• Fii alături de Echipa Țării

Veaceslav Manolachi, la 65 de ani!

27 mar 2023 de Reporter FMF

Rectorul Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport (USEFS) din Chişinău, Veaceslav Manolachi, serbează astăzi vârsta de 65 de ani!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal îi urează omagiatului multă sănătate, bucurii de la cei dragi și succese în toate activitățile pe care le întreprinde pentru dezvoltarea sportului nostru.  

 

La mulți ani!

 

Veaceslav Manolachi s-a născut pe 27 martie 1958, în satul Zamciogi, raionul Strășeni.

 

Este rector al USEFS cu începere din anul 2001. Doctor habilitat, Antrenor Emerit, maestru al sportului la sambo şi judo, Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Sankt-Petersburg, Smolensk, Moscova, Kuban (toate din Rusia), Bucureşti, Galaţi, Craiova (toate din România), Erevan (Armenia), Almatî (Kazahstan), Kiev (Ucraina), Minsk (Belarus), Seoul (Coreea de Sud), Tbilisi (Georgia). Este posesor al Diplomei acordată de Uniunea Academică din Oxford (Marea Britanie) şi al medaliei Comunităţii Socrates a acestei instituţii "Nume în ştiinţă”.  

 

Fost președinte al Federației de Judo din Republica Moldova (2000-2015) și șef al Direcției Principale Sport al Ministerului Educației și Științei al Republicii Moldova (1998-2001).

 

Ca om de ştiinţă, Veaceslav Manolachi a publicat peste 120 de lucrări ştiinţifice, dintre care 2 manuale şi 2 monografii destinate sportului de performanţă. În calitate de rector al USEFS a contribuit esenţial la schimbarea imaginii universităţii şi la îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale, cât şi a procesului instructiv-educativ, contribuind esențial la finisarea blocului de studii şi complexului sportiv, care sunt considerate unele dintre cele mai moderne centre universitare din Republica Moldova.

 

Veaceslav Manolachi a fost decorat cu multe medalii şi distincţii, iar pentru contribuţie notorie la dezvoltarea învăţământului sportiv i s-a conferit Medalia „Meritul Civic” şi „Ordinul Republicii”.