• Fii alături de Echipa Țării

FIFA. Primul seminar al Tribunalului Fotbalului

08 feb 2023 de Victor Daghi

Primul Seminar al Tribunalului Fotbalului FIFA s-a desfășurat în zilele de 2 și 3 februarie, la sediul Federației Braziliene de fotbal din Rio de Janeiro. La eveniment au participat 59 de membri ai Tribunalului Fotbalului FIFA, inclusiv Natalia Chiriac, consilier drept sportiv FMF, membru al Camerei pentru statutul jucătorilor FIFA.

 

La ședință au fost menționate progresele înregistrate în soluționarea disputelor fotbalistice, modernizarea procedurilor și a sistemului de transferuri la FIFA, pentru a asigura transparența, integritatea și rapiditatea în tranzacții și proceduri.

 

Pentru a proteja integritatea fotbalului și a tuturor părților interesate, FIFA oferă un sistem eficient de soluționare a litigiilor. Înființat în 2001, sistemul FIFA de soluționare a litigiilor gestionează cazurile care implică mai multe părți din întreaga industrie a fotbalului, cum ar fi asociațiile naționale, jucători și antrenori.

 

În perioada 2019-2020, organele de decizie ale FIFA au examinat peste 6000 de litigii și au soluționat peste 15.000 de cereri privind transferurile internaționale și prima înregistrare a minorilor. Pe parcursul sezonului 2020/2021, Departamentul Statutului Jucătorilor al FIFA a examinat un număr record de 9.785 de solicitări. Alte 14.540 de cazuri, cereri și solicitări au fost primite în perioada 1 iulie 2021 – 30 iunie 2022, astfel încât sezonul 2021/2022 a marcat un nou record istoric. Este un succes recunoscut de părțile implicate și el a fost posibil datorită modificărilor făcute în regulamente, proceselor interne simplificate, modernizării metodelor și instrumentelor de lucru. 

Toate aceste schimbări au fost făcute în conformitate cu viziunea FIFA de a face fotbalul cu adevărat global. Acest efort constant de modernizare și de a oferi întotdeauna părților interesate cele mai bune servicii a condus la înființarea Tribunalului de Fotbal FIFA, care a fost confirmat de Congresul FIFA din 25 mai 2021.

 

Tribunalul Fotbalului, care regrupează instanţele decizionale actuale într-una singură, pentru a facilita soluţionarea litigiilor şi luarea deciziilor în privinţa aplicării regulamentului, este compus din trei camere, Camera de soluționare a litigiilor, Camera pentru statutul jucătorilor și Camera rezervată agenților, care aplică în activitatea sa noile reguli procedurale pentru rezolvarea litigiilor, cu proceduri gratuite dacă cel puţin una dintre părţi este o persoană fizică.
 

Scopul Tribunalului Fotbalului este de a accelera procesele aflate în desfăşurare, pe lângă concentrarea şi stipularea clară a elementelor de guvernanţă, cu un sistem decizional mai eficient şi care va marca o nouă etapă în actuala reformă a cadrului de reglementare a fotbalului, după modificările pe această temă aprobate începând din 2017.
 

Foto: FIFA