• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competitii)

Balima! Cel mai mare jucător din istoria campionatelor Moldovei

20 mar 2020 de Victor Daghi
Foto: FC Sheriff

 

La întrebarea “Care e fotbalistul din campionatul Moldovei cu cele mai multe trofee câștigate în carieră?” mulți ar fi tentați să răspundă „Iurie Miterev” sau „Vaja Tarhnișvili”. Ei au fost liderii echipelor Zimbru și Sheriff, care s-au bătut mulți ani pentru titlu. Însă asta nu înseamnă că ei dețin și cele mai multe trofee.  

 

Cel mai “titrat” fotbalist din campionatul național este Wilfried Benjamin Balima!

 

Mijlocașul din Burkina Faso a câștigat 24 de trofee, în 15 sezoane: de 13 ori campionatul, 7 Cupe și 4 Supercupe ale Moldovei. Balima a mai luat Cupa CSI (2009), este finalist al Cupei Africii pe națiuni (2013), golgheter al campionatul Moldovei, ediția 2011-12, cu 18 goluri, cel mai bun mijlocaș al campionatului national în anul 2011 și are 4 participări cu Sheriff în faza grupelor Ligii Europei UEFA!

 

Balima a jucat 25 de meciuri și a marcat 2 goluri pentru Naționala statului Burkina Faso.

 

Într-un interviu acordat recent TV TSV, Balima își amintește foarte bine ziua în care a ajuns la Tiraspol – 28 decembrie 2005.

 

Pe 10 ianuarie 2006 a debutat la Sheriff într-un meci amical cu Politehnica Chișinău (scor 3-1). Apoi a jucat în toate cele 4 meciuri ale tiraspolenilor de la Cupa CSI, 3-2 cu Șahtar Donețk, Ucraina, 0-1 cu MTTU Turkmenistan, 7-0 cu Dordoi-Dinamo Kîrgîzstan și 1-1, 3-5 la penalty cu Kaunas, Lituania (sferturi de finală).  

 

A debutat în campionatul Moldovei pe 11 martie 2006, in meciul cu Dinamo Bender și a înscris ultimul gol al echipei sale în victoria cu 4-0.

 

Ultimul meci în campionatul Moldovei l-a jucat pe 9 noiembrie 2019, cu Petrocub-Hîncești (1-1), după care a anunțat că își încheie cariera de fotbalist.

 

În total Benjamin Balima a jucat 311 meciuri și a marcat 58 de goluri, fiind cel mai bun marcator al Sheriff-ului din toate timpurile.

 

În continuare Balima a acceptat propunerea clubului tiraspolean de a deveni antrenor-selecționer.

 

Astăzi Balima împlinește frumoasa vârstă de 35 de ani!  

 

La Mulți Ani, Benjamin! Multă sănătate și succes!