• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competitii)

FC Florești – debutanta ambițioasă

23 mar 2020 de Victor Daghi

 

FC Florești

Debutanta Diviziei Naționale, FC Florești, a jucat încă în prima ediție a Campionatului național la fotbal, ediția 1992. Echipa atunci se numea Spicul Florești și se clasa pe locul 8 în Divizia A. Spicul a evoluat și în următoarele două sezoane în a doua ligă valorică, iar în anul 1994 a retrogradat în Divizia B, seria Nord (locul 7 în ediția 1994-95).

 

Actualul președinte al clubului FC Florești, Sergiu Litra, era component al formației Spicul: “Îmi amintesc foarte bine de acele timpuri. Aveam un colectiv unit și încercam să luptăm de la egal la egal cu adversarii noștri. În anii 90 coechipier mi-a fost Nicolae Mincev, care s-a transferat de la noi la Tiligul Tiraspol și a mai jucat la Constructorul-93, Nistru Otaci și Dacia Chișinău. Pentru Spicul mai jucau Igor și Nicolae Murzac, Andrian Orghian, Igor Cebotari, Eduard Gavrilov și alții.”

 

În anul 1995 Spicul a dispărut din campionatul Moldovei. Asta deoarece jucătorii echipei au dat curs ofertei venite de la Ghindești pentru a apăra culorile clubului de fotbal din această localitate.  

 

FC Florești va juca din nou în Divizia B, seria Nord, abia în sezonul 2002-03. Echipa a terminat acel campionat pe ultimul loc, al 13-lea. Însă cu fiecare an formația de la Nordul țării își îmbunătățea rezultatele. Iar Sergiu Litra făcea parte din echipă, mai întâi ca jucător, apoi ca antrenor-jucător, antrenor și, din 2017 – președinte al clubului.

 

În anul 2017 FC Florești a câștigat Divizia B, seria Nord și s-a calificat în Divizia A. Aici echipa antrenată de Oleg Șișchin s-a clasat pe locul doi, ca anul următor să devină campioana Diviziei A și să promoveze în Divizia Națională.

 

Din cauza pandemiei de Covid-19, startul campionatului a fost amânat. “Ne dorim să debutăm cât mai repede în Divizia Națională, dar totodată înțelegem că sunt motive obiective că campionatul să fie transferat. Vom aștepta decizia Federației Moldovenești de Fotbal referitor la data începerii competiției. Ne dăm seama că Sheriff, Petrocub și Sfîntul Gheorghe sunt favoritele Diviziei Naționale, iar celelalte echipe sunt practic egale. Vom lupta pentru un loc onorabil, dar important este să evităm retrogradarea”, a mai declarat Sergiu Litra.