• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Serghei Cleșcenco: Trebuie să depunem efort maxim pentru a obține un rezultat pozitiv

05 sep 2023 de Reporter FMF
GALERIE

Meciul cu Austria e catalogat drept unul amical, însă pentru noi fiecare partidă este importantă. Fotbaliștii conștientizează perfect faptul că fiecare meci este un nou examen. Austria e un adversar foarte puternic și nouă în primul rând ne este curios să întâlnim un astfel de adversar de calibru. Mai ales că austriecii, pe teren propriu, în fața propriilor fani, vor încerca să presteze un fotbal spectaculos. Cu siguranță își vor dori o victorie convingătoare. Obiectivul nostru este să fim la un nivel decent și să demonstrăm că am progresat în ultima perioadă.

 

Vă propunem în continuare un scurt interviu acordat de selecționerul Serghei Cleșcenco pentru site-ul FMF.md înaintea dublei cu Austria și Feroe.

 

- În meciul cu Austria nu putem permite ca jucătorii importanți să sufere accidentări. Cum vom încerca să le evităm?

- Din păcate, nu ne putem permite așa ceva. Nu avem parte de o selecție uriașă. Așa că vom juca, practic, cu aceiași echipă pe care o vom alinia cu Insulele Feroe. Totuși, e foarte important să evităm accidentările, așa că vom încerca să efectuăm modificările de jucători ceva mai rapid. Vom face asta pentru a nu supune fotbaliștii unui efort fizic prea mare, pentru a avea timp suficient de recuperare pentru meciul cu Insulele Feroe.

 

- Cum vor percepe ”tricolorii” acest amical cu Austria, deoarece urmează meciul extrem de important din preliminariile EURO cu Insulele Feroe?

- Tot staff-ul tehnic va depune efort maxim pentru ca băieții să perceapă acest amical cu maximă seriozitate, pentru că atunci când divizezi partidele în ”importante” și ”mai puțin importante”, din această abordare nu iese nimic productiv. Vom încerca să-i montăm maxim pe acest amical și sper că băieții vor demonstra tot de ce sunt în stare.

 

- Nu ar fi de bun augur înaintea meciului cu Insulele Feroe o înfrângere cu Austria și probabil ar fi dificilă din punct de vedere moral o înfrângere la scor...

- Orice înfrângere, fie ea la scor sau la limită, lasă o amprentă negativă asupra echipei, dar am demonstrat în partidele precedente că putem reveni din situații extrem de dificile. Eu sper că vom juca la un nivel decent și că vom fi bine din punct de vedere psihologic înaintea partidei cu Insulele Feroe.

 

- Meciul cu Insulele Feroe: unul decisiv?

- Deocamdată, nu punem mare accent pe această partidă, deoarece facem totul pas cu pas. Acum suntem în febra pregătirilor pentru amicalul cu Austria. Imediat după vom pregăti partida din preliminarii cu Insulele Feroe. Cu siguranță va fi ceva aprofundat, teorie, modelarea echipei în funcție de poziția adversarilor în teren... Fotbaliștii știu că acest cantonament e sută la sută bazat pe meciul cu Feroe.

 

- Victoria cu Polonia, cu siguranță, a fost analizată de insulari: se va schimba ceva în abordarea lor?

- Nu cred. Noi, de exemplu, am analizat atât reprezentativa Insulelor Feroe, cât și clubul Klaksvik, care a fost eliminat de Sheriff în play-off-ul Ligii Europa. Apropo, la Klaksvik joacă patru titulari de la naționala Insulelor Feroe, iar alți doi fotbaliști au intrat pe parcursul celor două meciuri în compania campioanei Moldovei. Așadar, șase reprezentanți ai naționalei. Atât clubul de fotbal Klaksvik, cât și naționala Insulelor Feroe au aceiași abordare indiferent de adversar. Ei practică un fotbal pragmatic, un fotbal disciplinat, multă luptă în teren. Am spus și înaintea meciurilor Sheriff-ului: cel mai mare pericol va fi la fazele fixe, iar noi inclusiv pe aceste aspecte defensive ne vom construi jocul. În special confruntările Sheriff-ului cu Klaksvik au demonstrat că în compania unui astfel de adversar nu va fi simplu. În nici un caz nu va fi o plimbare în parc. Nu este o selecționată de amatori. Ei abordează cu profesionalism meciurile și fotbalul în general, asta chiar dacă mulți dintre jucătorii naționalei Insulelor Feroe au și alte ocupații în afara fotbalului. Reiterez: ne așteaptă un meci dificil, iar noi trebuie să depunem efort maxim pentru a obține un rezultat pozitiv.

 

foto: Oleg Bilsagaev