• Fii alături de Echipa Țării

Asociații Raionale

ARF Leova. Memorialul Alexandru Taiachin. Ediția a 10-a

09 mai 2023 de Sandu Grecu
GALERIE

Stadionul Orășenesc din Leova a găzduit a 10-a ediție a turneului internațional la minifotbal în memoria lui Alexandru Taiachin, fost fotbalist al echipei “Constructorul” Leova. Competiția se desfășoară tradițional la final de sezon și adună echipe din Moldova și România. Turneul din acest an a fost câștigat de echipa din Leova, urmată pe podium de formațiile care au reprezentat Bucureștiul (România) și Chișinău.

 

Recent ales președinte al Asociației Raionale de Fotbal, Dumitru Sandu a participat și el la turneu, făcând parte din echipa locală, la fel ca pe vremuri, când a evoluat, alături de Alexandru Taiachin și Constructorul Leova, la prima ediție a campionatului Republicii Moldova la fotbal, Superliga. Dumitru Sandu a jucat atunci 17 meciuri și a marcat 6 goluri.

 

”Îmi amintesc foarte bine acea ediție inaugurală a campionatului Moldovei independente. Țin minte un caz hazliu cu implicarea lui Alexandru Taiachin în meciul de pe teren propriu cu Zimbru. La un moment dat un jucător de la oaspeți a șutat puternic de la distanță, iar balonul l-a lovit pe Sașa cu așa putere în cap, că acesta și-a pierdut cunoștința. Și-a revenit cu ajutorul medicilor, dar a zis că poate continua și a alergat spre poarta adversă, ocupându-și locul lângă apărătorii Zimbrului. El, însă, era fundaș central de meserie. Imediat staful nostru tehnic a înțeles că Taiachin are comoție și l-a scos de pe teren”, a povestit Dumitru Sandu pentru site-ul FMF.md.

 

Alexandru Taiachin (fundaș central) a jucat 18 meciuri pentru Constructorul Leova în prima ediție a campionatului Moldovei la fotbal, Superliga, în primăvara anului 1992. În acel prim campionat scurt, în care echipa din Leova n-a jucat 2 meciuri din cauza războiului de pe Nistru, Constructorul a retrogradat, ocupând ultimul loc, 12. Anul următor, formația din Leova avea să retrogradeze și din Divizia A, unde Taiachin a jucat 10 meciuri.

Alexandru Taiachin a fost discipolul celebrului antrenor rus Valerii Nepomniașcii. A ajuns la Leova, după ce s-a căsătorit cu o moldoveancă. În orașul din sudul Moldovei era angajat în calitate de director adjunct al Școlii sportive. La începutul anilor 90 a fost aproape de un transfer la FC Vaslui, dar a refuzat oferta, preferând munca la școală. A decedat la vârsta de 50 de ani, în 2011.