• Fii alături de Echipa Țării

Reprezentanții FMF continuă perfecționarea în domeniul arbitrajului sportiv prin programul FIFA EPSA

02 noi 2023 de Svetlana Tataru
GALERIE

Alina Capațîna, Secretarul Comisiei de Disciplină a Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Delegat UEFA, participă în perioada 31 octombrie - 3 noiembrie, la cel de-al doilea modul al ediției a III-a a Programului Executiv FIFA în Arbitraj Sportiv (FIFA EPSA) ce are loc în Argentina. Scopul proiectului constă în consolidarea cunoștințelor în domeniul arbitrajului sportiv și oferă oportunitatea de a promova integritatea, profesionalismul și transparența fotbalului.

FIFA EPSA se desfășoară pe parcursul a trei luni, în trei module distincte și se organizează în locații de referință din lumea fotbalului: Madrid, Spania (19 - 22 septembrie 2023), Buenos Aires, Argentina (31 octombrie - 3 noiembrie 2023) și Zurich, Elveția (28 noiembrie - 1 decembrie 2023).

 

Cursul aduce numeroase perspective pentru profesioniștii din domeniul sportului, oferind o analiză profundă a diferitelor proceduri și cazuri-cheie din domeniul arbitrajului sportiv, furnizând cunoștințe esențiale pentru cei interesați. 

 

Sunt încântată și profund recunoscătoare Federației Moldovenești de Fotbal, pentru oportunitatea incredibilă de a participa în calitate de studentă la „FIFA Executive Programme in Sports Arbitration”. Modulul II al acestui program de studii are loc în Argentina, baștina genialilor Messi și Maradona, țara în care fotbalul este integrat în sufletul și cultura oamenilor de aici, țara în care „Copa Mundial” este la ea acasă și imaginile lui Messi și Maradona înfrumusețează cladirile, străzile și mașinile. Este o oportunitate minunată să cunosc personal oamenii din lumea fotbalului din Argentina și să-mi extind cunoștințele în arbitrajul sportiv la nivel mondial. Am avut deja ocazia unică să vizităm Centrul de Pregătire a Selecționatei Naționale ale Argentinei „A.F.A. Predio Ezeiza”, un loc prestigios pentru pasionații de fotbal din întreaga lume și să jucăm și un meci pe terenul unde tripla campioană mondială își face antrenamentele din cadrul cantonamentelor. Este un vis devenit realitate să combin pasiunea mea pentru fotbal cu această experiență educațională și sunt extrem de fericită să fac parte din acest mediu spectaculos, fiind înconjurată de colegi profesioniști și speakeri extraordinari.”, susține Alina Capațîna.

 

Prezența Alinei Capațîna în acest program aduce doar avantaje pentru activitatea din domeniul fotbalului din Republica Moldova, în special în ceea ce privește interpretarea și aplicarea regulilor și regulamentelor în cadrul Comisiei de Disciplină a Federației Moldovenești de Fotbal. Experiența acumulată va contribui semnificativ la gestionarea eficientă a cazurilor disciplinare și la îmbunătățirea colaborării și comunicării dintre Comisia de Disciplină și arbitrii implicați.

 

Menționăm că reprezentanții FMF participă pentru a doua oară în Programul Executiv FIFA în Arbitraj Sportiv. Secretarul Comisiei de Etică și Comisiei pentru Statutul și Transferul Jucătorului, Natalia Chiriac, a urmat prima ediție a FIFA EPSA, în 2021. Natalia Chiriac este și membru al Tribunalului Fotbalistic FIFA.