• Fii alături de Echipa Țării

Marea Britanie și Irlanda vor găzdui EURO 2028, iar Italia și Turcia - EURO 2032

10 oct 2023 de Svetlana Tataru

Comitetul Executiv al UEFA a desemnat Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda drept gazde ale Campionatului European de Fotbal din 2028, iar Italia și Turcia, ale EURO 2032.

 

Anunțul a fost făcut astăzi de președintele UEFA, Aleksander Čeferin, în cadrul unei ceremonii de la Casa Fotbalului European de la Nyon.

 

A 18-a ediție a turneului, cea din 2028, va readuce Campionatul European în patria fotbalului, Anglia, pentru a treia oară, după ediția din 1996 și cele câteva meciuri din 2021. Scoția va găzdui meciuri pentru a doua oară, după meciurile de la Glasgow din 2021. Țara Galilor, Irlanda de Nord și Irlanda vor fi gazda Campionatului European pentru prima dată.

 

Stadioanele pe care se vor disputa meciurile sunt Stadionul Wembley din Londra, Stadionul Național din Cardiff, Țara Galilor, Stadionul Tottenham Hotspur din Londra, Stadionul City of Manchester din Anglia (urmează să fie renovat), Stadionul Everton din Liverpool (nou), Stadionul St James' Park din Newcastle, Stadionul Villa Park din Birmingham (urmează să fie renovat), Hampden Park din Glasgow, Dublin Arena din Dublin și Stadionul Casement Park din Belfast (nou).

 

„Acesta este un moment de referință pentru Regatul Unit și Irlanda. Împreună, ca o echipă, cu sprijinul deplin al guvernului, suntem încântați să fim desemnați gazde ale EURO 2028. Turneul va fi o celebrare a fotbalului și abia așteptăm să le urăm bun venit Europei și restului lumii în orașele noastre gazdă. Ne angajăm să organizăm un turneu inovator și sustenabil, care va fi și cel mai accesibil EURO din istorie - cu un număr record de trei milioane de bilete pentru fani", menționează viitori organizatori ai Euro 2028.

 

În același timp, cea de a 19-a ediție a Campionatului European va avea loc în Italia pentru a patra oară, după ce italienii au găzduit edițiile din 1968 și 1980, și câteva meciuri la EURO 2020 (Roma). Turcia însă va găzdui pentru prima dată o astfel de competiție.

 

Candidații au prezentat 20 de stadioane drept viitoare locații, dintre care 10 vor fi alese - câte cinci pentru fiecare țară. Stadioanele înaintate de Federația Italiană de Fotbal sunt Stadio San Siro - Giuseppe Meazza din Milano, Stadio Olimpico din Roma, Stadio San Nicola din Bari (urmează să fie renovat), Stadio Diego Armando Maradona din Napoli (urmează să fie renovat), Stadio Artemio Franchi din Florența (nou), Juventus Stadium din Torino, Stadio Luigi Ferraris din Genova (urmează să fie renovat), Stadio Marcantonio Bentegodi din Verona (urmează să fie renovat), Stadio Renato Dall’Ara din Bologna (nou) și Stadio Sant’Elia din Cagliari (nou).

 

Stadioanele indicate de Turcia sunt Stadionul Olimpic Atatürk din Istanbul (urmează să fie renovat), Stadionul Ankara (nou), Stadionul Ali Sami Yen din Istanbul, Stadionul Şükrü Saracoğlu din Istanbul, Timsah Arena din Bursa, Complexul Sportiv Şenol Güneș din Trabzon, Stadionul Metropolitan Konya, Stadionul Gaziantep Kalyon, Stadionul Eskişehir și Stadionul Antalya.

 

„Mulțumim UEFA pentru oportunitatea ca două țări cu culturi mediteraneene comune de a co-găzdui EURO 2032. Federația Italiană de Fotbal (FIGC) și Federația Turcă de Fotbal (TFF) și-au unit forțele pentru a găzdui cel mai bun EURO organizat vreodată. În următorii ani, Italia și Turcia vor lucra intens, așa cum subliniem în motto-ul nostru „Play as one”, până în 2032, cu pasiune și angajament pentru a oferi fanilor cea mai bună experiență EURO posibilă", menționează viitoarele gazde ale Euro 2032.

 

foto: UEFA