• Fii alături de Echipa Țării

Veaceslav Proțenco, la 60 de ani

31 aug 2023 de Reporter FMF
GALERIE

Legenda fotbalului moldovenesc, fostul mare atacant al echipei Nistru, Veaceslav Proțenco își serbează astăzi a 60-a aniversare!

 

Federația Moldovenească de Forbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează multă sănătate, fericire alături de oamenii dragi și cât mai multe realizări în domeniul care l-a consacrat.

 

La mulți ani!

 

 

Veaceslav Proțenco este unul dintre cei mai buni atacanți moldoveni din anii 80 ai secolului trecut. Primul antrenor i-a fost Vladimir Carpişcenco la Școala de fotbal a clubului Nistru, unde a fost dus de tatăl său, Alexandru, fost și el jucător emblematic la echipa din strada Butucului. Cu toate că tatăl său antrena formaţia chişinăueană, Veaceslav a făcut pasul în fotbalul de performanţă la echipa Automobilistul Tiraspol, în 1981, la doar 18 ani  neîmpliniţi. Prima reușită a venit în partida din 12 aprilie, cu Dinamo Brest. Cele 4 goluri marcate de un junior în sezonul de debut, fie şi în divizia a treia valorică a URSS, este o realizare.

 

Anul 1982 îl începe la Nistru Chişinău, care în acel sezon avea să promoveze în Liga Superioară a fotbalului sovietic. Tânărul atacant reuşeşte să marcheze și la Nistru, chiar dacă a jucat mai puţin. Debutează în Prima Ligă la 2 mai 1982, în meciul Nistru - SKA Rostov pe Don, scor 4-0, când în minutul 48 l-a înlocuit pe Grigore Batici. Peste patru zile marchează şi primul său gol, înlocuindu-l pe Pavel Cebanu în meciul cu georgienii de la Guria Lancihuti. 

 

La 20 de ani debutează în elita fotbalului sovietic, unde a îmbrăcat tricoul Nistrului de 5 ori. În schimb, la echipa de tineret-rezerve a înscris în porțile adverse de 6 ori. Primul meci în eșalonul superior l-a jucat la 13 mai 1983, cu Torpedo Kutaisi, câștigat în deplasare de moldoveni cu 1-0.

 

La 20 iulie 1983 a luat startul Spartakiada Popoarelor URSS, unde a jucat și selecționata de tineret a RSSM cu Veaceslav Proțenco în lot. A fost titular în toate cele 7 meciuri jucate, marcând și 2 goluri. În meciul pentru locul 7, cu selecționata Armeniei, a trimis mingea în poarta adversarilor în minutele 56 și 79, aducând victoria Moldovei cu 3-2. A jucat și pentru selecționata de juniori a URSS într-un meci contra Bulgariei, 2-2, când a intrat pe teren în repriza secundă.

 

Sezonul 1987 a fost unul dintre cele mai reușite pentru Veaceslav la Nistru Chișinău, când a marcat 14 goluri. În turul campionatului a avut o serie de trei meciuri consecutive în care a marcat de patru ori: la 24 mai, cu Zveinieks, la 30 mai – 2 goluri cu Zarea Bălți și la 9 iunie – un gol cu Sport Tallin. În retur a mai marcat o dublă cu Textilistul Tiraspol. În 1987 a fost recunoscut drept cel mai bun fotbalist al Moldovei. În 1988 reușește un hattrick în poarta dinamoviştilor din Breansk.

 

Face o escală de un an la Tiraspol, în cel mai reușit sezon al său, anul 1989, când a jucat la Textilistul. În acel an, Proțenco a trimis mingea în poarta echipelor adverse de 24 de ori! La formaţiile din Tiraspol a evoluat două sezoane în care a susţinut 67 de meciuri, înscriind de 29 de ori.

 

În 1990 revine la Nistru și devine golgheterul formației cu 18 goluri. La 26 și 29 aprilie reușește două duble consecutive în poarta echipelor Lokomotiv Moscova și Kuzbass Kemerovo. În returul campionatului mai marchează trei duble: cu Pahtakor Tașkent, Kuban Krasnodar și Gheolog Tiumen. Toate dublele au fost marcate pe Stadionul Republican. Și în anul următor devine golgheterul echipei Nistru, cu 7 goluri la activ. Mai reușește o dublă pe Stadionul Republican, de data aceasta în meciul cu Rotor Volgograd.

 

A evoluat la Nistru / Zimbru Chişinău până în 1991. Ultima dată a intrat pe teren la Zimbru pe data de 2 noiembrie 1991, la Tiraspol, cu Tiligul, 1-0 pentru gazde. La Nistru Chişinău a jucat 255 de partide şi a marcat 60 de goluri.

 

Cu cele 60 de goluri marcate pentru Nistru Chișinău, Veaceslav Proțenco este pe locul doi după Igor Nadein, în topul celor mai buni golgheteri ai formației din perioada sovietică. În clasamentul fotbaliștilor cu cele mai multe meciuri pentru Burevestnik, Moldova, Nistru și Zimbru, în campionatele URSS, este pe poziția a 16-a.

 

A fost convocat la primul meci al naţionalei Moldovei, din 1991, cu Georgia, când a jucat o repriză.

 

A mai jucat ulterior puțin la Niva Ternopol. Apoi pleacă în Suedia, la formaţia de liga a II-a - Vanpra din oraşul Epelbo. Acolo îşi începe şi cariera de antrenor. În 1993 devine antrenor-jucător al acestei formaţii.

 

În 1994 se stabileşte la Moscova, unde continuă să activeze în fotbal. A fost manager la Spartak Moscova şi la Federaţia de Fotbal din Rusia. În 1995 îşi deschide propria afacere - o companie care are ca gen de activitatea consultanța sportivă: Olimpique Sport Service.