• Fii alături de Echipa Țării

Ion Andriuță, la 75 de ani!

13 iul 2023 de Reporter FMF

Cunoscutul comentator sportiv, Ion Andriuță, împlinește astăzi onorabila vârstă de 75 de ani!

 

Federația Moldovenească de Fotbal, în numele comunității fotbalistice din țară, îi urează omagiatului multă sănătate, bucurii de la nepoți și o viață liniștită alături de familie și cei dragi!

 

La mulți ani!!!

 

Ion Andriuță s-a născut pe 13 iulie 1948 la Țibulăuca (Dubăsari). La o lună de la naștere, familia sa se stabilește definitiv la Berezlogi (Orhei) și anume această localitate o consideră baștina sa, locul unde a făcut primii pași, a învățat primele buchii, s-a familiarizat în școală cu lumea pasionantă a sportului. ”Îmi plăcea mult baschetul, atletismul, în special, cursele de 3 și 5 kilometri, am participat cu succes la competițiile raionale. Apoi m-a captivat boxul. L-am practicat la modul serios după încheierea serviciului militar la Donețk (Ucraina). Am devenit maestru al sportului. Am îndeplinit de două ori acest normativ. Detaliul cel mai memorabil în perioada respectivă este, însă, că la crosuri nu aveam egali printre colegii de secție atunci când la antrenamente se punea accentul pe acest aspect al fortificării condiției fizice”, își amintește veteranul într-un interviu pentru agenția informațională de stat „Moldpres”.

 

A  dorit mult să devină comentator sportiv. ”Îmi plăcea la nebunie, atunci când eram încă mic, să-l imit după vreun meci ascultat pe Nicolai Ședov, care a comentat evoluțiile echipei de fotbal Moldova Chișinău. Mama sătulă uneori de trăncăneala mea - în viziunea ei - mă întrerupea și-mi dădea ceva de lucru urgent. Apoi m-au copleșit prin erudiție, competență, temperament renumiții crainici-reporteri Nicolae Soare și Nikolai Ozerov. Am învățat multe de la ei”, se confesează omagiatul.

 

La Radioul Național a colaborat inițial vreo câțiva ani apoi a fost angajat în secția sport. A activat peste 30 de ani la această instituție. Este multiplu premiant al Olimpiadelor Asociației Presei Sportive din Moldova la atletism și natație, câștigător al concursurilor de creație.