi conectăm aparatul la calculator și transferăm toată informația pe un soft. Este posibil de făcut totul on-line, ceea ce înseamnă că se poate de obținut toate informațiile în timpul antrenamentului sau meciului. Mai târziu softul pune toți parametrii împreună și ne oferă rezultatele.

 

Acesta este raportul sesiunii. Ce înseamnă aceste rezultate pentru noi? Datele obținute ne permit să analizăm efortul fizic al jucătorilor, și nu numai individual, dar și de grup, al fundașilor, mijlocașilor, atacanților. La mijlocași ne interesează alergarea rapidă. La atacanți trebuie să văd cele mai multe sprinturi.

 

Și la toți jucătorii împreună vom vedea rezultatul echipei, pentru a compara la nivel internațional.

 

Aici vedeți date de la meciul cu Suedia din 9 ianuarie. Avem rezultatele tuturor jucătorilor, cât timp s-au aflat pe teren, ce distanță au alergat, viteza medie, tempoul ridicat, etc.

 

Primim mulți parametri, care ne sunt utili în lucrul nostru. Aceste date ne arată lucrurile noastre slabe, atât individual cât și în grup. Și vom lucra pentru înlăturarea lor. Partea bună este că nu pot să existe scuze pentru jucători, deoarece totul este documentat, nu e nimic personal. Cine nu lucrează conștiincios, primește răspuns pe hârtie și acolo se vede bine la ce nu se lucrează și unde este partea slabă.

 

Trebuie să știți că sunt în contact cu antrenorii cluburilor, inclusiv și cu cei din străinătate, pentru a primi o părere de-a lor despre jucătorii noștri și pentru a avea o relație prietenească cu echipele la care joacă stranierii noștri.

 

Uneori am nevoie de ajutorul asistentului meu Serghei (n.r. Cleșcenco), deoarece majoritatea antrenorilor de la echipele din Rusia nu vorbesc engleza sau germana. Trebuie să înțelegeți că noi suntem în contact cu ei toți, ținem totul sub control, mă refer la accidentări și alte lucruri, este o relație pozitivă pentru toți.

 

Adunăm toată informația, ce am încercat să vă explic mai devreme. Spre exemplu, rezultatele GPS, la care vedem părțile slabe ale unor jucători, îi sfătuim cum să le elimine pentru a avea rezultate bune ca echipă.  

 

În același timp, le ofer jucătorilor toată informația după cantonamente și meciuri, când se întorc înapoi la cluburi. La fel, informația ce ține de mentalitate, cât de mult au fost motivați, focusați, în mod special asupra echipei, mai ales că singura noastră șansă să obținem succes este lucrul bun în echipă, nu calitățile individuale.

 

Jucătorii primesc informații clare cum ei lucrează individual, tactic și tehnic în cadrul echipei, care a fost comportamentul lor în timpul meciului și cantonamentului, unde au existat probleme. Spre exemplu, noi vorbim despre linia de apărare, unde eu văd probleme sau când am luat gol, de ce am încasat golul, unde a fost greșeala. Jucătorii primesc această informație în format video, pentru ca ei să primească nu doar documentul, ci și video, ca să înțeleagă ce vrem noi să le explicăm și cum trebuie să rezolvăm problemele noastre.  

 

Toată această informație – feedbackul îl pregătim separat pentru fiecare jucător și le trimitem prin WhatsApp. Asta înseamnă că fiecare jucător primește informația direct pe telefon. În orice moment el poate vedea informația și poate să înțeleagă de ce sunt supărat pe el. Este totul pe video și nu există nici o scuză pentru nimeni.

 

Astfel încerc să-i forțez pe jucători să fie autocritici și să aibă o mai bună încredere în forțele proprii. Încercăm să schimbăm ceva, tot timpul încercăm să unim echipa noastră, să-i facem pe jucători să înțeleagă faptul că chiar și 1% de ajutor pentru echipă poate să ne ajute mult și să fie decisiv.

 

Sper că este utilă această informație despre cum adunăm date despre jucători, cum facem analiza, de ce considerăm că trebuie să convocăm un fotbalist și nu altul. Voi încerca să pregătesc un alt video pentru a vă explica cum analizăm adversarul și cum se iau unele decizii tactice, de ce acest fotbalist joacă pe această poziție, etc.

 

Vom putea trece de aceste timpuri cu informație utilă pentru dumneavoastră.

 

Aveți grijă de dumneavoastră, fiți sănătoși și sper să ne vedem curând.”