• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competitii)

Stadionul din Lozova se va numi “Nicolae Simatoc”

26 mar 2020 de Victor Daghi

Codru Lozova și-a păstrat locul în Divizia Națională datorită victoriei din meciul cu baraj cu Spartanii Selemet. A fost primul succes al formației antrenate în sezonul trecut de Valeriu Andronic, după ce în campionat Codru a obținut doar 5 rezultate de egalitate și a suferit înfrângere în 23 de jocuri.  

 

Pregătirea către noul sezon a fost stopată din cauza pandemiei Covid-19. Dar și în această situație grea, jucătorii echipei au un program individual de pregătire la domiciliu.

 

Antrenorul Simion Bulgaru este în contact permanent cu componenții echipei, încercăm să creăm un colectiv puternic. Ne dorim cu toții să trecem cât mai repede de criză și să revenim pe terenul de fotbal. Obiectiv pentru noul campionat? Vom lupta în fiecare partidă pentru puncte și de la meci la meci trebuie să ne îmbunătățim jocul”, a declarat Viorel Jardan, președintele clubului, pentru fmf.md.  

 

Clubul din Lozova planifică să dea în exploatare stadionul din localitate în luna iunie. Capacitatea arenei sportive va fi de 1100 de locuri.  

 

Mai mulți agenți economici s-au implicat la construcția stadionului nostru. Lucrările se desfășoară conform planului, chiar și în aceste zile. Am procurat scaune și alt inventar necesar de la complexul sportiv din Speia. Un rol important îl are Federația Moldovenească de Fotbal, care ne ajută mult, inclusiv și la instalarea nocturnei. Stadionul va purta numele marelui fotbalist Nicolae Simatoc, iar anul acesta vom sărbători 100 de ani de la nașterea lui. Originar din satul Grimăncăuți, raionul Briceni, Simatoc a jucat la Inter Milano și FC Barcelona, fiind cel mai mare jucător din istoria fotbalului moldovenesc”, a mai adăugat Viorel Jardan.

 

Clubul sportiv Codru Lozova a fost fondat pe 29 iulie 1990. Echipa a devenit câștigătoarea Diviziei B, seria Centru în ediția 1992-93 și a promovat în Divizia A. În sezonul următor formația din Lozova a luptat cu MHM-93 Chișinău și Spumante Cricova pentru unicul loc de promovare în Liga Națională. Echipa antrenată atunci de Pavel Cebanu s-a clasat pe locul 2, campioana Diviziei A în ediția 1993-94 devenind MHM-93. În acel sezon la echipă au jucat Nicolae Jardan, Gabriel Rotaru, Serghei Savcenco, Sergiu și Petru Sîrbu, Boris Berezovschi, Aurel Avram, Constantin Sturza și alții. Din păcate, lucrurile au luat o întorsătură nefericită pentru Codru în ediția 1994-95. Asociația “Mago” și directorul Gheorghe Mămăligă n-au mai avut posibilitate să finanțeze echipa, astfel încât mai mulți jucători au plecat, iar Codru a terminat campionatul pe ultimul loc, al 19-lea. După încheierea campionatului echipa a fost desființată.  

 

Datorită entuziasmului actualului președinte Viorel Jardan clubul și-a reluat evoluția în campionatul Moldovei, Divizia B, seria Centru, clasându-se pe locul 8 în ediția 2011-12. În următorii trei ani Codru Lozova a încheiat campionatul pe locurile 5, 7 și 2, reușind să promoveze în anul 2015 în Divizia A. La echipă au jucat așa fotbaliști ca Oleg Șișchin, Iurie Osipenco, Ghenadie Orbu, Alexandru Țîmbalist și Constantin Burdujel.  

În Divizia A, Codru s-a clasat pe locurile 8 (ediția 2015-16), 13 (2016-17), 11 (2017) și 1 (2018), reușind să promoveze în Divizia Națională.