• Fii alături de Echipa Țării

World Cup 2030. Maroc, Spania și Portugalia vor găzdui evenimentul, însă primele trei meciuri vor avea loc în America de Sud

04 oct 2023 de Svetlana Tataru

Marocul, Spania și Portugalia vor găzdui Cupa Mondială din 2030, însă primele trei meciuri ale turneului se vor desfășura în Uruguay, Argentina și Paraguay, anunță site-ul FIFA.

 

„Consiliul FIFA a fost de acord în unanimitate că singura candidatură acceptată va fi cea combinată a Marocului, Portugaliei și Spaniei, care va găzdui evenimentul în 2030 și se va califica automat din cotele de locuri existente”, se mai menționează în comunicatul FIFA.

„În plus, având în vedere contextul istoric al primei Cupe Mondiale FIFA, Consiliul FIFA a fost, de asemenea, de acord în unanimitate să organizeze o ceremonie unică de celebrare a centenarului în capitala țării, Montevideo... precum și trei meciuri ale Cupei Mondiale în Uruguay, Argentina și Paraguay, respectiv."

Toate cele șase țări vor fi calificate automat în competiție, iar acesta va fi primul Campionat Mondial desfășurat pe trei continente.

Uruguay a fost gazda și câștigătoarea primei Cupe Mondiale în 1930, iar Argentina a fost finalistă, în timp ce sediul Confederației Sud-Americane de Fotbal (CONMEBOL) este în Paraguay. CONMEBOL a fost singura confederație existentă în perioada turneului din 1930.

După primele trei meciuri, Uruguay, Argentina, Paraguay și cele trei echipe adversare ale lor vor călători în Maroc, Spania și Portugalia pentru restul turneului.

 

Președintele FIFA, Gianni Infantino, a confirmat că primul meci va avea loc la Estadio Centenario din Uruguay, stadionul care a fost construit special pentru turneul din 1930 și a găzduit finala. Ceremonia de deschidere va avea loc în continuare în Maroc, Portugalia sau Spania.

 

Turneul din 2030 va marca prima oară când Marocul va găzdui Cupa Mondială, după ce a avut cinci oferte nereușite pentru a găzdui competițiile din 1994, 1998, 2006, 2010 și 2026. Va fi, de asemenea, prima țară care va găzdui meciuri ale Cupei Mondiale în Africa de Nord. Inițial, Marocul intenționa să depună o ofertă singulară, înainte de a se uni cu Spania și Portugalia în martie.

Portugalia va fi, de asemenea, gazda pentru prima dată, după ce și-a depus de câteva ori canditatura în 2018 și 2022, alături de Spania, ce a găzduit ediția din 1982. Portugalia a fost gazda Campionatului European de Fotbal în 2004, unde a ajuns în finală, dar a fost învinsă.

Ucraina s-a alăturat ofertei Spaniei și Portugaliei în octombrie anul trecut, oferindu-se să găzduiască unele meciuri din faza grupelor. Cu toate acestea, pregătirea lor pentru un turneu major a fost pusă sub semnul întrebării în contextul războiului în curs cu Rusia.

Acest lucru va marca prima dată când o Cupă Mondială va fi jucată în șase țări separate.

foto: reuters.com