• Fii alături de Echipa Țării

Juniori (Competiții)

Campionatul Moldovei la fotbal între Copii și Juniori: Creșterea viitoarei generații de fotbaliști

20 dec 2023 de Reporter FMF

Fotbalul nu este doar un sport, ci o pasiune, iar Campionatul Moldovei este o oportunitate excelentă pentru dezvoltarea talentelor fotbalistice în rândul tinerilor jucători, așa cum, conform Strategiei de Dezvoltare 2020-2024, deviza FMF (Federația Moldovenească de Fotbal) este ,,Copiii sunt viitorul nostru”.

 

Campionatul R. Moldovei la fotbal între Copii și Juniori, ediția 2023-2024 se desfășoară în 2 (două) Ligi, după cum urmează: 

1. Liga Națională

2. Liga A

 

Liga Națională și Liga A sunt împărțite în două serii: Seria Copii, care cuprinde categoria de vârstă U11, U12, U13, U14, și Seria Juniori, cu vârstele U15, U16, U17. Categoria U19 în Liga Națională e numită Liga Tineret, iar în Liga A - Liga Tineret 2. Această structură oferă copiilor și adolescenților o dezvoltare progresivă și oportunități de a crește în cadrul competiției.

 

În Campionatul la Fotbal Copii și Juniori participă 97 de cluburi și 365 de echipe. În sesiunea de toamnă au fost înregistrați cu drept de joc 7518 jucători născuți în perioada 2004 - 2014, cei mai mulți fiind din 2010 - 1207 copii.

 

Liga Națională este o competiție de vârf ce demonstrează interesul și implicarea semnificativă a cluburilor în dezvoltarea tinerilor fotbaliști.

Reamintim, că în sezonul trecut FC Zimbru Chișinău a reușit o performanță dublă cu echipele U15 și U16, clasându-se pe primul loc. AF Radu Rebeja-LIMPS a ocupat locul 1 în clasamentul Ligii Naționale U17.

Printre golgheteri au reuși să se remarce Bogdan Mustață (U17, AF Radu Rebeja-LIMPS) cu 35 de reușite, Nichita Josan (U15, AF Radu Rebeja-LIMPS) cu 33 de reușite și Marius-Răzvan Lutenco (U16, FC Zimbru Chișinău) cu 34 de reușite.

 

Liga A este repartizată în patru zone teritoriale: Centru, Nord, Sud și Est. Abordarea regională promovează atât competiția sănătoasă între echipele locale, cât și facilitează accesul la fotbal pentru toți tinerii din toate colțurile Republicii Moldova.

 

Un alt aspect interesant al campionatului de juniori este existența a două ligi de tineret, unde participă 23 de echipe. Aceste ligi oferă o oportunitate pentru adolescenți de fi implicați în continuare în competițiile de fotbal. Fiecare echipă reprezintă nu doar un grup de jucători, ci vise și aspirații.

 

FC Sheriff Tiraspol a fost desemnată campioana Ligii de Tineret, ediția 2022/2023.

 

Meciurile sunt programate în zilele de weekend, dar uneori au loc și în zilele de luni până vineri. Această programare flexibilă permite participanților să-și urmărească pasiunea pentru fotbal, în timp ce continuă studiile și alte activități.

 

În ansamblu, campionatul de juniori din Republica Moldova este mai mult decât o competiție: este o sursă de inspirație pentru tinerii talentați care visează să devină fotbaliști de succes și să reprezinte cu mândrie țara noastră pe terenurile de fotbal din întreaga lume. Pasiunea și talentul lor dau speranță fotbalului moldovenesc.

 

foto: Dacia Buiucani