• Fii alături de Echipa Țării

LEGENDELE FOTBALULUI: VICTOR BOŢAN

08 feb 2020 de Sandu Grecu

Sâmbătă, cu Andrei Prodan

Pe 8 februarie, unul dintre cei mai buni mijlocaşi moldoveni, component al formaţiei Moldova/Avântul (în prezent – Zimbru) Chişinău, Victor Boţan, ar fi împlinit 80 de ani. În campionatul URSS el a jucat pentru formaţia fanion a republicii 96 de meciuri şi a marcat 8 goluri, dintre care 66 de meciuri şi 4 goluri în prima divizie valorică.

Victor Boţan s-a născut pe 8 februarie 1940, la Chişinău. Jucând fotbal pe maidan, la vârsta de 16 ani a fost observat de unul dintre cei mai buni descoperitori de talente, Boris Ţîbin. Peste un an s-a înscris la abia înfiinţata Şcoală de fotbal pentru tineret, fiind coleg cu semenii săi, Alexandru Proţenco şi Valeriu Colbasiuc. În 1959 tustrei au ajuns la Moldova Chişinău.

Debutul la prima echipă a avut loc în 1960, când Moldova a întâlnit-o pe teren propriu pe Dinamo Moscova cu celebrul Lev Iaşin în lot. Cu toate că moldovenii au cedat cu scorul de 0-1, jocul tânărului mijlocaş stânga a plăcut. Dar concurenţa pentru locul în primul „11” era prea aprigă şi Victor a fost transferat la nou înfiinţata Pişcevik Tiraspol.

După ce în sezonul 1961 a disputat 24 de meciuri şi a marcat un gol pentru tiraspoleni, care evoluau în divizia secundă, din nou a fost adus în curtea Moldovei, pentru care a jucat până în 1966.

Cel mai reuşit s-a dovedit a fi anul 1963. La sfârşitul sezonului Victor Boţan a fost inclus în topul celor mai buni zece mijlocaşi stânga din URSS, conform sondajului revistei „Fizkultura i sport” (= Educaţia fizică şi sportul). 

În 1967 a evoluat la formaţia ucraineană Zvezda Kirovograd (în prezent – Kropivniţki). Peste un an a hotărât să-şi pună ghetele în cui, dar, în 1969, la rugămintea antrenorului Valentin Folomeev, a revenit pe gazonul verde pentru a evolua la Dnestr Tiraspol.

După încheierea carierei de jucător n-a abandonat definitiv fotbalul. Fiind absolvent al Tehnicumului de educaţie fizică şi al Institutului pedagogic Ion Creangă (facultatea de educaţie fizică şi sport) a lucrat profesor de educaţie fizică la Şcoala medie nr. 29 din Chişinău (1970-1975), Şcoala-internat cu profil sportiv (1975-1980), a fost antrenor secund la echipa Nistru Chişinău (1980-1981), antrenor principal la Scânteia Stăuceni, formaţie care evolua în campionatul republican, până a ieşi la pensie a lucrat profesor de educaţie fizică la Tehnicumul (în prezent – colegiul) de viticultură şi vinificaţie din Stăuceni. A fost inspector FMF.

Victor Boţan s-a stins pe 6 august 2012, la Chişinău.