• Fii alături de Echipa Țării

UEFA și Disney anunță prelungirea proiectului PLAYMAKERS până în 2027. Cercetările arată impactul pozitiv al programului în Moldova

16 noi 2023 de Reporter FMF

UEFA Playmakers a adus magia povestirii Disney la peste 2000 de fete tinere din Moldova începând cu anul 2021, Encanto fiind cel mai recent film adăugat în program.

 

Părinții din Moldova au raportat că prima inițiativă paneuropeană a UEFA și Disney pentru fete, UEFA Playmakers inspirată de Disney, le-a inspirat pe fiicele lor care au participat la program să își dorească să joace fotbal în proporție de 94,73 % și să se alăture unei echipe locale 90,19%.

UEFA Playmakers inspirat de Disney anunță o nouă prelungire a proiectului pe patru ani până în 2027. Această inițiativă de participare europeană, susținută de poveștile Disney, a adunat deja peste 2000 de fete de 5-8 ani din Moldova în fotbal.

 

UEFA și Disney sunt mândri să urmeze povestea muzicală animată, câștigătoare a premiului Oscar, de la Disney Encanto, cel mai recent film care s-a alăturat UEFA Playmakers, după Incredibilii 2, Frozen 2 și Moana, toate având un rol feminin puternic.

 

„Suntem atât de mulțumiți de impactul pe care UEFA Playmakers l-a avut în Moldova, ajutând să oferim fetelor o primă experiență de fotbal. Dorim ca mai multe fete să se alăture echipelor locale după ce au participat la program”, a declarant coordonatorul proiectului Playmakers, Natalia Ceban.

 

O experiență magică pentru fete, părinți și antrenori deopotrivă

UEFA Playmakers a avut un impact tangibil în Moldova. Reușind în scopul de a atrage mai multe fete să se joace prin mișcare, joacă și povestire și de a oferi fetelor oportunități unice ca o cale de intrare sigură, distractivă și antrenantă în joc.

 

Inspirate de cercetările academice, sesiunile UEFA Playmakers sunt organizate în 28 de centre din Moldova de peste 60 de antrenori.

În toată Europa, sesiunile UEFA Playmakers au loc în 48 de asociații naționale europene în peste 3.800 de locații. Peste 73.000 de fete au luat parte la programul care a pregătit peste 5.200 de antrenori UEFA Playmakers.

· 100% dintre fete se bucură cu adevărat de sesiuni.

· 94,73% dintre fete doresc să continue să joace fotbal.

· 90,19% dintre părinți ar recomanda ședințe altor părinți.

· 86,28% dintre părinți sunt mai încrezători că fiica lor joacă fotbal mai regulat după UEFA Playmakers.

· 74% dintre antrenorii UEFA Playmakers sunt femei și 43% nu aveau experiență anterioară de antrenor când s-au alăturat UEFA Playmakers.

 

Deschizând calea fetelor în fotbal

Povestea Playmakers abia a început, iar UEFA se va baza pe acest impuls pentru a se asigura că fetele nu sunt doar introduse în fotbal, ci continuă să joace. Ambiția cheie a UEFA Playmakers este să se asigure că fiecare centru Playmakers are o cale clară în fotbal pentru jucători și antrenori deopotrivă. Pentru a realiza acest lucru, UEFA va sprijini asociațiile naționale cu experți dedicați care oferă sprijin mentorilor și programe de continuare.

 

În plus, UEFA va oferi un acces mai mare la conținutul UEFA Playmakers, permițând fetelor, familiilor și profesorilor să se bucure de activitățile UEFA Playmakers independent de sesiuni.

 

„Suntem foarte încântați să vedem că UEFA Playmakers se extinde în următorii patru ani și să ne continuăm parteneriatul cu Disney”, a declarat Nadine Kessler, director general al UEFA pentru fotbal feminin. „Combinarea activității fizice cu magia Disney s-a dovedit o combinație câștigătoare pentru a introduce fetele în fotbal, a implica părinții și a oferi fiecărei fete ocazia de a experimenta bucuria jocului nostru frumos. Sunt încântat să văd în viitor jucători profesioniști de fotbal care își pot urmări dragostea pentru fotbal până la prima lor sesiune Playmakers.”

 

Nicole Morse, Vicepreședinte Brand și Marketing al Francizei, Disney EMEA, a declarat: „Facătorii de joc UEFA, inspirați de Disney, a fost o colaborare atât de strălucitoare încât a fost o idee deloc să continui programul încă patru ani. A fost atât de satisfăcător să văd personajele și poveștile noastre feminine puternice, cum ar fi Moana și Frozen, fiind o forță pentru bine, inspirând familiile și copiii să devină mai activi și să înceapă dragostea pentru fotbal. Feedback-ul fetelor, părinților și antrenorilor a fost atât de pozitiv și așteptăm cu nerăbdare să angajăm noi audiențe cu povestirea noastră, începând cu noua noastră poveste Encanto care va fi difuzată în 47 de asociații naționale din Europa.”

 

Țări care participă la programul UEFA Playmakers

Șapte țări au făcut parte din faza pilot inițială în februarie 2020: Austria, Belgia, Norvegia, Polonia, România, Scoția și Serbia.

În mai puțin de patru ani, alte 40 de țări s-au alăturat programului: Albania, Andorra, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Insulele Feroe, Georgia, Germania, Gibraltar , Grecia, Ungaria, Israel, Italia, Kazahstan, Kosovo, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Irlanda de Nord, Republica Irlanda, Rusia, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Ucraina , Țara Galilor.

Cercetare la Universitatea Leeds Beckett

În iulie 2023, Universitatea Leeds Beckett a desfășurat un proces amănunțit de colectare a cercetării în cadrul a 31 de asociații naționale ale UEFA care participă la programul UEFA Playmakers. Datele au fost capturate de la 1.392 de părinți și 965 de antrenori.