• Fii alături de Echipa Țării

Gala „FIFA The Best 2022”. Lionel Messi și Alexia Putellas, cei mai buni jucători ai anului!

28 feb 2023 de Victor Daghi

 Luni seara, la Paris, a avut loc Gala FIFA The Best 2022. Lionel Messi a primit cel mai important premiu al serii, pentru fotbalistul anului.

 

Votul pentru trofeele acordate la „FIFA The Best” este unul complex. La el iau parte căpitanii și antrenorii tuturor naționalelor afiliate la FIFA, dar și peste 300 de jurnaliști din întreaga lume. Campioana Mondială în Qatar, Argentina a obținut toate premiile. Lionel Messi a fost desemnat fotbalistul anului, învingându-i pe francezii Kylian Mbappe și Karim Benzema. Lionel Scaloni a luat premiul pentru cel mai bun antrenor, iar Emiliano Martinez a fost desemnat portarului anului. Mai mult, fanii Argentinei au primit și FIFA Fan Award. Alexia Putellas (29 de ani) a fost desemnată cea mai bună jucătoare a anului. Legitimată la Barcelona, unde evoluează ca mijlocaș, Alexia a mai fost premiată și în 2021. În 2022, jucătoarea din Spania a primit și Balonul de Aur.

 

Premiile acordate la gala FIFA The Best

Cel mai bun portar - fotbal feminin - Mary Earps (Anglia / Manchester United WFC)

Cel mai bun portar - fotbal masculin - Emiliano Martinez (Argentina / Aston Villa)

Puskas Award - Marcin Oleksy (Polonia / Warta Poznan)

Cel mai bun antrenor - fotbal feminin - Sarina Wiegman (Anglia)

Cel mai bun antrenor - fotbal masculin - Lionel Scaloni (Argentina)

FIFA Fair Play Award - Luka Lochoshvili (Georgia / Wolfsberger/Cremonese)

FIFA Fan Award - fanii naționalei Argentinei 

FIFPro cel mai bun 'prim 11' - fotbal feminin: Christiane Endler - Lucy Bronze, Mapi Leon, Leah Wiliamson, Wendie Renard - Alexia Putellas, Keira Walsh, Lena Oberdorf - Alex Morgan, Sam Kerr, Beth Mead 

FIFPro cel mai bun prim 11 - fotbal masculin: Thibaut Courtois - Achraf Hakimi, Virgil van Dijk, Joao Cancelo - Kevin De Bruyne, Luka Modric, Casemiro - Lionel Messi, Kylian Mbappe, Karim Benzema, Erling Haaland 

Cea mai bună jucătoare - Alexia Putellas (Spania / Barcelona Femeni)

Cel mai bun jucător - Lionel Messi (Argentina / PSG)

 

Rezultatele complete ale votării le vezi AICI.

 

Cum au arătat voturile Moldovei la Gala The Best 2022

 

Pentru trofeul The Best votează căpitanii naționalelor, selecționerii și câte un jurnalist din fiecare țară. Pentru Moldova, reprezentanți au fost Artur Ioniță, Serghei Cleșcenco, Natalia Munteanu, Eduard Blănuță și jurnalistul Miron Goihman.

 

Căpitanul naționalei a ales să îl pună pe primul loc pe Lionel Messi, în timp ce Kylian Mbappe a fost a doua sa alegere, podiumul lui Artur Ioniță fiind completat de Karim Benzema. Selecționerul Serghei Cleșcenco l-a ales pe Kylian Mbappe pe primul loc, urmat de Leo Messi, în timp ce Kevin De Bruyne a fost cea de-a treia alegere. Jurnalistul Miron Goihman l-a ales tot pe Kylian Mbappe pe primul loc, pe locul secund l-a pus pe Leo Messi, podiumul său fiind completat de Luka Modrici. 

 

În topul celor mai buni antrenori, selecționerul Cleșcenco l-a pus pe primul loc pe Pep Guardiola (Manchester City), urmat de Carlo Ancelotti (Real Madrid) și Lionel Scaloni (naționala Argentinei), iar Artur Ioniță i-a preferat pe Lionel Scaloni, Didier Deschamps (naționala Franței) și Carlo Ancelotti.

 

Căpitanul naționalei feminine, Natalia Munteanu, a ales-o pe Beth Mead (Arsenal) drept cea mai bună jucătoare, urmată de Alexia Putellas (Barcelona) și Aitana Bonmati (Barcelona). Selecționerul Eduard Blănuță la fel a preferat-o pe Beth Mead, urmată de Alexia Putellas și Alexandra Popp (Wolfsburg).

 

Vezi pe site-ul FIFA.com cum au votat căpitanii și antrenorii tuturor naționalelor afiliate la FIFA, dar și peste 300 de jurnaliști din întreaga lume.

 

Foto: FIFA.com