• Fii alături de Echipa Țării

CONDUCĂTORII ARF, DECISIVI ÎN CREAREA CLASELOR SPECIALIZATE DE FOTBAL

24 dec 2019 de Sandu Grecu

Marți, cu Sandu Grecu

 

Așadar, Asociațiile raionale de fotbal au o misiune pe cât de dificilă, pe tot atât de importantă: identificarea surselor financiare suplimentare pentru finanțarea cheltuielilor de creare și activitate a claselor sportive specializate de fotbal.

Cei care sunt responsabili de dezvoltarea fotbalului prin raioanele țării au șansa ca numele lor să rămână în istoria fotbalului moldovenesc. Tot ce trebuie să facă este să convingă conducerea raionului să aloce un buget, care NU este mare și care este real de realizat, pentru crearea și buna funcționare a acestor clase de fotbal. 

Vă reamintesc faptul că a 3-a etapă de dezvoltare a fotbalului juvenil, conform Strategiei de dezvoltare FMF pentru perioada 2020/24 este ”Clasele sportive specializate de fotbal”, iar fără suportul Dv., a celor care conduceți fotbalul în raioane, acest lucru va fi imposibil de realizat. Avem copii, avem doritori de a face fotbal. Ne rămâne doar să asigurăm accesul la orele rezervate pentru practicarea fotbalului. 

Federația de fotbal a implementat deja primele 2 etape din Proiectul ”Fotbal în școli”: grădinița și lecții de fotbal pentru clasele primare. Vom dezvolta în continuare fotbalul în grădinițe. Ne dorim cu toții ca în fiecare raion să avem grădinițe, unde copilașii practice fotbalul.

Pentru etapa a doua, FMF a prezentat proiectul la MECC prin programul „Educație fizică și fotbal”. Sunt mulți doritori suplimentari din toată țara, care doresc să se înscrie în acest proiect. Lumea trebuie să înțeleagă foarte clar, că lecțiile de educația fizică nu vor fi înlocuite, ci doar suplinite cu ore de fotbal.

Revenind la a 3-a etapă, ”Clasele sportive specializate de fotbal”, una extrem de importantă, chiar decisivă. Ce trebuie să știți Dv., cei care aveți autoritate sportivă și puteți avea o contribuție importantă: găsirea numitorului comun cu președintele de raion, consiliile raionale pentru finanțarea cheltuielilor suplimentare a școlilor din raioane la crearea acestor clase. E vorba de hrană suplimentară, salarizarea antrenorilor care vor conduce orele suplimentare de fotbal în aceste clase. 

Planul va fi elaborat împreună cu MECC. Despre acest subiect s-a discutat deja la ședința Colegiului MECC, prima de altfel, de la reformarea structurii Guvernului. Fiecare dintre președinții de Asociații teritoriale trebuie să ajungă la conducerea raionului și să-i convingă să implementeze aceste clase de fotbal, astfel încât, odată cu implementarea etapei a 3-a să putem trece la a 4-a etapă, cea finală – Academiile de fotbal. 

Crăciun fericit și spor la treabă!