Categorii
- Naționale
- Competiții
- FMF
- Proiecte FMF
- Open Fun Football Schools
- Fotbal în școli
- Prin fotbal să creștem sănătoși
- Proiectul NOI
- Grassroots
- We play strong
- UEFA Playmakers
- Turnee pentru copii
- Şcoala Voluntarului – PRO Fotbal
- Fotbal sigur pentru copiii din Moldova
- Fotbalul ne Unește
- La firul ierbii
- Community Development Officer
- Istoria fotbalului
- Turneul Viitorul
- Fotbal în grădinițe
- Istoria Fotbalului
- EDITORIAL
- UEFA
- FIFA
- Academia FMF
- Wesport
Căutare
Calendarul Noutăților
Alina Capațîna, Secretarul Comisiei de Disciplină a Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Delegat UEFA, participă în perioada 19-22 septembrie, la cea de-a treia ediție a Programului Executiv FIFA în Arbitraj Sportiv (FIFA EPSA). Scopul principal al proiectului constă în consolidarea cunoștințelor în domeniul arbitrajului sportiv și oferă oportunitatea de a promova integritatea, profesionalismul și transparența fotbalului.
FIFA EPSA se va desfășura pe parcursul a trei luni, în trei module distincte, care vor avea loc în locații de referință din lumea fotbalului: Madrid, Spania (19 - 22 septembrie 2023), Buenos Aires, Argentina (31 octombrie - 3 noiembrie 2023) și Zurich, Elveția, (28 noiembrie - 1 decembrie 2023).
Cursul aduce numeroase perspective pentru profesioniștii din domeniul sportului, oferind o analiză profundă a diferitelor proceduri și cazuri-cheie din domeniul arbitrajului sportiv, furnizând cunoștințe esențiale pentru cei interesați.
De asemenea, cei prezenți vor beneficia de îndrumare practică în rezolvarea disputelor legate de sport, având oportunitatea de a învăța din cazurile reale ale Curții de Arbitraj Sportiv (CAS).
În plus, trainingul prezintă diverse modele de arbitraj sportiv și oferă șansa de a participa la simulări de audieri bazate pe cele mai relevante cazuri gestionate de CAS.
„Programul Executiv FIFA în Arbitrajul Sportiv îmi va oferi avantaje multiple, cum ar fi înțelegerea exhaustivă a procedurilor Curții de Arbitraj Sportiv (CAS), elaborarea argumentelor de apel și a răspunsurilor, monitorizarea rezultatelor deciziilor și alte elemente importante ale procedurilor de arbitraj, analizarea schimbărilor în domeniul arbitrajului, stabilirea și implementarea amendamentelor necesare în practicile curente sau în regulamentele federatiei naționale și a legislației naționale”, afirmă Alina Capațînă.
„În calitate de federație sportivă, trebuie să acordăm atenție structurii și guvernării tribunalelor noastre care trebuie să respecte principiile stabilite în art. 6§1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și CAS, așa cum sunt recunoscute de CtEDO, precum și de Tribunalul Federal Elvețian (TAS) care este un model ce reflectă aceste principii. Prin urmare o analiză aprofundată a codului CAS, a procedurilor și a jurisprudenței este imperativă și ar contribui la dezvoltarea acestui mod de soluționare a litigiilor”, mai adaugă Secretarul Comisiei de Disciplină a Federației Moldovenești de Fotbal.
Participarea reprezentantei echipei FMF, Alinei Capațîna, în acest program aduce doar avantaje pentru activitatea din domeniul fotbalului din Republica Moldova, în special în ceea ce privește interpretarea și aplicarea regulilor și regulamentelor în cadrul Comisiei de Disciplină a FMF.
Experiența acumulată va contribui semnificativ la gestionarea eficientă a cazurilor disciplinare și la îmbunătățirea colaborării și comunicării dintre Comisia de Disciplină și arbitrii implicați.
„Programul FIFA în Arbitraj Sportiv este o oportunitate unică de a învăța și a face schimb de opinii și experiențe cu participanții și lectori din întreaga lume cu privire la cele mai recente probleme juridice din fotbalul internațional. Alina și-a împărtășit viziunea și angajamentul Federației Moldovenești de Fotbal de a îmbunătăți arbitrajul sportiv la nivel național, ceea ce a fost foarte apreciat toți participanții”, a ținut să precizeze Josep F. Vandellòs Alamila, avocat internațional în domeniul sportului, membru al Comitetului de Evaluare LaLiga, judecător în cadrul Panelului de Soluționare a Litigiilor privind Plafonul de Costuri al FIA.
Menționăm că reprezentanții FMF participă pentru a doua oară în Programului Executiv FIFA în Arbitraj Sportiv. Secretarul Comisiei de Etică și Comisiei pentru Statutul și Transferul Jucătorului, Natalia Chiriac, a urmat prima ediție a FIFA EPSA, în 2021. Natalia Chiriac este și membru al Tribunalului Fotbalistic FIFA.
Alina Capațîna participă la seminarul FIFA EPSA