• Fii alături de Echipa Țării

UEFA TV: Interviu cu Sylvinho, selecționerul Albaniei, înainte de meciul cu Moldova

14 noi 2023 de Svetlana Tataru

 

Selecționerul Albaniei, Sylvinho, este un om cu o carieră impresionantă, mai întâi de jucător, iar acum și ca tehnician. A evoluat în Anglia, Franța, Spania, Italia și Brazilia, țară sa natală.

Și adoptă acum această nouă cultură fotbalistică în Albania, alături de asistentul și fostul internațional argentinian, Pablo Zabaleta.

 

„Jucătorii trebuie să evolueze cu pasiune pentru echipa țării în care joacă. Acesta e modul în care trebuie să lucrezi și nu trebuie să implementezi ceva din cealaltă parte a lumii pentru a schimba ceva. Nu, nu. Eu nu cred asta. Vorbim despre faptul ce e în inima locuitorilor unei țări. E ceva cu adevărat special pentru jucători și chiar pentru antrenor.

Avem o echipă mică, da? O echipă mică. Da. Poți analiza lista cu atenție. Eu am completat lotul. Sunt îngrijorat în privința acestui jucător. Privește! Vom discuta cu el, așa e? Să vedem dacă se va descurca. 2 sau 3 minute de exerciții cu mingea pentru toți. Două sesiuni a câte 30 minute de lovituri de departajare. 20? Bine, 2 sesiuni a câte 20 minute. Unu, doi, trei, patru.

Te poți antrena, iar apoi 15-20 minute vei realiza cu Luca niște exerciții. Dacă nu poți face asta, să știi că nu e o problemă. Să fim cu ochii pe asta azi. Merci”, a declarat Sylvinho pentru site-ul UEFA.

 

Sylvinho a fost numit în luna ianuarie antrenor al Albaniei, primul său rol managerial internațional. Acesta a venit după o scurtă carieră ca antrenor principal la nivel de club de fotbal, unde a avut doar 54 de meciuri pe banca tehnică.

Însă și-a arătat profesionalismul. A condus Albania în fruntea clasamentului grupei E. Și astăzi e doar la un punct distanță de o nouă calificare la un turneu euro, după reușita din 2016. O remiză cu Moldova le va asigura prezența în Campionatul European.

Succesul lui e puțin suprinzător, dar Sylvinho a jucat la Barcelona sub Pep Guardiola și la Arsenal, pe timpul lui Arsene Wegner. Sylvinho are în spate lecții și o experiență la care mulți visează.

 

„Sunt incredibili, ambii. Nu pretind să fiu Pep Guardiola sau Arsene Wegner. Trebuie să îmi fac treaba așa cum cred eu. Echipa. Stilul de fotbal. Fotbalul se schimbă mult, dar eu cred în organizarea unei echipe.”

 

Prezența lui Sylvinho la cârma Albaniei reprezintă o oportunitate de a învăța de la un jucător cu o carieră distinsă, care are și două trofee UEFA Champions League în spate.

 

Elseid Hysaj: „Eu simt impactul schimbării pe care le aduce el. Se dedică mult. Este influent, ne încarcă cu energie și pozitivism. Am avut nevoie de asta, când moralul nostru era la pământ. Am găsit acea doza de pozitivism care ne lipsea. Am avut nevoie de el pentru a trece prin acea perioadă grea și provocatoare. El a devenit unul dintre antrenorii mei preferați.”

 

”Cât de mult s-a schimbat poziția de fundaș în prezent? Cred că s-a schimbat. În trecut era mai puțin tactic. În prezent e un rol mai mult tactic. Te miști pe teren, întoarce mingea, nu permiți ca alți jucători să treacă de tine, nu îți schimbi poziția. Desigur și atunci era vorba de tactică, dar era mai mult despre combinația jocului. Nu știu, dar asta e opinia mea.”

 

Pentru Silvinho e o campanie de neuitat, la fel ca și pentru toată Albania.

 

„Sunt foarte multe responsabilități, dar noi continuăm să jucăm pe teren cu toată inima și cu tot sufletul. Pentru că noi reprezentăm o țară întreagă. Oamenii care vin la stadion vor să vadă asta. Eu am încredere mereu în jucători.”

 

Albania e la un pas pentru o a doua prezență la Euro. Polonia este de neînvins în ultimele 3 meciuri pe teren propriu. Mai are un meci cu Cehia, dar nu se va putea califica automat dacă nu câștigă sau dacă Moldova va invinge Albania.