• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Carpen Chișinău

27 aug 2023 de Andrei Prodan

Duminică, 27 august, la „Carpen Arena” din Chișinău (str. Studenților, 2/2) va avea loc ceremonia de premiere a turneului pentru copii „Cupa campionilor”. Competiția care s-a desfășurat în decursul lunii august și la care au participat 88 de echipe din Chișinău, Bălți, Orhei, Comrat, Strășeni, Cioburciu (Slobozia) și Sângera a fost organizată de CS Carpen, cu suportul FMF.

 

Clubul sportiv Carpen a fost înființat la 26 decembrie 2018 de fostul internațional de tineret, Valentin Furdui. Fondatorul provine dintr-o familie fotbalistică. Tata lui, Sergiu Furdui, a fost în anii ’80 după cum scria regretatul ziarist Valeriu Rogozenco „stâlpul apărării” echipei Rapid Cărpineni, cu care a câștigat Cupa „Tinerimea Moldovei” (1985) și a devenit campion al ASB „Kolhoznicul” (1986).

30 decembrie 2022. Sergiu Cleșcenco, antrenorul echipei naționale de fotbal a Moldovei în ospeție la Clubul sportiv Carpen.

Valentin Furdui, jucând pe post de mijlocaș, a fost campion al Moldovei cu Sheriff Tiraspol (2014), deținător al Cupei și Supercupei Moldovei cu Milsami Orhei (2012), a mai evoluat la CSCA-Steaua Chișinău, Sf. Gheorghe Suruceni, Zimbru Chișinău, Dacia Chișinău, Speranța Nisporeni, Spartanii Selemet, Speranța Drochia, precum și peste hotare la Gloria Buzău, Gloria Bistrița, Delta Tulcea (toate din România), Kaisar Kîzîlorda (Kazahstan) și FK Palanga (Lituania). Denumirea clubului provine de la toponimia localității de baștină a lui Sergiu și Valentin Furdui, satul Cărpineni care, la rândul său, se trage de la numele arborelui carpen – o specie de plantă din familia Betulaceae care înfrumusețează codrii vechi din raionul Hâncești, de rând cu stejarul, teiul, arțarul și fagul. Culorile echipei sunt verde-galben, caracteristice speciei de arbore – carpenul.

Sigla clubului cuprinde un fragment din sânul naturii, în centru fiind incrustat carpenul circumscris pe fonul cerului senin iar, pe ambele părți interioare – cîte o rămurică cu frunze de acest arbore secular, simbolizând unitate și coeziune dintre fotbaliști și suporteri. Lateralul siglei cuprinde denumirea și anul înființării CS Carpen – 2018, precum și localitatea rurală – Cărpineni. Pe postamentul cercului este instalată o minge de fotbal, susținută de doi centauri legendari care întruchipează forța omului și cea a naturii într-o creatură sportivă.

Chiar din primii ani de activitate conducerea CS Carpen s-a axat pe dezvoltarea infrastructurii. În prezent clubul dispune de complexul sportiv „Carpen Arena” situat în parcul de pe strada Studenților, 2/2, terenul fiind arendat de la Universitatea Tehnică din Moldova. Pe acest loc pitoresc sunt amenajate două stadioane de minifotbal acoperite cu iarbă sintetică de calitate superioară, cu vestiare confortabile, cu iluminare nocturnă și cu supraveghere video. „Carpen Arena” găzduiește competiții sportive, antrenamente, meciuri amicale, etc.

Prima competiție la care a participat CS Carpen a fost campionatul național la socca (minifotbal), cunoscut sub denumirea de Amoliga. În 2020, în premieră, turneul s-a desfășurat sub egida FMF, iar în calitate de co-organizator a participat Federația de minifotbal Socca din Moldova. „Galben-verzii” au ocupat locul 6 și au ratat calificarea în faza play-off. În cele 7 meciuri disputate echipa a obținut 3 victorii și a suferit 4 înfrângeri cu golaveraj 12-14. Culorile formației au fost apărate de Nicolai Flocea – portar, Alexandru Bezimov, Daniel Cațer, Valentin Furdui, Ruslan Istrati, Vitalie Lungu, Victor Negara, Octavian Onofrei, Leonid Podlesnov, Adrian Sosnovschi, Marin Stan, Alexandru Teacă, Alexandru Țîmbalist – jucători de câmp.

CS Carpen, câștigătoarea Cupei „Business League” din 2021. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Andrei Cebotari, Eduard Iuriev, Cristian Lopatiuc, Dragoş Tentiu, Valentin Furdui, Evgheni Lîsenco. Rândul de jos: Alexandru Teacă, Stelian Daranuţă, Valentin Furdui jr., Vlad Cojocaru, Ghenadie Ploniș.

În anul 2021, CS Carpen a devenit câștigătoarea ediției a VI-a a turneului dotat cu Cupa „Business League”. De menționat că în concluziile asupra cercetărilor cu privire la fotbalul moldovenesc din 6 august 2019, efectuate de UEFA la solicitarea FMF, campionatul la minifotbal „Business League” a fost apreciat cu calificativul de „Promotor al fotbalului de mase din țară”, corespunzând standardelor și valorilor fotbalului european: Educație, Inovare, Pasiune și Progres. În clasamentul final CS Carpen a acumulat 35 de puncte (16 meciuri, +11=2-3, golaveraj 53-26) cu 2 mai multe decât vicecampioana. De medalii s-au învrednicit: Adrian Sosnovschi (antrenor); Andrian Bogdan, Nicolai Flocea, Cristian Lopatiuc – portari, Valentin Furdui (căpitanul echipei), Alexandru Teacă, Ghenadie Ploniș, Alexandru Țîmbalist, Alexandru Furdui, Viorel Gaibu, Evgheni Lîsenco, Octavian Onofrei, Vlad Cojocaru, Andrei Cebotari, Eduard Iuriev, Ramil Adighezalov, Daniel Adam, Mihai Țurcan, Dragoş Tentiu, Stelian Daranuța și Dumitru Ciubotaru – jucători de câmp. 

O atenție deosebită la CS Carpen este acordată dezvoltării fotbalului de copii și juniori. În prezent la club sunt organizate 20 de echipe, unde se antrenează circa 200 de copii, în special din sectoarele Râșcani, Ciocana și Centru. Anul trecut CS Carpen s-a alăturat circuitului republican, două formații evoluând în campionatul Moldovei (echipa Under 11 a ocupat locul 2 în Divizia A). Începând cu sezonul 2023/24 la competițiile organizate de FMF vor participa deja 4 grupe de copii. De pregătirea tinerilor fotbaliști se ocupă Valentin Furdui, Andrei și Pavel Țurcan, Andrei și Radu Pegza, Andrian Bogdan (antrenor cu portarii).

Anul acesta echipele de copii au obținut deja o serie de rezultate meritorii. În februarie, grupa anul nașterii 2015 a devenit câștigătoarea „Cupei de Iarnă de Futsal”, iar Matei Solodchi a fost desemnat cel mai bun jucător. Tot în februarie CS Carpen a participat la „Cupa Stelele Viitorului”, desfășurată la București, unde a ocupat locul întâi, având adversari puternici precum Rapid sau Steaua. Valentin Șușu a fost numit cel mai bun jucător al turneului. În aprilie echipa s-a învrednicit de titlul de campioană la turneul „All Stars Cup”, competiție disputată la Revaca.

14 mai 2023. CS Carpen, câștigătoarea turneul „Toți pentru 1...” din Sibiu (România), de la stânga la dreapta: Lucian Cirhan, Maurizio Rodideal, Alex Oprea, Răzvan Blănaru, Carol Culea, Andrei Țurcan (antrenor), David Loghin, Valentin Șușu, David Balan, Marius Teleba, Dragoș Galbur, Matei Popescu.

Cel mai răsunător succes a fost obținut în luna mai la turneul „Toți pentru 1...” din Sibiu, la care au participat cele mai bune academii de fotbal din România, din orașele Cluj, Arad, Tg. Mureș, Sibiu, Constanța, Pitești, Timișoara, Rm. Vâlcea, Sf. Gheorghe și Miercurea Ciuc. Trecând în grupă de Interstar Sibiu (2-1), Kinder Constanța (4-1) și Sporting Cluj (2-1), în „sferturi” de UTA Arad (2-2, 3-2 la lovituri de departajare), iar în semifinală iarăși de Interstar Sibiu (4-0), moldovenii s-au calificat în finală unde au întâlnit Academia Hagi din Constanța. După 1-1 în timpul regulamentar, echipa noastră a repurtat victoria în urma loviturilor de departajare, 3-2.

În luna iunie au mai fost obținute încă două trofee la „Cupa Raionului și Municipiului Orhei Radavi” și la „Summer Cup Budești”.

O nouă pagină în istoria clubului a fost scrisă la „Cupa Municipiului Chișinău de Futsal, Primăvara 2023” unde CS Carpen a ocupat locul doi (1-3, în finală cu Burevestnik). Din lot au făcut parte părinții copiilor care se antrenează în cadrul clubului, precum și întregul staff tehnic.

În perspectivă ne gândim să creăm o echipă de seniori care să participe în campionatul Moldovei, spune Valentin Furdui. Copiii cresc și au nevoie de practică de joc la nivelul cel mai înalt. Discipolii noștri Ionuț Ciorbă (anul nașterii 2008) și Matei Perciun (anul nașterii 2009), componenți ai naționalei de juniori au părăsit clubul din cauză că deocamdată nu avem formații de tineret și seniori. Primul a ajuns la Școala Sportivă Specializată de Fotbal nr. 1 (director – Serghei Chirilov), cel de-al doilea la Zimbru (grupa antrenorului Valeriu Andronic). Ne gândim să organizăm și o filială a clubului la Cărpineni, locul meu de baștină”.

De menționat că Valentin Furdui, precum și Sergiu Furdui, președintele de onoare al CS Carpen, nu uită de satul în care s-au născut și în măsura posibilităților contribuie la dezvoltarea comunității. Astfel, la 17 martie 2022 membrii familiei Furdui au vizitat gimnaziul „Dumitru Crețu” din Cărpineni, oferind copiilor inventar și echipament util pentru lecțiile de educație fizică și competițiile sportive (foto).