• Fii alături de Echipa Țării

Examene pentru Agenți de jucători

19 sep 2023 de Sandu Grecu

FMF și FIFA vă informează că de la 1 octombrie 2023 doar agenții licențiați de către FIFA vor avea dreptul să desfășoare activități de impresariat în fotbal. Pentru a obține licență de impresar, FIFA, prin intermediul Federației Moldovenești de Fotbal organizează un concurs pe 20 septembrie, ora 11:00, la stadionul Zimbru din capitală (strada Dacia, 45). Acesta va fi cel de-al doilea examen online pe FIFA Agent Platform pentru obtinerea Licenței de Agent FIFA. Prima a avut loc în luna aprilie curent. 

 

Pentru examenul din 20 septembrie, la FMF s-au înregistrat 2 canditați:

Vasile Necula 

Tarik Shref

 

Pentru admiterea la examen a fost necesară înscrierea pe platforma FIFA https://agents.fifa.com/home

Fiecare candidat trebuie să facă dovada achitării taxei de examen, care constituie 2000 de lei. 

Examenul va fi susținut în format online (candidatul având obligatia de a-și aduce propriul laptop), într-una din limbile: engleză, franceză sau spaniolă.

 

În ceea ce privește materialele de studiu din cuprinsul cărora vor fi formulate întrebările, acestea se regăsesc pe platforma FIFA mai sus menționată, cu mențiunea că Secretariatul General al FIFA poate include și alte regulamente în bibliografie (fiind recomandat a fi verificate informațiile publicate pe platformă cât mai des posibil):

(i) FIFA Football Agents Regulations;

(ii) FIFA Regulations on the Status and Transfer of Players;

(iii) FIFA Statutes;

(iv) FIFA Code of Ethics;

(v) FIFA Disciplinary Code; and

(vi) FIFA Guardians: Child Safeguarding Toolkit.

 

Următorul examen va avea loc în noiembrie anul viitor.  

 

Pentru orice alte informații suplimentare vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: nicolae.danila@fmf.md.

 

Regulamentul FIFA privind agenții de fotbal a fost lansat în ianuarie 2023 pentru a asigura un "standard profesional și etic" pentru agenții de fotbal, în încercarea de a crește calitatea reprezentării fotbaliștilor.

 

IMPORTANT: Scutire de la examen este acordată persoanelor fizice, care anterior au fost licențiate ca agenți, în conformitate cu ”Agentul de jucători FIFA”, conform Regulamentelor din edițiile anilor 1991, 1995, 2001 sau 2008. Pentru a confirma Licența, persoanele respective trebuie să se înregistreze pe Platforma FIFA de agenți de jucători.   

 

În prezent, FIFA are înregistrate 3 persoane din Republica Moldova în calitate de agenți de jucători: Leonid Istrati, Ion Carp și Vladimir Coev.

 

Sistemul de licențiere este unul dintre pilonii regulamentului FIFA Football Agent, care urmărește ridicarea standardelor profesionale și etice ale profesiei. După o perioadă de tranziție, utilizarea agenților de fotbal licențiați pentru transferuri va deveni obligatorie începând cu 1 octombrie 2023.

Mai multe detalii despre agenții de fotbal sunt disponibile în Secțiunea agenți pe FIFA.com .