• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

U15. Interviu cu Andrei Radiola, după turneul de dezvoltare din Estonia

29 aug 2023 de Svetlana Tataru

Naționala Under 15 a avut o prestație reușită la Turneul de Dezvoltare din Estonia, cu 2 victorii și o înfrângere. Juniorii moldoveni au învins în meciul de debut, echipa țării-gazdă, Estonia, cu 4-2, iar ulterior s-au împus în fața Bosniei și Herțegovina cu 5-4 la loviturile de departajare, după 1-1 în timpul regulamentar. Micii tricolori au cedat cu 0-1 în fața juniorilor din Azerbaidjan în ultima partidă a turneului și au ocupat poziția a doua în clasament.

 

Antrenorul naționalei U15 a Republicii Moldova, Andrei Radiola, a oferit un interviu despre experiența echipei sale, după meciurile cu reprezentativele similare ale Estoniei, Bosniei-Herțegovina și Azerbaidjanului.

 

Întrebare: Dle Radiola, felicitări pentru evoluția Naționalei U15 la acest turneu de dezvoltare. Cum ați caracteriza prestația echipei? Cât de utile au fost aceste meciuri? 

Răspuns: Prestația Naționalei U15 la acest Turneu de Dezvoltare poate fi caracterizată ca fiind pozitivă și promițătoare. Pentru a ajunge la Echipa Națională fiecare tânăr fotbalist trebuie să treacă și prin experiența jocurilor internaționale, care au o intensitate și competitivitate diferită de jocurile interne. Datorită acestui turneu, jucătorii noștri au avut ocazia să se confrunte cu adversari din afara țării și să experimenteze un nivel mai ridicat de competiție, ceea ce reprezintă o parte esențială a dezvoltării lor în calitate de sportivi. Meciurile din acest turneu au avut un rol important în furnizarea de experiență și învățare, contribuind la creșterea nivelului lor de joc.

 

Întrebare: Care meci, din cele 3 disputate, vi s-a părut mai dificil? 

Răspuns: Fiecare meci a adus cu sine provocări specifice, datorită diversității stilurilor de joc ale adversarilor. Cu toate acestea, echipa Națională U15 a căutat să-și păstreze identitatea și să joace în concordanță cu propriul ei stil, evitând să se adapteze complet la stilul adversarilor. Toate cele trei meciuri au reprezentat o oportunitate pentru jucători de a acumula experiență și pentru stafful tehnic de a trage concluzii utile pentru dezvoltarea continuă a echipei.

 

Întrebare: Orice competiție reprezintă o oportunitate de a analiza și de a identifica punctele tari și slabe ale unei echipe. Pe ce ați mizat în acest turneu? La ce mai e nevoie de exersat?

Răspuns: Competițiile precum acest Turneu de Dezvoltare oferă oportunitatea ideală pentru a analiza punctele forte și slăbiciunile echipei. Echipa a mizat pe consolidarea identității proprii, pe păstrarea unui joc calitativ și pe obținerea unor rezultate pozitive. Cu toate acestea, este posibil să mai fie nevoie de exersat anumite aspecte pentru a se asigura că jucătorii dezvoltă o gamă completă de abilități și potențialul lor este exploatat la maximum.


Întrebare: Ce jucători s-au remarcat în mod deosebit?

Răspuns: Este de menționat că întreaga echipă și staff-ul merită apreciere pentru efortul și angajamentul lor. Acest lucru subliniază importanța colaborării și a coeziunii într-o echipă sportivă. Experiența în sine, indiferent de rezultatele exacte, contribuie la dezvoltarea jucătorilor și la formarea lor ca sportivi.


Întrebare: Cum se simt băieții după această experiență? Cu ce impresii revin în Moldova?

Răspuns: Băieții se întorc din această experiență cu dorința de a se perfecționa în continuu. Înțeleg că aceasta este doar o treaptă în dezvoltarea lor și că progresul se obține prin muncă asiduă și dedicare atât la antrenamentele de club, cât și la efortul individual. Această experiență îi motivează să muncească pentru a ajunge la niveluri superioare de performanță. Fiecare își dorește o invitație pentru cantonamentul viitor și înțelege că e posibil doar prin lucru continuu.


Întrebare: Ce urmează în viitorul apropiat?

Răspuns: Echipa are planuri bine stabilite pentru dezvoltare. Sunt programate meciuri amicale cu selecționata României în octombrie, iar obiectivul principal rămâne dezvoltarea jucătorilor.