• Fii alături de Echipa Țării

Iurie Bologan, la 60 de ani

19 aug 2023 de Reporter FMF
GALERIE

Fostul jucător al echipei Moldova Boroseni, Iurie Bologan serbează astăzi a 60-a aniversare!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii societăți fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, liniște sufletească, bucurii și viață lungă alături de cei dragi!!!

 

La mulți ani!!! 

foto: Facebook Moldova Boroseni

Iurie Bologan este unul dintre cei mai buni fotbalisti din istoria sportiva a raionului Sângerei. S-a născut pe 19 august 1963 în Sângerei, într-o familie numeroasă, dar foarte sportivă. Toți frații săi au lăsat o amintire bună în sportul local. Cel mai mare dintre ei, Ion, campion al Moldovei la volei, timp de 30 de ani a fost director al Complexului sportiv ”Jocurile Olimpice – 80” din Sângerei. În celebra echipă Vierul din anii 70 a jucat și al doilea dintre frați, Tudor. La fel ca și al treilea, Mihai, care a jucat și fotbal, și volei. Niciunul dintre frații săi nu se mai află în viață...

 

Iurie Bologan a făcut primii pași în fotbal sub îndrumarea antrenorului Chiril Șușu. În 1975, la Bender, împreună cu echipa Steluța (Lazovsk/Sângerei), Iurie a devenit câștigătorul turneului republican pentru juniori ”Portarul” (Under 11), obținând dreptul de a participa la prestigiosul turneu unional pentru copii ”Kojanîi Meaci”, de la Voronej (locul 17).

 

La seniori, Iurie Bologan a început să joace în echipele orașului Bălți. A debutat pentru formația asociației de producție ”Zaria” în campionatul orașului, iar la sfârșitul anilor 80 - pentru ”Avangard” (Lazovsk/Sângerei). Din 1990 se alătură echipei ”Moldova” Boroseni, alături de care câștigă primul mare trofeu din fotbalul republican, Cup ”Yuri Gagarin”. În campionatul RSS Moldovenești din 1990 echipa din raionul Râșcani a pierdut titlul în meciul de aur, jucat în compania formației ”Hidromaș”, scor 1-2.   

Cel mai mare succes din istoria echipe din Boroseni, cu Iurie Bologan în lot, a fost câștigarea Cupei Moldovei în anul 1991. A fost ultima ediție a Cupei Moldovei sovietice, chiar dacă finala s-a jucat deja într-o Moldovă independentă. Boroseni a învins Constructorul (FC Agro) Chișinău în finală cu 2-0.

 

În 1992, Iurie Bologan împreună cu formația ”Moldova” participă la prima ediție a Campionatului Național, Superliga. În primul campionat, de primăvară, din 1992, gruparea din Râșcani a terminat pe locul zece (din 12 echipe). Deja din al doilea campionat al Republicii Moldova, campionatul a revenit la sistemul „toamnă-primăvară”. În turneul Diviziei Naționale din sezonul 1992/1993, „Moldova” sub îndrumarea antrenorului Nicolae Cebotari a reușit o performanță uluitoare pentru acele timpuri, devenind prima echipă de la sate care urcă pe podium, adjudecându-și locul 3, fiind depăsită doar de Zimbru și Tiligul. Iurie Bologan a jucat 14 meciuri în acel campionat.

În sezonul următor, însă, echipa din Boroseni avea să retrogradeze, iar Bologan se transferă în localitatea natală, la formația ”Vierul”.

 

În total, pe prima scenă a fotbalului independent moldovenesc, Iurie Bologan a jucat 61 de meciuri. Ulterior, el a mai evoluat 2 sezoane în Divizia A, la Vierul Sângerei (3 goluri marcate) și 1 sezon în Divizia B, la Spicul Chișcăreni (1 gol marcat).