• Поддержи национальную сборную

Secretarul General FMF, Serghei Butelschi, absolvent al programului MIP UEFA

14 oct 2023 de Svetlana Tataru
GALERIE

Douăzeci și șase de foști fotbaliști internaționali au absolvit recent programul MIP UEFA (Executive Master for International Players), unul dintre cele mai prestigioase cursuri de instruire oferite de Academia UEFA. Printre absolvenții acestuia se numără și Secretarul General FMF, Serghei Butelschi.

 

Programul MIP, care este dedicat oamenilor de fotbal, îi ajută pe participanți să dobândească cunoștințele și experiența necesară pentru a face trecerea de la o carieră de succes pe teren la una cu funcții administrative în lumea fotbalului.

 

Fostele vedete, printre care câștigători ai Ligii Campionilor UEFA, precum Nemanja Vidić și Sami Khedira, dar și câștigătoarea Ligii Campionilor UEFA la femei, Verónica Boquete, au încheiat acest curs ce îi pregătește pentru o carieră de succes în afara terenului de fotbal.

 

„Sunt deosebit de onorat să mă aflu printre personalități notorii ale fotbalului european, alături de care am absolvit aceste studii prestigioase. Cunoștințele acumulate vor fi aplicate, cu siguranță, pentru dezoltarea fotbalului nostru”, a declarat Serghei Butelschi, Secretarul General al Federației Moldovenești de Fotbal pentru site-ul FMF.

 

„Călătoria noastră nu a fost doar despre creșterea academică. A fost o experiență de transformare care ne-a întărit legăturile, ne-a lărgit orizonturile și ne-a transformat în lideri încrezători în lumea managementului fotbalistic”, spune fostul jucător austriac, Sebastian Prödl.

 

Fosta jucătoare, Lucienne Reichardt a preluat funcția de manageră de fotbal feminin la Asociația Regală Olandeză de Fotbal (KNVB) în timp ce studia pentru MIP. 

„Personal, nu aș fi ocupat funcția la KNVB dacă nu aș fi participat la acest curs. Când am început această călătorie, nu cred că eram siguri de ce va urma, dar ne-a dat încrederea necesară pentru a prelua roluri de conducere în industria fotbalului. Avem puterea de a modela viitorul sportului, de a susține diversitatea și incluziunea și de a apăra valorile care fac din fotbal o forță unificatoare”, spune Lucienne Reichardt pentru site-ul UEFA.

 

Cu mesaje de felicitare în adresa absolvenților a venit și președintele UEFA, Aleksander Čeferin.

„Munca voastră asiduă, dedicarea și sacrificiile au deschis calea pentru o a doua carieră de succes. Experiența fiecăruia dintre voi de pe teren este de neprețuit, și este esențial ca fotbalul european să-și păstreze jucătorii săi de top după retragere în funcții de manageri sau administratori. Cunoștințele și conexiunile obținute prin intermediul programului UEFA MIP vă vor pregăti bine pentru provocările viitoare. Așteptăm cu nerăbdare noile voastre succesele”, a menționat Aleksander Čeferin.

 

Numele celor 26 de absolvenți ai Programului MIP, promoția 2023, le găsiți mai jos:

Mihail Alexandrov, Hamit Altintop, Demba Ba, Verónica Boquete, Sergei Butelschi, Aurélien Chedjou, Nigel de Jong, Túlio de Melo, Réginal Goreux, Benedikt Höwedes, Christos Karipidis, Sami Khedira, Panagiotis Kone, Evgeniy Levchenko, Renate Lingor, Diana Matheson, Raoni Medina, Vlad Munteanu, Francis Nganga, Sebastian Prödl, Razvan Rat, Lucienne Reichardt, Paul Scharner, Therese Sjögran, Vicente Suanno, Nemanja Vidić.

 

Organizate în strânsă colaborare cu CDES la Universitatea din Limoges și Birkbeck College la Universitatea din Londra și în parteneriat cu Asociația Cluburilor Europene (ECA) și Federația Internațională a Jucătorilor Profesioniști (FIFPro), modulele MIP sunt concepute pentru a oferi foștilor jucători o gamă largă de abilități esențiale pentru a se manifesta într-un alt domeniu decât cel de jucători pe teren. Peste 1.600 de participanți așteaptă deja selecția pentru cea de a cincea ediția a programului UEFA MIP.

 

Menționăm că Programul MIP (Executive Master for International Players) are cel mai înalt grad de instruire oferit de Academia UEFA. Același nivel, numărul 3, îl are și Programul MESGO al UEFA (The Executive Master in Global Sport Governance), absolvit anterior de Președintele FMF, Leonid Oleinicenco și directorul executiv FMF, Adrian Ixari.

 

foto: UEFA