• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Ion Nicolaescu: Sunt mândru să las o amprentă în istoria fotbalului moldovenesc

16 noi 2023 de Svetlana Tataru

Golgheterul din toate timpurile ale naționalei Moldovei ne dezvăluie secretele succesului său fotbalistic. Cu 14 goluri marcate pentru selecționata noastră și o performanță excepțională împotriva reprezentativei Poloniei, Ion Nicolaescu ne deschide ușa către culisele victoriilor sale. Cum a reușit să devină liderul golgheterilor în grupa sa din Preliminariile EURO 2024, ce îl motivează pe tânărul jucător să fie parte a istoriei țării noastre și cum a ajuns să se ridice la înălțimea așteptărilor? Astăzi vorbim despre dedicare, determinare și dragoste pentru fotbal.

 

Întrebare: Ce înseamnă pentru tine faptul că ești golgheterul din toate timpurile al echipei naționale a Moldovei? 14 goluri pentru selecționata noastră spune ceva...

Răspuns: Este o onoare să fiu golgheterul din toate timpurile al echipei naționale. Pentru mine, cele 14 goluri nu sunt doar o statistică, sunt o dovadă a muncii și dedicării mele pe terenul de joacă. Este o realizare de care sunt profund recunoscător. Sunt mândru că pot contribui la succesul echipei naționale și să las o amprentă în istoria fotbalului moldovenesc.

 

Întrebare: Cum simți presiunea de a fi golgheterul grupei de calificare E la EURO 2024? Este pentru prima dată în istorie când un moldovean conduce un astfel de top cu 2 etape înainte de final, într-o grupă cu Robert Lewandowski.

Răspuns: Presiunea este reală, dar o consider o sursă de motivație ce îmi oferă șansa să îmi depășesc limitele. Știu că toți ochii sunt pe mine și că suporterii moldoveni își pun speranța în succesul naționalei noastre. Faptul că sunt în fruntea topului într-o grupă în care joc alături de jucători precum Robert Lewandowski mă determină să nu mă opresc aici.

 

Întrebare: Cum descrii experiența marcării celor 3 goluri în poarta unei adversare puternice, precum este Polonia?

Răspuns: Marcarea a trei goluri împotriva Poloniei a fost cu adevărat senzațională. Fiecare gol a fost o combinație de ambiție, curaj și lucru în echipă. Să învingi o națională precum Polonia nu doar că îți aduce satisfacție personală, dar este și o victorie pentru întreaga națiune, în cazul nostru, pentru Moldova. A fost cu siguranță o experiență incredibilă și emoționantă. Este o senzație inegalabilă să aduc bucurie suporterilor moldoveni prin golurile mele. Simt că îmi demonstrez mie însumi și echipei mele că putem concura la nivel înalt.

 

Întrebare: Cum ai caracteriza atmosfera din vestiarul Naționalei Moldovei înaintea meciurilor importante?

Răspuns: Atmosfera din vestiarul Naționalei Moldovei este plină de concentrare înainte de meciurilor importante. Suntem ca o familie și ne susținem reciproc, pentru că avem un scop comun. Fiecare jucător înțelege importanța rolului său pe teren și cât de mult contează să luptăm pentru succesul naționalei noastre.

 

Întrebare: Cum reușești să te concentrezi și să te motivezi înaintea meciurilor importante, ținând cont de presiunea și așteptările ridicate ale suporterilor moldoveni?

Răspuns: Concentrarea și motivația vin din dorința de a reprezenta țara mea în cel mai bun mod posibil. Încerc să mă concentrez pe pregătire și să-mi păstrez încrederea în abilitățile mele. Știu că suporterii moldoveni ne susțin cu pasiune, așa că vreau să le răsplătesc încrederea cu performanțe de top.

 

Întrebare: Cum evaluezi progresele echipei naționale a Moldovei în această campanie de calificare și ce aspecte consideri că au fost cheia succesului până acum?

Răspuns: Cred că echipa noastră a făcut progrese semnificative în această campanie. Un factor cheie al succesului a fost coeziunea și munca în echipă, alături de antrenor și tot stafful. Am învățat din fiecare meci și am abordat fiecare adversar cu seriozitate maximă.

 

Întrebare: Ce așteptări ai pentru meciul cu Albania și cum vezi strategia echipei pentru a obține cele 3 puncte în această partidă importantă?

Răspuns: Meciul cu Albania este extrem de important, probabil cel mai important din toată competiția, și aștept cu nerăbdare să dăm totul pe teren pentru a obține cele 3 puncte. Strategia noastră va fi bazată pe organizare defensivă solidă, joc de echipă și exploatarea oportunităților. Ne dorim să obținem o victorie pentru Moldova.

 

Întrebare: Care sunt principalele calități ale echipei naționale a Moldovei și cum acestea vă ajută să concurați la nivel înalt în competițiile internaționale?

Răspuns: Cred că principalele calități ale echipei noastre sunt determinarea, spiritul de luptă și unitatea. Nu uităm să ne susținem reciproc pe teren. Aceste calități ne ajută să ne autodepășim.

 

Întrebare: Ce mesaj ai pentru suporterii moldoveni care visează la o calificare istorică a echipei la Campionatul European?

Răspuns: Le transmit suporterilor noștri că suntem conștienți de visul lor și vom lupta cu toate puterile pentru a-l îndeplini. Dorința lor de a ne vedea la un turneu final ne motivează în fiecare zi. Le mulțumesc pentru sprijin și îi încurajez să rămână alături de noi în această călătorie.

 

Întrebare: Cum te-ai adaptat la stilul de joc al echipei olandeze Heerenveen și cum aceasta te-a influențat în performanțele tale pentru naționala Moldovei?

Răspuns: Experiența mea la Heerenveen este una valoroasă. Am învățat multe aspecte ale jocului într-o ligă competitivă, diferită de ceea ce e în Moldova. Acest lucru m-a ajutat să aduc noi cunoștințe și abilități la echipa națională. Colaborarea cu antrenorii și jucătorii de la Heerenveen au un impact pozitiv asupra evoluției mele.

 

Întrebare: Care a fost momentul cel mai emoționant pe care l-ai trăit într-un meci cu Naționala Moldovei și de ce a fost atât de special pentru tine?

Răspuns: Momentul cel mai emoționant pe care l-am trăit într-un meci cu Naționala Moldovei a fost cu siguranță atunci când am marcat primul meu gol pentru echipă. A fost un moment de bucurie și mândrie în același timp, pentru că am simțit că aduc o contribuție reală la succesul naționalei. Fiecare gol marcat pentru Moldova este special pentru mine. Nu pot uita și meciul cu Polonia, atunci când am depășit recordul golgheterilor all-time ai Moldovei. A fost o validare a muncii și a dedicării mele pentru fotbalul moldovenesc. Am trăit emoții duble de bucurie, o dată pentru marcarea în poarta echipei lui Lewandovski, cu el pe teren, și a doua oară pentru cel de-al 12 gol la selecționată.

 

Întrebare: Ce înseamnă pentru tine să fii un model pentru tinerii fotbaliști din Moldova și care sunt obiectivele tale personale și ale echipei pentru viitorul apropiat în ceea ce privește competițiile internaționale?

Răspuns: Încerc mereu să ofer un exemplu frumos prin muncă asiduă, dedicație și fair-play. Sper că pot inspira tinerii să persevereze în visurile lor și să creadă că pot ajunge la echipe mari. Obiectivul meu personal este să continui să mă dezvolt ca jucător și să-mi ajut echipa să atingă noi înălțimi. Împreună, avem ca scop să ne calificăm la turneele finale ale competițiilor internaționale și să facem Moldova mândră de performanțele noastre.