• Fii alături de Echipa Țării

AVANTAJE, DUPĂ MODIFICĂRILE CE: ANULAREA REGULII U21 ȘI A LIMITEI PENTRU STRANIERI

27 dec 2019 de Sandu Grecu

EDITORIAL
Vineri, cu Sandu Grecu

 

Comitetul Executiv al FMF, în cadrul ultimei ședințe a luat un șir de decizii, care au stârnit controverse în lumea fotbalului moldovenesc. Vom explica, pe scurt, de ce s-au făcut aceste modificări și care sunt avantajele. Începem astăzi cu 2 decizii, ce țin de Divizia Națională. 

1.    Anularea limitei pentru jucătorii străini, cu majorarea taxei de legitimare a acestora până la 100.000 lei

Cluburile care utilizează jucători sub 21 de ani, pentru fiecare minut jucat de aceștia primesc anumite sume de la FMF, din contul banilor achitați pentru legitimarea stranierilor. Respectiv, cu cât mai mulți stranieri vor fi legitimați în Divizia Națională, cu atât mai mare va fi suma de bani, care va reveni cluburilor care utilizează jucători moldoveni sub 21 de ani. 

De exemplu, Zimbru, în sezonul trecut, 2019, a încasat aproape 500 de mii de lei de la FMF doar pentru utilizarea jucătorilor tineri.  

În 2020, pentru legitimarea unui stranier, cluburile vor trebui să achite 100 de mii de lei. Asta e cu 30 de mii de lei mai mult decât în sezonul trecut. Plus la asta, orice club va avea dreptul să legitimeze un număr nelimitat de stranieri, deoarece a fost exclusă din regulament limita numărului de stranieri pe teren. 

Acest lucru va stimula și mai mult cluburile, care au propriile academii, să utilizeze cât mai mulți jucători tineri, pentru că din contul lor își vor putea suplini substanțial bugetul. 

De partea cealaltă, cluburile cu bugete mari sau foarte mari, vor putea să-și formeze selecția după bunul lor plac și în conformitate cu obiectivele propuse. Aceste obiective, de regulă, sunt accederea în grupele cupelor europene, care aduce un venit consistent în vistieria oricărui club. 
 
2.    Excluderea limitei numerice a jucătorilor U21 (anularea Regulii U21)

Regula U21, utilizarea în teren a minim un jucător de sub 21 de ani, a fost introdusă acum 6 ani. În tot acest timp, Departamentul tehnic al FMF a monitorizat evoluția jucătorilor, care se încadrau în această limită și au fost utilizați de echipe în timpul meciurilor. 

Rezultatele au fost mult sub așteptări. Cu alte cuvinte, această regulă nu a dat randamentul scontat. Statistica arată că din totalul de 180 de jucători U21 folosiți de cluburi în cadrul partidelor de campionat, doar 17 au ajuns în vizorul Naționalei. Dintre aceștia, doar 5 sunt astăzi convocați la Națională. 

În 6 ani doar 5 jucători au devenit titulari la echipele de club, după împlinirea vârstei de 21 de ani. Sunt cifre catastrofale, care denotă falimentul acestei reguli. 

Inițial, am avut speranțe că măcar la Reprezentativa U21 vom avea rezultate. Dar nici acolo lucrurile nu s-au schimbat. Din contră, rezultatele au devenit mai proaste. 

Plus la toate, antrenorii din Divizia Națională se plâng de faptul că sunt nevoiți să introducă în primul 11 jucători U21, care nu sunt pregătiți pentru a evolua la nivelul primei divizii valorice. Puși ”la zid”, unii antrenori căutau poziția cea mai puțin riscantă pentru a utiliza jucători U21, de regulă – mijlocași de bandă. În consecință, am ajuns să avem câte 7-8 jucători U21, care evoluiază pe același post!

Avantajul anulării acestei reguli presupune că tinerii jucători vor performa mult mai mult, știind că nu vor mai avea locul garantat în primul 11, dar vor trebui să demonstreze că merită acest loc. 

În plus, antrenorii vor putea acum să alcătuiască lotul exclusiv pe criterii valorice, nu și pe vârsta jucătorilor, ceea ce va aduce un plusvaloare pentru cluburile profesioniste.