• Fii alături de Echipa Țării

Arbitraj. Schimbări în Legile Jocului

02 aug 2023 de Reporter FMF

Adunarea Generală Anuală numărul 137 a International Football Association Board (IFAB) a avut loc la Londra, pe 4 martie, iar membrii acesteia au adoptat mai multe ”îmbunătățiri de regulament” în Legile Jocului 2023/24. Schimbările respective devin obligatorii în competiţii începând cu 1 iulie 2023, iar competiţiile începute înainte de această dată le puteau implementa mai devreme sau le puteau amâna implementarea până cel târziu la data începerii următoarei ediţii.

 

În continuare vă prezentăm principalele decizii luate la ședința din Londra:

 

Regula 3 - Jucători

⦁ Arbitrul trebuie să ia măsuri cu jucătorul de rezervă sau cu oficialul echipei, care intră pe terenul de joc atunci când a fost marcat un gol doar în cazul în care el a afectat jocul, iar Legile Jocului nu prevăd că arbitrul va pedepsi intrarea pe teren dacă aceasta nu afectează jocul.

 

Regula 7 - Durata meciului

⦁ „Sărbătorirea golului” este inclusă în Legile Jocului ca un punct separat, pentru care arbitrul va adăuga timpul pierdut în joc.

 

Regula 10 - Stabilirea rezultatului meciului

⦁ S-a stabilit că cartonașele galbene și avertismentele verbale date jucătorilor și oficialilor echipelor în timpul jocului nu se transferă la loviturile de departajare.

 

Regula 11 - Offside

⦁ Recomandările pentru distingerea între „joc intenționat” și „ricoșeu” stabilite în Circulara IFAB 26 (27 iulie 2022) sunt incluse în Regula 11. Aceste recomandări se bazează pe faptul că un jucător, care se află într-o poziție clară de offside, trebuie să se considere în poziție corectă în toate cazurile în care adversarul „a jucat în mod deliberat” mingea, și anume:

• Mingea a venit de departe și jucătorul a putut vedea bine

• Mingea nu se mișca repede

• Direcția mingii nu a fost neașteptată

• Jucătorul a avut timp să-și coordoneze mișcarea corpului, adică nu a fost un salt instinctiv sau mișcare, care a făcut posibil contactul limitat/controlul mingii

• O minge care se mișcă pe teren este mai ușor de jucat decât o minge în aer.

 

Regula 12 - Încălcarea regulilor de joc și comportament nedisciplinat: privarea adversarului de o ocazie clară de gol, întreruperea unui atac promițător

⦁ S-a clarificat că, dacă arbitrul acordă penalty pentru o încălcare, în care un jucător al echipei, care se apără, lupta cu adversarul pentru minge (cu excepția ținerii, apucării de corp sau echipament, împingere, imposibilitatea de a juca mingea), atunci aceeași sancțiune trebuie aplicată jucătorului, care a încălcat regulile jocului, la fel și infracțiunea care a fost o încercare de a juca mingea, adică dacă această încălcare a oprit sau a încurcat desfășurarea unui atac promițător - fără avetizare (fără cartonaș galben); încălcare cu privarea unei oportunități clare de gol - avertizare (cartonaș galben).

 

Regula 14 - Penalty

⦁ Portarul trebuie să se afle pe linia porții, cu fața spre fotbalistul care execută lovitura, între stâlpii porții, fără să atingă barele porții, transversala sau plasa porții, până când mingea va fi lovită. Portarul nu trebuie să se comporte într-un mod în care să distragă atenția în mod incorect a jucătorului care execută penalty, de ex. să întârzie lovitura sau să atingă bara porții, transversala sau plasa porții.

 

Respect pentru arbitrii meciului, jucători și oficialii echipelor

Membrii Consiliului au fost de acord să continue să acorde atenție comportamentului jucătorilor și să analizeze modalități de a se asigura că arbitrii meciului și alți participanți sunt tratați mai respectuos.

 

Recomandări suplimentare ale UEFA

UEFA reamintește arbitrilor despre o abordare strictă a comportamentului nesportiv al jucătorilor, antrenorilor și altor oficiali ai echipei, în conformitate cu Regulile de protejare a imaginii jocului.

 

În plus, UEFA informează comunitatea fotbalistică despre modificările în cazul aplicării sancțiunilor disciplinare pentru jocul cu mâna, care au fost coordonate cu Comitetul Tehnic IFAB și argumentarea este prezentată mai jos.

 

Sancțiuni disciplinare pentru jucarea mingii cu mâna (henț)

În marea majoritate a încălcărilor în momentul centrării în careu, jucarea mingii cu mâna (henț) nu oprește un atac clar promițător, dar există și cazuri când hențul oprește clar un atac promițător.

La fel, în marea majoritate a cazurilor de henț în timpul loviturilor spre poartă, nu este clar dacă mingea se îndreaptă spre poartă, trece pe lângă poartă sau va fi interceptată de alți jucători, unele situații de joc nu sunt clar promițătoare, în timp ce altele sunt. În plus, în marea majoritate a cazurilor jucării mingii cu mâna nu a fost o intenție clară, ci doar rezultatul „poziției nefirești” a mâinilor.

Este dificil pentru părțile interesate din fotbal să facă distincția dintre situațiile promițătoare și cele mai puțin promițătoare și ei nu înțeleg și nu acceptă măsurile disciplinare luate pentru jocul cu mâna neintenționat. Consecințele sunt, de asemenea, foarte grave atunci când jucătorul trebuie avertizat.

Prin urmare, de dragul consecvenței și simplității și ținând cont de spiritul Legilor Jocului, s-a decis anularea cartonașelor galbene în cazurile de jucarea mingii cu mâna (henț) în majoritatea situațiilor de lovituri spre poartă, indiferent de faptul dacă încălcarea a avut loc în afara sau în interiorul suprafeței de pedeapsă.

 

Vă prezentăm câteva exemple, când jucătorul a fost penalizat în trecut cu cartonaș galben, iar în prezent, după schimbările făcute, fotbalistul nu va mai fi avertizat:

 

Exemplu 1. FC Union Berlin (Germania) - R. Union Saint-Gilloise (Belgia)

Exemplu 2. SL Benfica (Portugalia) - FC Barcelona (Spania)

Exemplu 3. Manchester United (Anglia) - Sevilla FC (Spania)

Cu toate acestea, în unele situații, jucătorul trebuie să fie avertizat pentru jucarea mingii cu mâna (henț), dar numai în următoarele cazuri:

- șutul spre poartă a fost oprit de jocul cu mâna intenționat (nesportiv) sau

- o pasă către un alt atacant a fost oprită în mod clar și astfel a fost stopat un atac promițător.