• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Real Succes Chișinău

28 mai 2023 de Andrei Prodan

La 31 mai 2002 a debutat cea de-a XVII-a ediție a Campionatului Mondial de fotbal, care în premieră a avut loc în două țări, Coreea de Sud și Japonia. Tot în acea zi a luat ființă și Clubul sportiv Real Succes Chișinău. Fondatorii clubului au fost Veaceslav Maximov și Valeriu Răileanu.  

 

Veaceslav Maximov (foto), la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90, a jucat la echipele Tehnicumului republican de educație fizică, Universitatea și Constructorul (viitoarea Agro), toate din Chișinău, Izvoraș Drăsliceni și Dumbrava Cojușna. Cu Constructorul a disputat ultima finală a Cupei RSS Moldovenești în 1991. După încheierea carierei a devenit jurist, fiind absolvent al Facultății de drept a USM. Valeriu Răileanu a evoluat pentru Institutul Pedagogic Chișinău, Scânteia Stăuceni, Steaua Bujor, Rapid Cărpineni, devenind ulterior reputat antrenor de copii și juniori. De menționat că în 1997 ambii au fost membri-fondatori ai CSCT Buiucani, una dintre cele mai bune pepiniere fotbalistice de la noi din țară.

 

„De unde provine denumirea? Sunt fan Zinédine Zidane. În 2001 francezul s-a transferat de la Juventus la Real Madrid, iar la mijlocul lunii mai 2002 a marcat golul victoriei printr-un superb vole în finala Ligii Campionilor contra lui Bayer Leverkusen pe care spaniolii au câștigat-o cu scorul de 2-1. Am hotărât să numim echipa Real, dar a apărut o problemă. Marca „Real” era deja înregistrată de cunoscutul interpret Ion Suruceanu. Astfel, am fost nevoiți să adăugăm la denumire și cuvântul „Succes”, foarte popular la moldoveni. E plăcut când cineva îți dorește succes”, povestește Veaceslav Maximov.

 

Echipa Real Succes-2 Chișinău, vicecampioană a Diviziei B, Seria Centru, ediția 2012/13. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Iurie Țurcan (medic), Veaceslav Maximov (președintele clubului), Serghei Chirilov (antrenor), Nicolae Cotruță, Diego Gherman, Ruslan Coberman, Igor Cenușă, Vasile Ursu, Tudor Vlaicu, Artur Moșneaga, Ștefan Efros, Serghei Suhaciov, Ion Chiriac, Nicolae Cebotari (secretarul general al FMF). Rândul de jos: Sergiu Canțîr, Tudor Solonari, Ion Cazacu, Dumitru Iurcu (antrenor și căpitan al echipei), Alexandru Postoroncă, Vasile Spînu, Ion Spînu

 

Peste un an de la înființare Consiliul Primăriei Chișinău i-a acordat clubului terenul pentru construcția stadionului și sediului. Era fostul teren de fotbal al Uzinei de tractoare aflat nu departe de actuala stradă Mihai Viteazul. După falimentul uzinei acest loc a fost transformat în gunoiște de materiale de construcții. A fost nevoie de aproape 10 ani pentru a da în folosință noul stadion pe care în prezent se antrenează și își dispută meciurile din campionat echipele masculină și feminină a CS Real Succes.

 

„Până atunci am fost nevoiți să ne antrenăm în satul Hârtopul Mare, Criuleni, localitatea mea de baștină, spune Veaceslav Maximov. Am devenit campioni ai raionului și am obținut dreptul să evoluăm în sezonul 2008/09 în Divizia B a campionatului Moldovei”.  

 

În acea perioadă antrenorul Vasile Buzac avea la dispoziție următorii jucători: portarul Denis Ivlev, jucătorii de câmp Dumitru Iurcu (căpitanul echipei), Ruslan Coberman, Nicolae Cotruță, Ion Braniște, Sergiu Canțîr (ulterior a jucat în selecționata Moldovei de fotbal pe plajă), Oleg Cebotari, Vladimir Perciuleac, Ion Chiriac, etc.

 

În ediția de debut în Seria Nord a Diviziei B Real Succes a ocupat 10 din 12 participante. Evoluția modestă se datorează faptului că în returul sezonului mulți fotbaliști ai echipei au început să joace în Divizia A pentru formația Izvoraș-67 Drăsliceni aflată atunci în pragul falimentului.

 

În vara anului 2009 s-a produs fuziunea dintre Real Succes și Lilcora, formație care era campioana municipiului Chișinău. Numele complet al echipei a devenit Real Succes Lilcora Fotbal Club.

 

Echipa de copii (anul nașterii 2003-2004) a clubului Real Succes Chișinău, campioana turneului internațional din orașul Albena (Bulgaria), anul 2016. Antrenori – Dumitru Iurcu (primul din stânga, rândul de sus) și Victor Greapca (primul din dreapta, rândul de sus)

 

„Președintele clubului Lilcora era consăteanul meu Andrei Grama, povestește Veaceslav Maximov. Este un om de afaceri care are în proprietate firma cu același nume. Apropo, el, Dumitru Iațco și Alexandru Machidon ne-au ajutat enorm în susținerea clubului, construcția și amenajarea terenului de fotbal de la Uzina de tractoare. Un aport esențial l-am primit și din partea Federației Moldovenești de Fotbal... La începutul anului 2009 am aflat că echipa Izvoraș-67 Drăsliceni la care am evoluat la începutul anilor ’90 e pe cale să se destrame din cauza problemelor financiare, astfel ne-am înțeles că le vom ocupa locul în Divizia A. În acest mod în sezonul 2009/10 R.S. Lilcora a început să evolueze în eșalonul secund al fotbalului moldovenesc”.

 

Având în lot jucători experimentați, precum Victor Comlionoc, Vladimir Tanurcov, Veaceslav Untilă, Vlad Copoț, Mihail Cojusea, Eugen Cheptene, Valeriu Baeșu sau Andrei Negara, chișinăuienii conduși de pe banca tehnică de Oleg Petrov au devenit vicecampioni ai Diviziei A. În cele 30 de meciuri disputate echipa a obținut 22 de victorii și 6 remize, suferind doar 2 înfrângeri, având golaveraj 77-32 și acumulând 72 puncte. Echipa clasată pe locul întâi, FC Costuleni, a adunat 74 puncte.

 

Cu toate că a primit dreptul să joace din sezonul viitor în Divizia Națională (Super Liga de astăzi) R.S. Lilcora a refuzat promovarea.  

 

„E prematur ca din primul an să tindem la Divizia Naţională. Vrem să ne prezentăm bine în Divizia A, să fim cunoscuţi, să prindem rădăcini în fotbalul moldovenesc şi pe urmă mai vedem. Posibil că vom tinde şi la Divizia Naţională”, a motivat atunci decizia Andrei Grama, vicepreşedintele şi finanţatorul clubului.

 

Doi ani la rând R.S. Lilcora a evoluat cu succes în cadrul prestigiosului turneu „Cupa Sergiu Rădăuțanu” (în prezent – „Cupa Chișinăul de seară”). În 2010 chișinăuienii au cedat în finală în fața echipei FC Costuleni, 0-1. Iar în 2011 au câștigat trofeul, învingând în meciul decisiv Speranța Crihana Veche cu scorul de 2-0.

 

În 2012 Andrei Grama s-a retras din fotbal și echipa a revenit la denumirea Real Succes continuând să participe în Divizia A. În decurs de două ediții, 2012/13 și 2013/14, echipa secundă a evoluat în Divizia B. În 2013 Real Succes-2 (antrenor principal – Dumitru Iurcu) a devenit vicecampioana Seriei Centru.

 

Clubul Real Succes se mândrește cu discipolii săi care au reușit să se afirme la cluburile din Super Ligă și în străinătate, cum ar fi: portarul Victor Straistari (Sheriff și Petrocub); fundașii Ștefan Burghiu (Zimbru), Ștefan Efros (Speranța Nisporeni și Petrocub), Valeriu Gaiu (Sheriff, cu care a devenit campion în 2021, Dinamo-Auto, CSF Bălți și Zimbru), Cristian Axenti (Petrocub); mijlocașii Arcadie Rusu (Petrocub), Vasile Smîntînă (Dinamo-Auto), Daniel Pușcaș (Dinamo-Auto și Sf. Gheorghe), Ruslan Chelari (Speranța Nisporeni și Sf. Gheorghe), Mihai Lupan (Petrocub), Cornelius Staver (jucător la echipa italiană Pescara U19); atacanții Ion Ibrian (Milsami), Alexandru Maximov (Viitorul Orhei, golgheter al Diviziei Naționale în sezonul 2009/10), Gheorghe Gondiu (în 2021 a devenit campion al României în componența echipei CFR Cluj).

 

O evoluție frumoasă are clubul și în campionatele Moldovei de copii și juniori. Spre exemplu, în sezonul 2021/22 formația de copii U13 a câștigat medaliile de bronz.  

 

Aceste succese se datorează în primul rând antrenorilor de la club. Pe parcursul anilor la Real Succes au lucrat și lucrează: Victor Afanasiev, Victor Botezatu, Vasile Buzac, Sergiu Chirilov, Denis Cilipic, Vlad Copoț, Ion Cvasnițchi, Oleg Fistican, Victor Greapca, Dumitru Iurcu, Vitalie Mardari, Pavel Martîniuc, Victor Moldovan (antrenor de portari), Oleg Petrov, Valeriu Răileanu, Anatol Rîbac, Valeriu Tiron, Ilie Vieri, Dumitru Volovei.

 

Echipa Real Succes Chișinău, participantă a Diviziei A, ediția 2021/22. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Gabriel Cazacu, Cristian Axenti, Daniel Moisei, Alexandru Lavric, Gheorghe Platovschi, Victor Botezatu (antrenor), Dumitru Iurcu (antrenor), Gheorghe Țîra, Daniel Castraveț, Andrian Matran, Nicolai Granovschi. Rândul de jos: Sorin Chele, Ion Mînăscurtă, Mihail Lupan, Denis Cilipic, Vasile Luchiță, Cristian Martin, Dumitru Chilian, Valentin Agatine, Daniel Moșneaga