• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Start Pîrlița

12 mar 2023 de Andrei Prodan

Pîrlița este satul de reședință al comunei cu același nume din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pîrliţa și Hristoforovca. Satul se află la distanța de 16 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. Pîrlița a fost menționată documentar în anul 1490 și în prezent are circa 4.500 de locuitori.

 

În anul 1968 în satul Pîrlița din raionul Ungheni (un sat cu denumire identică există și în raionul Fălești) a fost creată echipa de fotbal Iunosti (= Tinerețea). Fondatorul ei a fost Ivan Grușco, președintele colhozului Lenin din localitate.

 

Ivan Nicolaevici pe lângă faptul că era un adevărat promotor al jocului cu balonul rotund, juca și el fotbal. A evoluat cu destul succes pe poziția de fundaș central (stoper). Chiar și după ce a fost transferat cu serviciul la Chișinău, la Ministerul Agriculturii, o perioadă de timp a continuat să joace la Pârlița. Astfel, în 1985 când am câștigat campionatul ASB „Colhoznicul”, Ivan Nicolaevici făcea parte din lot”, mărturisește Victor Afanasiev, cel care a evoluat (cu întreruperi) la echipa din Pârlița mai mult de 20 de ani.

 

Start Pîrlița, campioana ASB „Colhoznicul” din 1985. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Iuri Popovici, Mihail Coval, Ivan Grușco, Vitali Gorincioi, Igor Cambur, Serghei Galagan, Victor Gavaziuc, Mihail Antonov, Ivan Chiean (antrenor-jucător). Rândul de jos: Boris Cambur, Victor Garpaniuc, Victor Grușco, Anatoli Iașciuc, Iuri Melnic, Boris Gavaziuc, Victor Afanasiev, Vadim Parnițchi. Poză din arhiva lui V. Afanasiev

 

Din prima generație de fotbaliști ai echipei au făcut parte portarul Ivan Gorju, jucătorii de câmp Ivan Melnic, Ivan și Victor Jantaun, frații Vladimir și Victor Melnic, Ilie Șparco, Vasili și Vladimir Martîniuc, Vasili Melnic, Ivan și Victor Tatarciuc, Anatoli Grușco”, povestește Victor Tatarciuc.

 

Inițial formația evolua doar la nivel local. Începând cu anii ’70 și-a făcut debutul și pe arena republicană, participând la competițiile dotate cu Cupele Iuri Gagarin, Spicul de Aur, Tinerimea Moldovei sau campionatul Asociației sportive benevole „Colhoznicul”. Între timp echipa și-a schimbat numele în Start. Anume sub această denumire a devenit cunoscută amatorilor de fotbal din republică.

 

Sunt originar din satul Pârlița, povestește Victor Afanasiev. Pe când eram copil eram pasionat de sport, jucam șah, dame, tenis de masă, fotbal, iarna hochei. Deja prin clasa a IX-a, a X-a, cei mai răsăriți băieți eram cooptați în lotul echipei mari de fotbal. Astfel, în 1978, pe când aveam 16 ani, am început să evoluez la Start. Jucam la echipă chiar și atunci când îmi făceam studiile la facultatea de matematică a Universității de Stat (1979-1984). Aveam o echipă foarte bună și nu întâmplător la sfârșitul anilor ’80 am promovat în prima divizie valorică a fotbalului moldovenesc”.

 

Într-adevăr în a doua jumătate a anilor ’80 Start Pîrlița a fost una din cele mai bune formații din mediul rural, concurând de la egal la egal cu echipe din orașe sau centre raionale. În anul 1985 Start a devenit campioană a ASB „Colhoznicul” și a obținut dreptul să joace în grupa a II-a (al doilea eșalon valoric) al campionatului RSS Moldovenești, iar un an mai târziu echipa a promovat în grupa I.

 

Astfel, în 1987 Start Pîrlița a jucat cu cele mai bune echipe din fotbalul republican. În etapa preliminară (participantele au fost împărțite în două serii) formația din raionul Ungheni s-a confruntat cu Avangard Lazovsc (campioana en-titre), Textilșcik-2 Tiraspol (echipa secundă a formației care evolua în campionatul URSS și câștigătoarea titlului din acel an), Varnița Bender (viitoarea campioană a RSSM din 1988 sub denumirea Tighina), Nistru Cioburciu (triplă campioană a Moldovei în perioada 1978-1980). Adversare au mai fost Școala republicană-Rezervele muncii Chișinău, Maiak Chirsova, Mestprom Cahul, Scânteia Stăuceni și Bucuria Sângera.

 

Start Pîrlița în 1990. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Victor Afanasiev, Ivan Naghirneac, Igor Cambur, Ivan Chiean (antrenor), Victor Grușco, Iuri Melnic, Boris Gavaziuc, Mihail Coval. Rândul de jos: Andrei Gonceariuc, Serghei Trofan, David Nicolaișin, Victor Garpaniuc, Vladimir Caliga, Vitali Ștelniuc. Poză din arhiva lui V. Afanasiev

 

În clasamentul final Start Pîrlița a ocupat locul 17, întrecând la mare distanță echipe de tradiție, precum Grănicerul Glodeni (cvadruplă campioană a Moldovei în perioada 1981-1984), Vilia Briceni (vicecampioană în 1981 și medaliată cu bronz în 1983 și 1984) și Bucuria Sângera.

 

Spre regret, din motive subiective, echipa nu a reușit să se mențină la acest nivel. În sezonul 1988 ea a evoluat în eșalonul secund de unde a retrogradat în a treia divizie valorică. Ultimele patru campionate ale RSSM Start le-a petrecut în Divizia C. În turneul din toamna anului 1991 formația din Pîrlița a ocupat locul 5 în seria Centru.

 

Iată și fotbaliștii care au scris istoria echipei în perioada ei de glorie: portarii – Boris Cambur, Mihail Coval; fundașii – Ivan Grușco, Anatoli Iașciuc, Boris Gavaziuc, Vadim Parnițchi, Igor Cambur, Victor Gavaziuc, Vitali Cușnir, Vladimir Caliga; mijlocașii – Ivan Chiean (antrenor-jucător), Victor Garpaniuc, Iuri Melnic, Victor Afanasiev, Serghei Galagan, Serghei Trofan, Vitali Ștelniuc; atacanții – Victor Grușco, Iuri Popovici, Mihail Antonov, Vladimir Covalschi, Ivan Naghirneac, Andrei Gonceariuc, David Nicolaișin.

 

Victor Afanasiev:Vreau să vă povestesc un caz interesant din istoria echipei. La începutul anului 1985 pentru Start în câteva meciuri a evoluat unul din cei mai buni discipoli ai fotbalului moldovenesc, Serghei Derkaci. După absolvirea actualului Liceu-internat republican cu profil sportiv în 1984 el a jucat pentru echipa secundă a lui Nistru Chișinău, dar n-a rămas la formație și a fost înrolat în armată. Ivan Chiean, antrenorul nostru, a aflat că Serghei își satisface serviciul militar în regimentul de grăniceri din Ungheni și l-a invitat să joace pentru Start Pîrlița. În curând S. Derkaci a plecat în Bielorusia unde a evoluat la Dinamo Brest și Dinamo Minsk cu care a jucat în finala Cupei Uniunii Sovietice din 1987. După ce s-a transferat la Dinamo Moscova a câștigat și medalia de bronz a campionatului URSS”.

 

În campionatul Moldovei independente Start Pîrlița pentru prima dată s-a înscris în ediția 1993/94, evoluând succesiv în decurs de 10 sezoane în Seria Nord a Diviziei B. Cel mai bun loc (6) formația din raionul Ungheni l-a obținut în primele trei ediții de participare, 1993/94, 1994/95 și 1995/96.

 

O perioadă de timp echipa a colaborat cu formația Universității Agrare în persoana antrenorului Ivan Popovici, iar la Pîrlița evoluau și studenții acestei instituții.

 

Dintre jucătorii care au apărat culorile formației în această perioadă să-i menționăm pe portarul – Ion Grigorescu; fundașii – Victor Afanasiev, Igor Cambur, Cornel Brumari, Dmitri Afanasiev; mijlocașii – Victor Grușco, Vladimir Mamoșin, Marcel Ciortan, Serghei Patlah; atacanții – Ivan Naghirneac, Vitali Lazeev, Valeri Burlac, Andrei Gonceariuc.

 

* * *

Dacă vrei ca istoria echipei tale să apară pe site-ul FMF, scrie-ne tot ce știi despre fotbalul din localitatea ta și trimite-ne poze pe adresa: presa@fmf.md.

 

Start Pîrlița în anul 2000. Primul din dreapta în rândul de sus – Ivan Popovici. În stânga lui – veteranul echipei Victor Afanasiev. Poză din arhiva lui V. Afanasiev