• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Finalista Cupei Moldovei Moldtelecom. CSF Bălți

26 mai 2023 de Roman Cenușă

CSF Bălți este un club de fotbal relativ tânăr din orașul Bălți, care evoluează în Super Liga, primul eșalon al fotbalului moldovenesc. Acesta a fost fondat la începutul anului 2020 și este continuatorul tradițiilor fotbalistice bălțene, care au început cu FC Zarea Bălți.

 

FC Zarea Bălți a fost fondat în anul 1984 sub numele de FC Zarea Bălți (ФК Заря Бельцы în rusă). Echipa a evoluat în liga a doua din Uniunea Sovietică până la destrămarea acesteia. Primul antrenor al echipei a fost Ivan Danilianț, care a avut ulterior o carieră de antrenor la naționala de fotbal a Moldovei.

 

În 1991, clubul și-a schimbat numele în FC Olimpia Bălți. Olimpia Bălți a participat în Divizia Națională din Moldova începând cu înființarea acesteia. Cea mai mare performanță a clubului a fost obținerea medaliilor de bronz în sezoanele 1994-1995 și 2009-2010.

 

În anul 2010, FC Olimpia Bălți a debutat în competițiile europene, participând în UEFA Europa League, sub conducerea antrenorului Nicolae Bunea.

 

În martie 2012, finanțatorul clubului a anunțat că echipa se retrage din Divizia Națională. Cu toate acestea, Primăria Municipiului Bălți a decis ca echipa să continue să evolueze în Divizia Națională și să dispute meciurile cu jucătorii de la echipa a doua, care erau discipoli ai școlii bălțene de fotbal.

 

În iulie 2014, condusă de directorul general Ivan Coroliuc, managerul Grigorii Donțul și directorul tehnic Veaceslav Rogac, clubul și-a schimbat denumirea în Zaria Bălți. Aceasta s-a datorat faptului că proprietarul anterior al clubului a oferit drepturile pentru brandul „Olimpia” doar până la 1 iunie 2014. Echipa a revenit la o variantă transliterată a denumirii anterioare - FC Zaria Bălți.

 

În primul sezon după redenumire, adică în sezonul 2014/15, Zaria Bălți s-a clasat pe locul 9 în campionatul de fotbal din Republica Moldova.

 

FC Zarea Bălți a fost desființată în 2016 din motive financiare.

 

După câțiva ani de inactivitate, la începutul anului 2020, primăria orașului Bălți a luat decizia de a crea un nou club, care va apăra culorile municipiului, iar în luna martie 2020, CSF Bălți a obținut toate documentele necesare pentru a evolua în Divizia A.

Antrenor principal al CSF Bălți a fost numit Igor Rahaev. Ucraineanul este binecunoscut amatorilor de fotbal după ce în anul 2016 a câștigat Cupa Moldovei cu FC Zaria Bălți. Staful tehnic a fost completat cu Leonid Tcaci și Alexandru Patroman.

 

Clubul și-a început parcursul în noul său format și cu noua denumire, în sezonul 2020-2021 al Campionatului național, Divizia A.

 

Sezonul 2020/21 a fost unul de excepție pentru echipa de fotbal CSF Bălți. Prin angajament, dedicație și efort susținut, această echipă a reușit să obțină performanțe remarcabile în Divizia A. Cu 23 de victorii în 26 de meciuri jucate, doar 3 înfrângeri, 85 de goluri marcate și doar 17 goluri primite, CSF Bălți a demonstrat un nivel de joc deosebit și a reușit să obțină promovarea în Divizia Națională. Golgheterul echipei în acest sezon a fost Molochko cu 24 de goluri marcate.

 

În ediția 2022/23, recent încheiată a Super Ligii Moldovei, CSF Bălți a avut un parcurs contradictoriu. În faza 1 a competiției, echipa a disputat 14 meciuri, înregistrând 5 victorii, 2 egalități și suferind 7 înfrângeri. Cu un golaveraj de 13-13, echipa a acumulat 17 puncte și a terminat pe locul șase în clasament, reușind în extremis să se califice în faza a doua a campionatului.

Însă, în faza a doua a competiției, CSF Bălți a întâmpinat dificultăți. Echipa nu a reușit să obțină nicio victorie în cele 10 meciuri jucate, înregistrând 5 egalități și 5 înfrângeri. Diferența de goluri a fost de 5-13, iar echipa a acumulat doar 5 puncte în această etapă. Din păcate, CSF Bălți a terminat competiția pe ultimul loc în clasament.

 

Pentru formația CSF Bălți aceasta va fi prima finală din scurta istorie a echipei fondată în 2020.

Dar pentru echipele bălțene care au evoluat după independență în competițiile interne, aceasta va fi a 4-a finală.

Ultima dată, în 2017, Zaria Bălți era surclasată în finală de Sheriff cu 5-0.

 

Cu un an mai devreme, în 2016 Zaria a câștigat singurul trofeu din istoria orașului Bălți, după 1-0 cu Milsami. Singurul gol al finalei, care a adus trofeul la Bălți, a fost marcat atunci de Gheorghe Boghiu în prelungirile partidei, minutul 99.  

 

A mai fost o finală în 2011, când Olimpia Bălți a cedat în fața echipei Iskra Rîbnița cu 1-2. 

 

Aceste rezultate arată că fotbalul din Bălți a avut momente de succes și prezență notabilă în competițiile interne din Republica Moldova, iar finala din 2023 reprezintă o altă oportunitate pentru orașul Bălți de a se impune în fotbalul moldovenesc.

 

Gheorghe Boghiu

Echipa CSF Bălți își asociază identitatea cu culorile albastru și alb. Echipamentul de joc al echipei poate varia între cele două culori, în funcție de meci și de competiție. De obicei, albastrul și albul sunt alese pentru a reprezenta clubul și pentru a reflecta spiritul și valorile acestuia.

Stadionul Orășenesc din Bălți, cu o capacitate de 5953 de locuri, este locul în care echipa își dispută meciurile de acasă. Acesta este un stadion important pentru comunitatea locală și oferă o atmosferă excelentă pentru susținerea echipei. Capacitatea de aproximativ 5953 de locuri permite un număr semnificativ de fani să participe și să susțină echipa în meciurile de acasă.

 

În actuala ediție a Cupei Moldovei, FC Bălți a avut următorul parcurs:

- În optimile de finală, FC Bălți a învins echipa FC Stăuceni cu scorul de 4-0. Marcatorii pentru FC Bălți au fost: Danu în minutul 57 pentru 1-0, A. Rusnac în minutul 78 pentru 2-0, A. Rusnac în minutul 85 pentru 3-0 și Mișcov în minutul 90+2 pentru 4-0.

- În sferturile de finală, în primul meci (tur), FC Bălți a învins echipa Univer-Oguzsport cu scorul de 5-0. Marcatorii pentru FC Bălți au fost: S. Cojocari în minutul 4 pentru 1-0, Moțpan în minutul 32 pentru 2-0, Zotsara în minutul 43 pentru 3-0, Taira în minutul 45 pentru 4-0 și V. Yakovlev în minutul 76 pentru 5-0.

- În sferturile de finală, în al doilea meci (retur), Univer-Oguzsport a învins FC Bălți cu scorul de 1-4. Marcatorii au fost: V. Dobrioglo în minutul 44 pentru 1-0 în favoarea Univer-Oguzsport, Nwautobo în minutul 60 pentru 1-1, Neagu în minutul 74 pentru 1-2, Mișcov în minutul 82 pentru 1-3 și Neagu în minutul 86 pentru 1-4 în favoarea FC Bălți.

- În semifinale, în primul meci (tur), FC Bălți a fost învinsă de Sf. Gheorghe cu scorul de 1-0. Singurul gol al meciului a fost marcat de Theocharis în minutul 76 pentru 1-0 în favoarea echipei Sf. Gheorghe.

- În semifinale, în al doilea meci (retur), FC Bălți a învins echipa Sf. Gheorghe cu scorul de 2-1 în timpul suplimentar (după ce timpul regulamentar s-a încheiat cu scorul de 1-0 în favoarea FC Bălți). Marcatorii pentru FC Bălți au fost: Moțpan în minutul 19 pentru 1-0, Ngah în minutul 58 pentru 1-1, A. Rusnac în minutul 73 dintr-un penalty pentru 2-1, iar Zotsara în minutul 116 dintr-un penalty pentru 3-1 în favoarea FC Bălți.