• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Mecita-5

20 aug 2023 de Andrei Prodan

În 1956, echipa-fanion a republicii, Burevestnik Chișinău, a debutat în prima divizie valorică a fotbalului sovietic. În același an în capitala Moldovei s-a disputat turneul rezervat copiilor ce purta denumirea „Portarul”. A fost prima competiție de acest gen desfășurată în URSS. Abia peste 9 ani a avut loc ediția inaugurală a turneului similar unional „Kojanîi miaci” (= Mingea de piele), iar prima echipă care a reprezentat Moldova la aceste competiții a fost Mecita-5 Chișinău.

 

La începutul anului 1965 elevul clasei a X-a a Școlii medii nr. 37, Natan Bartfeld, viitorul arbitru de categorie unională, a organizat în cartierul Valea Dicescu a raionului Lenin (în prezent – sectorul Centru) din Chișinău o echipă de fotbal sub denumirea Mecita-5 (în traducere din limba rusă – vis, năzuință, ideal). Din componența ei făceau parte elevii școlilor nr. 4, 23 și 41. Se antrenau băieții pe stadionul școlii nr. 41, iar suportul financiar era acordat de Întreprinderea de întreținere a locuințelor nr. 5 (de aici provine și cifra din denumirea echipei).

Spre deosebire de turneul inaugural din 1956 când la competiție au luat parte doar 6 formații (toate din capitală) peste 10 ani în cadrul „Portarului” doar în Chișinău și-au disputat întâietatea 80 de colective. Campioana se califica în finala republicană din care făceau parte 20 de echipe.

Pe 22 iulie 1965 Mecita-5 a devenit campioana Chișinăului după ce în meciul decisiv a învins-o pe Volna cu scorul de 3-0 (au marcat: Cotov, Gorin și Șoihet). Au urmat turneele zonale câștigate la Bălți și Râbnița.

Pe 15 august 1965 în prefața meciului Moldova Chișinău – Spartak Gomel din cadrul campionatului URSS a avut loc finala turneului republican „Portarul” în care s-au întâlnit Mecita-5 și Iupiter Tiraspol. După prima repriză oaspeții conduceau cu 1-0, însă în mitanul secund gazdele au marcat de 4 ori. S-au evidențiat Șoihet (în două rânduri), Beleacov și Gorin.

Din lotul campioanei au făcut parte: Iuri Iuhimenco – portar, Semion Șoihet (căpitanul echipei), Iuri Beleacov, Alexandr Gorin, Vladimir Crasicov, Valentin Veselov, Anatol Radul, Veaceslav Romanescu, Alexandr Cotov, Alexandr Necepurnoi, Oleg Ucolov, Iuri Șaporev – jucători de câmp.

Mecita-5 urma să participe la prima ediție a turneului unional „Kojanîi miaci” de la Moscova, însă funcționarii de la CC al comsomolului din Moldova n-au reușit la timp să pregătească documentele necesare și tinerii fotbaliști au rămas acasă.

Ghinionul nu i-a descurajat și peste un an formația din capitală iarăși a devenit câștigătoarea turneului „Portarul”. La competiția din 1966 au luat parte circa 1.500 de echipe. În faza finală s-au calificat Mecita-5, Nistru Tiraspol, Torpedo Râbnița și Iunîi mehovșcik Bălți. Formațiile din Chișinău și Râbnița au învins adversarele din Tiraspol și Bălți și înaintea meciului direct aveau același golaveraj (+2). Partida dintre aspirantele la trofeu care a avut loc pe stadionul „Dinamo” din capitală și a fost condusă la centru de cunoscutul Vladimir Savițchi, fost portar la Moldova Chișinău, s-a încheiat nedecis, 2-2. La loviturile de departajare mai buni s-au dovedit a fi chișinăuienii, 8-7. Eroul întâlnirii a fost portarul Iuri Iuhimenco care a apărat penalty-ul decisiv și a fost desemnat cel mai bun goalkeeper al turneului.

Datorită acestui succes Mecita-5 a obținut dreptul să reprezinte Moldova la turneul „Kojanîi miaci” de la Harkov (Ucraina). În grupa preliminară chișinăuienii au obținut 2 victorii și au suferit 2 înfrângeri. Ambele partide cu Venta (Ventspils, Letonia) și Ciaika (Moscova, Rusia) au fost pierdute cu scorul de 0-1 și în ambele cazuri au fost înregistrate autogoluri. În meciul de clasament moldovenii au învins echipa Volga (Iaroslavl, Rusia) cu scorul de 2-0. Astfel, Mecita-5 a ocupat locul 15 din 24 de participante. Natan Bartfeld, care între timp a devenit student la Institutul Agricol, a fost cel mai tânăr antrenor al turneului, iar formația noastră s-a învrednicit de Cupa pentru „Cea mai corectă echipă a competiției” (un fel de trofeu Fair-play). Iată și numele jucătorilor care au apărat culorile Moldovei la prima competiție unională rezervată copiilor: Iuri Iuhimenco, Ilie Vieru – portari, Vladimir Tocarciuc, Anatol Radul, Iuri Beleacov, Vladimir Martiușin, Valentin Spiridonov, Iuri Marinicev, Alexandr Cicelnițchi, Victor Florea – jucători de câmp.

În 1967 Mecita-5 iarăși s-a calificat în „careul de ași” al „Portarului”, însă a câștigat doar medaliile de bronz fiind întrecută de Zviozdocika Bender și Racheta Soroca.

Dar deja peste un an chișinăuienii și-au luat revanșa și au devenit primii pe republică. Turneul final de această dată a avut loc la Bălți și a reunit echipele (în ordinea locurilor ocupate): Mecita-5, Pobeda Bender, Torpedo Fălești, Vega-3 Chișinău. În meciul decisiv dintre Mecita-5 și Pobeda formația din capitală avea neapărat nevoie de victorie pe când echipei din Bender îi era de ajuns și o remiză. În prima repriză chișinăuienii Veaceslav Zincenco și Grigore Ceban marchează două goluri. În partea a doua a jocului cu toate că a încasat un gol cel mai bun a fost portarul formației din capitală Serghei Corșunov.

Finala turneului „Kojanîi miaci”-1968 a avut loc la Erevan (Armenia). Mecita-5 a avut o evoluție foarte bună, obținând în grupă 7 puncte din 10 posibile. Unica înfrângere a fost suferită în meciul cu gazda turneului și viitoarea câștigătoare a competiției, Masis. În clasamentul general chișinăuienii au ocupat locul 5 (din 24). Până în 1975 acesta a fost cel mai bun rezultat obținut de o echipă din Moldova la turneul unional „Kojanîi miaci”. Dintre protagoniștii acestui succes să-i numin pe Serghei Corșunov, Alexandr Cernogorov (căpitanul echipei), Oleg Ucolov, Grigore Ceban, Alexandr Cotov, Iuri Safonov, Veaceslav și Serghei Zincenco...

Echipa Mecita-5 a servit o punte de lansare în viața sportivă pentru Valeri Pavlov, jucător la Nistru Chișinău, Ilie Vieru, Iuri Beleacov, Oleg Ucolov, tustrei au fost la probe la echipa-fanion a republicii, viitorii arbitri Valentin Veselov și Alexandr Gorin (recent a fost inclus în NISOA Hall of Fame, SUA), Anatol Radul, recordman al Moldovei la atletism (alergări pe distanțe scurte), regretatul Veaceslav Romanescu, redactor-șef al ziarului „Sport curier” (1995-2014).

 

Anul 1968. Formația Mecita-5 Chișinău înainte de plecare la turneul unional „Kojanîi miaci” din Erevan. Primul din stânga, rândul de sus, Natan Bartfeld. Al doilea din dreptat, rândul de jos, Valentin Veselov.