• Fii alături de Echipa Țării

UEFA. Câștigătorii premiilor FootbALL

28 iun 2023 de Reporter FMF

UEFA a anunțat laureații inaugurali ai premiilor FootbALL, care recunosc contribuția la schimbările sociale. Acestea au fost acordate Federației belgiene de fotbal, Ligii germane de fotbal, clubului Arsenal Londra și fostului jucător francez Lilian Thuram (51 de ani). Toți cei patru au fost recunoscuți pentru că s-au angajat în probleme de sustenabilitate și antidiscriminare, a precizat forul european.

 

Programul "FootbALL", lansat de UEFA cu ocazia finalei Ligii Campionilor la începutul acestei luni, evidențiază puterea fotbalului de a determina schimbări sociale pozitive în comunitățile europene. O federație națională, o ligă, un club și un fost jucător au fost selectați pe baza activității lor care încorporează idealurile programului.

 

Federația belgiană de fotbal (RBFA) a fost una dintre primele asociații naționale care a stabilit o strategie cuprinzătoare de responsabilitate socială în fotbal. De asemenea, au creat programe antidiscriminatorii și resurse pentru refugiați și au creat mai multe echipe naționale de handifoot pentru cei cu dizabilități intelectuale sau motorii.

 

Liga Germană de Fotbal (DFL) a fost recunoscută pentru lupta continuă împotriva discriminării și pentru activitățile desfășurate în timpul Săptămânii Internaționale împotriva Rasismului, a precizat UEFA.

 

Arsenal a introdus o inițiativă împreună cu Adidas numită "No More Red", care are ca scop să contribuie la protejarea tinerilor împotriva atacurilor cu cuțitul, oferind spații sigure și oportunități pentru tineri. Echipa din nordul Londrei este, de asemenea, primul club care a integrat limbajul semnelor în meciurile de acasă, cu un interpret certificat prezent la fiecare etapă.

 

Lilian Thuram, campion la Cupa Mondială din 1998 și la Euro 2000, a fost recunoscută ca fiind un susținător de lungă durată a luptei împotriva rasismului.

 

"Munca lor demonstrează importanța de a da un exemplu, ceea ce reprezintă exact ceea ce reprezintă programul FootbALL", a declarat Michele Uva, directorul UEFA pentru sustenabilitate socială și de mediu.

 

Premiile vor fi acordate în cadrul Forumului UEFA RESPECT 2023, care va avea loc la Frankfurt, Germania, în perioada 28-29 iunie.

 

Colaj: UEFA.com