• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

U17. Interviu cu Igor Negrescu, după preliminariile Euro 2024

10 oct 2023 de Svetlana Tataru

Naționala Under 17 și-a încheiat evoluția în cadrul preliminariilor Euro 2024. O competiție care a fost marcată de trei înfrângeri consecutive ale echipei Moldovei în grupa a 2-a, unde a concurat alături de Suedia, Polonia și Letonia. Antrenorul Igor Negrescu dezvăluie lecțiile învățate în urma meciurilor pline de intensitate și cum această experiență va modela evoluția echipei, pregătită să-și demonstreze adevărata valoare în lumea fotbalului internațional.

 

Întrebare: Domnule Negrescu, ne bucurăm să avem ocazia de a discuta cu dumneavoastră despre parcursul echipei naționale U17 în preliminariile Euro 2024. Cu toate că rezultatele nu au fost cele așteptate, cum apreciați evoluția echipei și care credeți că au fost principalele provocări de pe teren?

Răspuns: La această ediție, evoluția Naționalei Moldovei o apreciez atât pozitiv, cât și negativ. Ne-am propus transformarea modului nostru de a juca fotbal și am realizat acest lucru prin implementarea modelului și filosofiei de joc. De exemplu: o abordare proactivă, cu inițiativă de joc, cu un accent pus pe posesie și controlul mingii, precum și curajul, și inițiativa proprie pe plan individual. Cu toate acestea, din perspectiva rezultatelor, obiectivele noastre de calificare nu au fost atinse.

 

Întrebare: Că tot ați menționat de obiective. Care au fost obiectivele pentru acest turneu? 

Răspuns: Obiectivele noastre pentru această ediție de calificare au fost respectate parțial. Am analizat fiecare meci cu atenție, parametrii statistici ne-au favorizat, însă starea psiho-emoțională a influențat evoluția noastră.

 

Întrebare: Meciul cu Suedia a fost unul interzis cardiacilor. Totuși, care meci a fost cel mai dificil din cele jucate și de ce?

Răspuns: Meciul cu Suedia a fost miza principală pentru noi. După o analiză minuțioasă a adversarului, am concluzionat că putem obține un rezultat maxim în această partidă.

Această concluzie are diferite aspecte. De exemplu, aspectul tehnico-tactic (analiza minuțioasă a punctelor forte și punctelor slabe ale adversarului, cu suprapunerea ideilor noastre pe avantaje și dezavantaje). La fel, un alt aspect foarte important a fost cel psiho-emoțional. Un început reușit ne oferea un imbold moral pentru celelalte partide.

Cel mai dificil a fost meciul cu Letonia. Acum analizind datele raportului post-meci al echipei naționale am constatat o dominare. Deși, conform parametrilor statistici am fost mai buni, starea psiho-emoțională a fost cea care a influențat situația în acest meci. 

 

Întrebare: Cum au reacționat jucătorii după ultimul meci al turneului?

Răspuns: Competiția ne-a adus multe emoții și multă experiență. Momentul amar al necalificării a fost însoțit de momente bune pentru echipa noastră. Emoțiile post-competiție sunt complexe și necesită o analiză profundă pentru a înțelege întregul spectru al acestor trăiri.

 

Întrebare: S-au adunat câteva cartonașe roșii. Se deduce din acestea faptul că vă doriți o echipă agresivă și care caută posesia și circulația mingii?

Răspuns: Cartonașele galbene și roșii au fost parte integrantă a dinamicii jocului nostru. Da, ne dorim o echipă agresivă cu mingea, bazată pe posesie și control și fără minge, bazată pe o apărare organizată, cu elemente de contrapresiune și cu o disciplină tactică de joc.

 

Întrebare: Spuneți-ne două-trei nume de jucători ai Naționalei U17 de care vom auzi peste ceva vreme la nivel înalt și foarte înalt?

Răspuns: Nu doresc să scot acum pe cineva în evidență. Noi am pus accent pe echipă. Incontestabil sunt jucători cu calități care se vor regăsi în următoarele selecționate, inclusiv în Naționala A.

 

Întrebare: Unde vedeți că e mai de lucrat sau poate de investit pentru ca Naționala U17 să poată ajunge cât mai sus?

Răspuns: Un factor important este dezvoltarea experienței internaționale a echipei. Avem nevoie de cât mai multe meciuri internaționale pentru a ne crește nivelul de competitivitate. De asemenea, suntem hotărâți să îmbunătățim calitatea deciziilor noastre în timpul partidelor, să fim mai inteligenți în abordarea micro-situațiilor din joc.

 

Întrebare: Care sunt pașii următori pentru națională U17 a Moldovei? Cum veți aborda pregătirile și cum sperați să vedeți echipa evoluând în viitor?

Răspuns: Urmează o perioadă intensă de analiză și reflecție asupra performanțelor noastre. Din punct de vedere al staffului urmează o identificare a punctelor forte și slabe unde avem nevoie să  îmbunătățim. Urmează un an de evoluție cu posibile meciuri amicale și turnee de dezvoltare în care vom continua implementarea modelului și filosofiei de joc, ca să creăm o echipă puternică și determinată, capabilă să se ridice la înălțimea oricărei provocări pentru obținerea rezultatelor.

  

Mulțumim, domnule Negrescu, pentru aceste insight-uri valoroase. Vă dorim mult succes în pregătirile pentru viitoarele competiții!