• Fii alături de Echipa Țării

Comitetele FMF

Deciziile Comisiei de Disciplină a FMF

07 apr 2023 de Reporter FMF

La ședința din 6 aprilie, Comisia de Disciplină a FMF a examinat abaterile disciplinare constatate și înregistrate conform rapoartelor de joc la meciurile campionatului R. Moldova la fotbal, Super Liga, Liga 1, Liga 2, copii și juniori, Cupa Moldovei Moldtelecom, ediția 2022/23:

 

1. Examinând raportul de joc al meciului FC ZIMBRU – FC SHERIFF, din data de 01.04.2022 (Super Liga, etapa a III-a, ediția 2022/23), s-a constatat că până la începutul meciului, fanii FC ZIMBRU au aprins două fumigene în sectorul unde se aflau. La finalul primei reprize fanii FC ZIMBRU, au afișat două bannere cu conținut politic. De asemenea pe parcursul meciului fanii FC ZIMBRU au scandat mesaje cu conținut necenzurat în adresa echipei vizitatoare și au aruncat sticle din plastic în teren în direcția jucătorilor FC SHERIFF. Un astfel de comportament încalcă regulile de conduită a deținătorului de bilet. În legătură cu faptul că comportamentul respectiv contravine normelor de conduită generală al spectatorilor, și având în vedere faptul că atât administrația FC ZIMBRU cât și fanii FC ZIMBRU au fost avertizați despre gravitatea penalităților care vor fi aplicate ca urmare a săvârșirii repetate a incidentelor din cadrul meciurilor din sezoanele precedente, În conformitate cu art.5, art. 13, art. 54 și art.55, art.56, art.57, art. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF» și art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F Comitetul de Competiții al F.M.F.,

 

                                                                                                             D E C I D E:

1.1 A aplica sancțiune sub formă de amendă FC ZIMBRU, în mărime de 30 000,00  (treizeci mii lei, 00 bani) lei (MDL), pentru nerespectarea prevederilor art.5, art. 13, art. 54 și art.55, art.56, art.57 al «Codului de Disciplină și Etică al FMF».

 

Conform «Codului Disciplinar», prezenta decizie este definitivă şi irevocabilă.

 

2. Examinând rapoartele de joc ale meciului CF SUCLEIA – SHERIFF-2, din data de 31.03.2023 (Campionatul R. Moldova la Fotbal, ediția 2022/23, Liga 1, etapa a III-a) s-a constatat că echipa gazdă CF SUCLEIA a întârziat la ședința tehnică de înaintea meciului, în conformitate cu art.60.5, art. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF» ,«Regulamentul Campionatului R. Moldova la Fotbal, ediția 2022/23», și art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F Comitetul de Competiții al F.M.F.,

 

                                                                                                          D E C I D E:

2.1 A avertiza echipa CF SUCLEIA, în legătură cu întârzierea la ședința tehnică, conform cerințelor Regulamentului Campionatului R. Moldova la Fotbal, Ediția 2022/23.

 

Conform «Codului Disciplinar», prezenta decizie este definitivă şi irevocabilă.

 

3. Examinând rapoartele de joc ale meciului FC INTER SOROCA – CF OLIMPIA din data de 25.03.2023 (Campionatul R. Moldova la Fotbal, ediția 2022/23, Liga 2, etapa a XVII-a) s-a constatat că managerul echipei CF OLIMPIA, Nichita BRUZINSCHI, a fost eliminat de pe banca tehnică pentru dezacordul cu deciziile arbitrilor manifestat pe toată durata meciului, precum și părăsirea zonei tehnice și intrarea în teren. În conformitate cu art. 13, art.15, art. 44.1 și art.44.2, art. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF» și art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F Comitetul de Competiții al F.M.F.,

 

                                                                                                          D E C I D E:

3.1 A-l suspenda pentru 2 (două) etape de campionat pe managerul echipei CF OLIMPIA, Nichita BRUZINSCHI, pentru dezacordul cu deciziile arbitrilor manifestat pe toată durata meciului, pentru încălcarea prevederilor Codului de Disciplină și Etică al FMF.

Conform art. 17 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci, inclusiv a accesului la vestiare, pe banca de rezervă şi în incinta terenului de joc. Pentru antrenori, echipă tehnică și alți oficiali, suspendarea este însoțită întotdeauna de sancțiunea interzicerii accesului la vestiarele echipei și ale arbitrilor, în tunel, în incinta terenului și pe banca de rezerve. Antrenorii suspendați pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.Conform prevederilor art.17.11 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea cumulată cu o amendă, se va prelungi până la plata integrală a amenzii.  

3.2 A aplica sancțiune sub formă de amendă CF OLIMPIA, în mărime de 600,00 lei  (șase sute lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 44.1 și 44.2 al Codului de Disciplină și Etică al FMF.

 

Conform «Codului Disciplinar», prezenta decizie este definitivă şi irevocabilă.

 

4. Examinând rapoartele de joc ale meciului CSF ANENII NOI 2020/Ș.S. ANENII NOI – Ș.S. TARACLIA, din data de 01.04.2023 (Campionatul R. Moldova la fotbal copii și juniori, ediția 2022/23, Liga A, U-17, Etapa a III-a) s-a constatat că pe parcursul meciului directorul CSF ANENII NOI 2020/Ș.S. ANENII NOI, Iurie PURICE, aflându-se în tribună, a manifestat un comportament inadecvat, acesta a înjosit demnitatea arbitrilor meciului și a manifestat dezacord cu deciziile acestora, astfel răspândind ură și violență între spectatorii aflați la meci. În conformitate cu art. 13, art. 51, art. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF», «Regulamentul Campionatului Republicii Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23», și art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F Comitetul de Competiții al F.M.F.,

 

                                                                                                             D E C I D E:

4.1 A-l suspenda pentru 3 (trei) etape de campionat pe directorul CSF ANENII NOI 2020/Ș.S. ANENII NOI, Iurie PURICE, pentru dezacordul cu deciziile arbitrilor manifestat pe toată durata meciului, pentru încălcarea prevederilor Codului de Disciplină și Etică al FMF.Conform art. 17 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci, inclusiv a accesului la vestiare, pe banca de rezervă şi în incinta terenului de joc. Pentru antrenori, echipă tehnică și alți oficiali, suspendarea este însoțită întotdeauna de sancțiunea interzicerii accesului la vestiarele echipei și ale arbitrilor, în tunel, în incinta terenului și pe banca de rezerve. Antrenorii suspendați pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.Conform prevederilor art.17.11 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea cumulată cu o amendă, se va prelungi până la plata integrală a amenzii.  

4.2 A aplica sancțiune sub formă de amendă CSF ANENII NOI 2020/Ș.S. ANENII NOI, Iurie PURICE, în mărime de 1 000,00 lei  (una mie lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 51 al Codului de Disciplină și Etică al FMF.

 

Conform «Codului Disciplinar», prezenta decizie este definitivă şi irevocabilă.

 

5. Examinând rapoartele de joc ale meciului FC TIGHINA U16 – CS ATLETIC STRAȘENI U-16, din data de 02.04.2023 (Campionatul R. Moldova la fotbal copii și juniori, ediția 2022/23, Liga A, U16, etapa a XXI-a) s-a constatat că jucătorul echipei FC TIGHINA U16, Ilia PENI, a fost eliminat din teren pentru manifestarea comportamentului violent pe durata meciului față de jucătorii echipei adverse. După ce acesta a fost eliminat din teren jucătorul echipei FC TIGHINA U16, Ilia PENI, a adresat cuvinte necenzurate în adresa arbitrilor meciului. În conformitate cu art. 13, art.15, art. 40.6, rt. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF» și art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F Comitetul de Competiții al F.M.F.,

 

                                                                                                           D E C I D E:

5.1 A-l suspenda pentru 3 (trei) etape de campionat pe jucătorul echipei FC TIGHINA U16, Ilia PENI, pentru comportamentul violent manifestat pe toată durata meciului, pentru adresarea cuvintelor necenzurate, pentru încălcarea prevederilor Codului de Disciplină și Etică al FMF.Conform art. 17 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci, inclusiv a accesului la vestiare, pe banca de rezervă şi în incinta terenului de joc. Pentru antrenori, echipă tehnică și alți oficiali, suspendarea este însoțită întotdeauna de sancțiunea interzicerii accesului la vestiarele echipei și ale arbitrilor, în tunel, în incinta terenului și pe banca de rezerve. Antrenorii suspendați pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.Conform prevederilor art.17.11 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea cumulată cu o amendă, se va prelungi până la plata integrală a amenzii.  

5.2 A aplica sancțiune sub formă de amendă jucătorul echipei FC TIGHINA U16, Ilia PENI, în mărime de 1000,00 lei  (una mie lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 40.6 al Codului de Disciplină și Etică al FMF.

 

Conform «Codului Disciplinar», prezenta decizie este definitivă şi irevocabilă.

 

6. Examinând rapoartele de joc ale meciului Ș.S. RÎȘCANI U15 – Ș.S SÎNGEREI U15, din data de 26.03.2023 (Campionatul R. Moldova la fotbal copii și juniori, ediția 2022/23, Liga A, U15, Etapa a IV-a) s-a constatat că Ș.S. RÎȘCANI U15, a folosit jucători substituitori (Marius VANGHELII și Kiril CUȘNIR), în cadrul meciurilor din Campionatul R. Moldova la fotbal copii și juniori, Ediția 2022/23, Liga A, U15, etapa a IV-a). În temeiul art. 73, art. 74, art. 75, art. 76 «Cod Disciplinar», art. 5.18. din «Regulamentul Campionatului Republicii Moldova la fotbal copii și juniori, ediția 2022/23», art. 4 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Comitetului de Competiții al F.M.F.», Comitetul de Competiții al F.M.F.,

 

                                                                                                             D E C I D E:

6.1 A anula rezultatul meciului Ș.S. RÎȘCANI U15 – Ș.S SÎNGEREI U15, programat pentru data de 26.03.2023 (Campionatul R. Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23, Liga A, U15, Etapa IV-a).

6.2 A acorda înfrângere tehnică (0-3) echipei Ș.S. RÎȘCANI U15, în cadrul meciului Ș.S. RÎȘCANI U15 – Ș.S SÎNGEREI U15, programat pentru data de 26.03.2023 (Campionatul R. Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23, Liga A, U15, Etapa IV-a).

6.3 A acorda victorie tehnică (3-0) echipei Ș.S SÎNGEREI U15, în cadrul meciului Ș.S. RÎȘCANI U15 – Ș.S SÎNGEREI U15, programat pentru data de 26.03.2023 (Campionatul R. Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23, Liga A, U15, Etapa IV-a).

6.4 A aplica sancțiune sub formă de amendă Ș.S. RÎȘCANI U15, în mărime de 3 000,00  (trei mii lei, 00 bani) lei (MDL), conform art.5.18 din «Regulamentul Campionatului Republicii Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23».

6.5 A sancționa Ș.S. RÎȘCANI U15, cu retragerea a 6 (șase) puncte, din Clasamentul Campionatului Republicii Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23, U15, pentru meciul disputat sus-menționat cu utilizarea jucătorilor substituitori.

6.6 A suspenda pentru 2 (două) etape de campionat antrenorul echipei Ș.S. RÎȘCANI U15, Iuri ISTRATI, pentru încălcarea prevederilor Regulamentului Campionatului Republicii Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2022/23.Conform art. 17 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci, inclusiv a accesului la vestiare, pe banca de rezervă şi în incinta terenului de joc. Pentru antrenori, echipă tehnică și alți oficiali, suspendarea este însoțită întotdeauna de sancțiunea interzicerii accesului la vestiarele echipei și ale arbitrilor, în tunel, în incinta terenului și pe banca de rezerve. Antrenorii suspendați pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.

Conform prevederilor art.17.11 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea cumulată cu o amendă, se va prelungi până la plata integrală a amenzii.  

6.7 A sesiza organele competente al FMF privind adoptarea acțiunilor suplimentare, în legătură cu încălcarea gravă a Statutului FMF de către Ș.S. RÎȘCANI U15.

6.8A sesiza Comitetul de antrenori al FMF privind adoptarea acțiunilor suplimentare, în legătură cu încălcarea gravă comisă de antrenorului echipei Ș.S. RÎȘCANI U-15, Iuri ISTRATI.

 

Conform «Codului Disciplinar», prezenta decizie este definitivă şi irevocabilă.

 

7. Alte abateri disciplinare constatate și înregistrate conform rapoartelor de joc la meciurile «Campionatului R. Moldova la Fotbal, Super Liga, Liga 1, Liga 2, Ediția 2022/23».

 

7.1 Conform rapoartelor de joc de la meciurile «Campionatului R. Moldova la Fotbal, Super Liga, Liga 2, Ediția 2022/23»,  

1.FC SFÎNTUL GHEORGHE – FC MILSAMI (02.04.2023) – Super Liga,

2.VULTURII CUTEZĂTORI – FC ȚARIGRAD (01.04.2023) – Liga 2,

3.UNIVER-OGUZSPORT – ZIMBRU-2 (01.04.2023) – Liga 2,

4.UNIVER-OGUZSPORT – ZIMBRU-2 (01.04.2023) – Liga 2,

5.CSF LA FAMILIA – FC STAUCENI (01.04.2023) – Liga 2,

jucătorii echipei:

1.FC SFÎNTUL GHEORGHE au acumulat 4 (patru) cartonașe galbene în timpul jocului;

2.FC ȚARIGRAD au acumulat 4 (patru) cartonașe galbene în timpul jocului;

3.UNIVER-OGUZSPORT au acumulat 4 (patru) cartonașe galbene în timpul jocului;

4.ZIMBRU-2 au acumulat 4 (patru) cartonașe galbene în timpul jocului;

5.FC STAUCENI au acumulat 4 (patru) cartonașe galbene în timpul jocului;

 

Astfel, luând în considerație cele expuse mai sus, în conformitate cu art. 13, art.15, art.46.1.a, art. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF», «Regulamentul Campionatului R. Moldova la Fotbal, Ediția 2022/23», art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F», Comisia de Disciplină a F.M.F.,

 

                                                                                                        D E C I D E:

7.1.1 A sancționa FC SFÎNTUL GHEORGHE, cu amendă în mărime de 2 000,00 (două mii) lei (MDL).

7.1.2 A sancționa FC ȚARIGRAD, cu amendă în mărime de 500,00 (cinci sute) lei (MDL).

7.1.3 A sancționa UNIVER-OGUZSPORT, cu amendă în mărime de 500,00 (cinci sute) lei (MDL).

7.1.4 A sancționa ZIMBRU-2, cu amendă în mărime de 500,00 (cinci sute) lei (MDL).

7.1.5 A sancționa FC STAUCENI, cu amendă în mărime de 500,00 (cinci sute) lei (MDL).

 

Conform «Codului Disciplinar», prezenta decizie este definitivă şi irevocabilă.

Termenul de achitare a amenzii este de 30 (treizeci) de zile calendaristice.

 

7.2 Conform rapoartelor de joc de la meciurile «Campionatului R. Moldova la Fotbal, Liga 1, Liga 2, Ediția 2022/23».

1.CSF SPARTANII – DACIA BUIUCANI (01.04.2023) – Liga 1,  

2.CSF SPARTANII – DACIA BUIUCANI (01.04.2023) – Liga 1,

3.CSF SPARTANII – DACIA BUIUCANI (01.04.2023) – Liga 1,

4.CF LOCOMOTIVA OCNIȚA – FC PEPENI (01.04.2023) – Liga 2,  

5.VULTURII CUTEZĂTORI – FC ȚARIGRAD (01.04.2023) – Liga 2,  

6.VULTURII CUTEZĂTORI – FC ȚARIGRAD (01.04.2023) – Liga 2,  

7.VULTURII CUTEZĂTORI – FC ȚARIGRAD (01.04.2023) – Liga 2,  

8.VULTURII CUTEZĂTORI – FC ȚARIGRAD (01.04.2023) – Liga 2,  

Jucătorul:

1.Eugeniu CELEADNIC (CSF SPARTANII) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene, pentru ”comportare nesportivă – întreruperea atacului de perspectivă” și ”comportare nesportivă – fault dur” în minutele 34’ și 58’ ale meciului.

2.Victor BEȘETI (CSF SPARTANII) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene, pentru ”comportare nesportivă – întreruperea atacului de perspectivă” și ”comportare nesportivă – diverse” în minutele 54’ și 90’ ale meciului.

3.David GOLBAN (DACIA BUIUCANI) a fost eliminat de pe terenul de joc, după primirea cartonașului roșu direct, pentru ”Lovirea unui adversar într-o manieră agresivă după oprirea jocului” în minutul 90’ al meciului.

4.Ion LOPOTENCO (FC PEPENI) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene, pentru ”comportare nesportivă – diverse” și ”comportare nesportivă – fault dur” în minutele 39’ și 89’ ale meciului.

5.Dionisie COBÎLAȘ (VULTURII CUTEZĂTORI) a fost eliminat de pe terenul de joc, după primirea cartonașului roșu direct, pentru ”Lovirea intenționată a adversarului cu piciorul în timpul meciului” în minutul 34’ al meciului.

6.Dumitru GNATIUC (VULTURII CUTEZĂTORI) a fost eliminat de pe terenul de joc, după primirea cartonașului roșu direct, pentru ”Lovirea intenționată a adversarului cu piciorul după oprirea meciului” în minutul 90+4’ al meciului.

7.Dumitru MAGA (VULTURII CUTEZĂTORI) a fost eliminat de pe terenul de joc, după primirea cartonașului roșu direct, pentru ”Comportament agresiv – comportament agresiv în adresa arbitrului central” în minutul 90+4’ al meciului.

8.Dan IONIȚOV (VULTURII CUTEZĂTORI) după terminarea meciului a intrat în vestiarul arbitrilor și a vorbit către aceștia cu cuvinte necenzurate.

 

Astfel, luând în considerație cele expuse mai sus, în conformitate cu art. 13, art.15, art.40.1.c, art. 40.2, art. 40.4, art. 40.6, art. 77, art. 78, art. 79 « Codul de Disciplină și Etică al FMF», «Regulamentului Campionatului R. Moldova la Fotbal, Ediția 2022/23», art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F.», Comisia de Disciplină a F.M.F.,

 

                                                                                                            D E C I D E:

7.2.1 A-l suspenda pe Eugeniu CELEADNIC (CSF SPARTANII) pentru 1 (una) etapă de campionat.

A sancționa CSF SPARTANII cu amendă în mărime de 200,00 (două sute) lei (MDL).

7.2.2 A-l suspenda pe Victor BEȘETI (CSF SPARTANII) pentru 1 (una) etapă de campionat.

A sancționa CSF SPARTANII cu amendă în mărime de 200,00 (două sute) lei (MDL).

7.2.3 A-l suspenda pe David GOLBAN (DACIA BUIUCANI) pentru 2 (două) etape de campionat.

A sancționa DACIA BUIUCANI amendă în mărime de 400,00 (patru sute) lei (MDL).

7.2.4 A-l suspenda pe Ion LOPOTENCO (FC PEPENI) pentru 1 (una) etapă de campionat.

A sancționa FC PEPENI cu amendă în mărime de 100,00 (două sute) lei (MDL).

7.2.5 A-l suspenda pe Dionisie COBÎLAȘ (VULTURII CUTEZĂTORI) pentru 2 (două) etape de campionat.

A sancționa VULTURII CUTEZĂTORI cu amendă în mărime de 200,00 (două sute) lei (MDL).

7.2.6 A-l suspenda pe Dumitru GNATIUC (VULTURII CUTEZĂTORI) pentru 2 (două) etape de campionat.

A sancționa VULTURII CUTEZĂTORI cu amendă în mărime de 200,00 (două sute) lei (MDL).

7.2.7 A-l suspenda pe Dumitru MAGA (VULTURII CUTEZĂTORI) pentru 6 (șase) etape de campionat.

A sancționa Dumitru MAGA (VULTURII CUTEZĂTORI) cu amendă în mărime de 2 000,00 (două mii) lei (MDL).

7.2.8 A-l suspenda pe Dan IONIȚOV (VULTURII CUTEZĂTORI) pentru 3 (trei) etape de campionat.

A-l sancționa pe Dan IONIȚOV (VULTURII CUTEZĂTORI) cu amendă în mărime de 2 000,00 (două mii) lei (MDL).

 

Conform «Codului Disciplinar», prezenta decizie este definitivă şi irevocabilă.

Termenul de achitare a amenzii este de 30 (treizeci) de zile calendaristice.

 

Atenție: Neexecutarea deciziilor Comisiei de Disciplină constituie o încălcare a regulamentelor FMF și reprezintă temei pentru aplicarea sancțiunilor suplimentare.