• Fii alături de Echipa Țării

Fotbalul moldovenesc, pe locul 32 în clasamentul coeficienților UEFA

27 iun 2023 de Victor Daghi

Echipele din Republica Moldova vor participa în cupele europene pentru a 31-a oară. În ediția 2023/24 țara noastră va fi reprezentată de 4 formații - Sheriff Tiraspol, în Liga Campionilor, Petrocub Hîncești, Zimbru Chișinău și Milsami Orhei, în Europa Conference League.

 

Sheriff va începe o nouă aventură europeană pe 12 iulie, la Constanța. Tiraspolenii vor întâlni, în primul tur preliminar al Ligii Campionilor, campioana României, Farul lui Gică Hagi. Începutul la ora 20:30. Returul este programat pe 18 iulie, la stadionul Sheriff. Începutul la ora 20:00. Câștigătoarea va juca în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, iar învinsa va continua în Europa Conference League, unde va evolua în turul 2 preliminar, pe ruta campioanelor.

 

Alte două cluburi moldovenești, Zimbru și Milsami vor juca în primul tur preliminar al Europa Conference League, cu La Fiorita din San Marino și, respectiv, Panevezys din Lituania. Partidele sunt programate pe 13 și 20 iulie, în ambele cazuri echipele noastre vor juca meciul tur în deplasare. Dacă va trece de formația din San Marino, Zimbru va întâlni formația turcă Fenerbahce, în turul 2 preliminar. La rândul său, orheienii, în cazul unui succes cu lituanienii, vor juca cu Hapoel Beer-Sheva, Israel.

 

Petrocub va începe parcursul european din turul 2 preliminar al Europa Conference League. Formația din Hîncești va întâlni formația israeliană Maccabi Tel-Aviv. Meciul tur va avea loc pe 27 iulie, la Tel-Aviv, iar returul - pe 3 august, în Moldova.

 

În clasamentul coeficienților UEFA, Moldova are 12.250 de puncte - care reprezintă o medie a numărului de puncte împărțit la numărul de cluburi participante din partea țării în ultimii cinci ani și în baza căruia se stabilește numărul de echipe participante în următoarea ediție a cupelor europene. Acest indice a permis Moldovei să urce până pe locul 32 în topul european (printre 55 de țări). 

 

În clasamentul cluburilor pentru sezonul 2023/24, Sheriff ocupă poziția 82, cu 19.500 de puncte. Echipa tiraspoleană se află în acest clasament în fața unor așa cluburi ca Espanyol (Spania), Anderlecht (Belgia), Schalke 04 (Germania) sau Nantes (Franța).

 

Petrocub se află pe locul 197, cu 6.500 puncte, Milsami - pe 256 (5.000 p.), Sfîntul Gheorghe - pe 325 (3.500 p.), Dinamo Auto Tiraspol, Speranța Nisporeni și Zaria Bălți - pe locurile 367-369 (cu câte 1.000 p.) din numărul total de 423 de echipe. 

 

Echipele din Moldova participă în cupele europene începând cu anul 1993, la scurt timp după afilierea Federației Moldovenești de Fotbal la UEFA. Prima formație care a reprezentat țara noastră într-o competiție oficială a fost Zimbru Chișinău. Se întâmpla acest lucru în sezonul 1993/1994, când campioana Moldovei a obținut dreptul de a evolua în preliminariile celei de-a 39-a ediții a Cupei Campionilor Europeni (Liga Campionilor). Fotbalul moldovenesc a acumulat cel mai mare număr de puncte pe parcursul unui sezon - 5.250 puncte, în ediția 2021/22. 

 

De-a lungul anilor, țara noastră a fost reprezentată în cupele europene, Liga Campionilor, Cupa UEFA/Europa League, Cupa Cupelor, Cupa Intertoto și Europa Conference League, de 16 echipe: Zimbru Chișinău, Tiligul Tiraspol, Constructorul-93 Chișinău, Sheriff Tiraspol, Nistru Otaci, Olimpia/Zaria Bălți, FC Tiraspol, Milsami Orhei, Dacia Chișinău, Iskra-Stal Rîbnița, Veris Chișinău, Saxan Ceadîr-Lunga, Petrocub Hîncești, Speranța Nisporeni, Dinamo-Auto Tiraspol și Sfîntul Gheorghe Suruceni.

 

Foto: FC Sheriff