• Fii alături de Echipa Țării

Concursul ”De ce vreau să joc la echipa Națională”, la final

31 ian 2023 de Reporter FMF
GALERIE

Stimați amatori ai fotbalului. Concursul ”De ce vreau să joc la echipa Națională” s-a încheiat astăzi. Timp de 2 luni, site-ul nostru a publicat cele mai frumoase mesaje de la copiii care își doresc să reprezinte Echipa Țării.

Concursul a stârnit un interes enorm printre copiii din toată republica. Sute de mesaje au venit pe adresa noastră. Multe dintre ele au fost publicate pe site, dar foarte multe au fost doar citite de colaboratorii Departamentului Comunicare FMF.

Însă chiar și scrisorile nepublicate sunt extrem de importante pentru noi. Ele ne ajută să înțelegem felul în care este abordat fenomenul fotbalistic de către copii și ne face să alegem traseele cele mai bune de dezvoltare a fotbalului.

Vă mulțumim pentru că faceți parte din familia fotbalistică!

 

Referitor la concurs: Toate masajele care au fost publicate vor fi evaluate suplimentar de o comisie formată din reprezentanții Departamentelor Comunicare și Grassroots (Proiectul ”Fotbal în Școli”) FMF. Cele mai bune 10 mesaje vor fi premiate de către FMF.

Dar am pregătit și mai multe premii de încurajare. Premii mai mici, dar sperăm noi, plăcute pentru cei care iubesc fotbalul cu adevărat.

Urmăriți site-ul FMF pentru a afla numele câștigătorilor și premianților.

 

Iar pentru astăzi am pregătit ultima serie de mesaje care au ajuns la noi în weekendul trecut și care ne-au impresionat cel mai mult. 

   

Mihail Huștiuc, elev clasa 4, Gimnaziul Slobozia Dușca, Criuleni:

”În echipa națională doresc

Cu Moldova să mă mândresc.

Să fie Zimbru cel mai tare 

O echipă câștigătoare,

Cu un portar de invidiat

Și cu jucători de apreciat.

Vreau  să fiu cel mai bun fundaș

Precum Epureanu și Armaș.

Dar pentru aceasta o știu bine

Să mănânc fructe și legume că-s vitamine.

Să fac mult sport în fiecare zi 

Și visul mi se va împlini.”

                                             

Dani Ermurachi:

”Vreau să joc la echipa națională 

Numele meu e Ermurachi Dani,

Cu mândrie și onoare 

Vreau să-mi reprezint a mea țară.

Reușesc acuma peste tot 

La școala,fotbal și înot.

Sunt mai puternic și mai serios

Și cu mult mai sănătos.”

 

Nichita Braguta: ”Dorinta mea de a juca la echipa Nationala este de nedescris, dar am sa incerc sa-mi exprim gandurile. Ma numesc Nichita Braguta si am 11 ani. Invat in IP Liceul Teoretic ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu”, satul Olanesti - sat frumos, pitoresc, situat pe malul raului Nistru. Am indragit acest sport de mic. Imi placea mult sa colectionez carduri cu fotbalisti renumiti si nu numai, dar si ma informam despre succesele lor, unul dintre ei fiind jucatorul indragit Messi. Am dorit mult ca parintii sa ma inscrie la sectia de fotbal din sat. M-au inscris, dar cu conditia ca voi avea rezultate bune la scoala. Eram cel mai fericit copil! O alta bucurie a fost atunci, cand am primit un set de mingi si echipament sportiv de la FMF, proiectul ,,Fotbal in scoli”. Acum suntem 6 baieti in clasa care frecventam sectia de fotbal. Impreuna suntem la antrenamente, mergem la competitii, avem aceleasi interese. Aici invat a castiga si a pierde, aici imi educ caracterul.

Nu-mi imaginez viata fara acest joc interesant si sanatos. Da, am avut si accidentari, dupa care parintii se gandeau sa las sportul, dar nu a fost asa, pentru ca acesta este visul meu sa joc in echipa Nationala, pentru tarisoara mea, pentru a-i duce faima in toata lumea, sa stie toti - suntem o tara mica, dar puternica, cu suflet mare. Nu vreau sa ma laud, dar sunt optimist si ma voi stradui, voi munci, voi ajuta si pe altii, ca sa ajung in echipa Nationala, sa devin unul dintre cei mai buni jucatori din tara. Vreau sa promovez modul sanatos de viata si sa-i conving si pe altii. Fotbalul ne uneste, ne imprieteneste, dar asta inseamna Pace pe Pamant. Mult succes echipei Nationale!”

 

Liviu Dumitrașco: ”Bună ziua!!! Mă numesc Liviu! Sunt elev în clasa III, învăț în liceul I.P.L.T. Bogdan Petriceicu Hașdeu din s. Olănești. Mie îmi place fotbalul foarte mult. Cel mai important este să ai dorință de a deveni un bun fotbalist. Pentru a ajunge fotbalist sunt reguli care trebuie respectate cu strictețe: să faci mult sport, să duci un mod de viață corect, fără droguri și fum. Mi-aș dori să apăr culorile echipei naționale a Moldovei și să port tricolorul national albastru, galben, roșu. Deoarece sunt foarte pasionat de fotbal. Îl urmăresc personal pe favoritul fotbalist al meu: Cristiano RONALDO.

Învăț foarte bine, sunt stăruitor, sunt apreciat la școală și la Centrul de copii care în present este casa mea. Locuiesc aici de mulți ani împreună cu frații mei. Sunt dintr-o familie foarte numeroasă, fără venit și cu un mod de viață demoralizat. Eu o să mă stărui să-mi ajut frații și să devin un bun om în viață și apoi un bun fotbalist.

Eu cunosc acest sport de la șapte ani și mi-am făcut niște planuri, visez să joc pentru echipa națională, să mă recunoască toți. Planul de viață constă în dorința de a avea o familie și să am succese la tot, dar mai mult să devin jucător, să apăr cinstea Țării mele. Cu drag, Liviu Dumitrașco.”

 

Croitor Fabian: ”Am 13 ani și sunt din Chișinău. Joc fotbal cu pasiune la Școala Sportivă Specializată de Fotbal Nr.1 din Chișinău. De la 5 ani joc fotbal și gusturile pentru acest sport nu s-au schimbat, Vă expediez textul și poezia scrisă pentru participare la concursul "De ce vreau să joc la echipa Națională". Vă mulțumim că ne dați ocazia să ne exprimăm pasiunea pentru sportul rege.

  

Fotbalul este pasiunea mea de mic copil și în timp nu s-a schimbat. Dimpotrivă, dorința de a juca și a atinge performanțe crește în continuare. Când eram micuț, oricine venea în ospeție, îl trăgeam de mână în curtea casei și îl puneam să bată mingea. Cuvântul gol însemna pentru mine totul, ca și acum. Nu știu cum ar fi viața mea fără fotbal și fără să merg la antrenamente zilnic. Îmi doresc să ating mari succese în marcarea golurilor pentru echipa Națională. Acesta este un vis pe care aș putea să îl realizez muncind mult. De de ? Pentru că mă simt mândru de țara mea, de echipa mea, că aici e familia mea și că aici sunt conaționalii mei.

 

VREAU SĂ JOC LA ECHIPA NAȚIONALĂ

De micuț, de când mă știu

Fotbalist visez să fiu

Să joc pentru Națională,

S-aduc faima Mondială.

                                        Muncesc mult, sunt silitor

                                        Ca să joc sub tricolor,

                                        S-am goluri perfect marcate     

                                        Că Moldova fotbal poate.

  La Echipa Națională

  Să bat goluri cu-ndrăzneală,

  Să mă-mbrac în tricolor,

  Să fac mândru al meu popor.

                                         Minge-n poartă când marchez

                                         La națională mă visez

                                         Să aduc trofeu-n țară

                                         Cu echipa legendară. 

Sunt activ și fac mișcare

Bat mingea cu-nverșunare.

Antrenori buni noi avem

Este loc de un trofeu.

                                         Hai Moldova, țară mică,

                                         S-arătăm c-avem echipă

                                         Să ne ducem faima-n lume

                                         Purtând ghete cu pasiune.

În concluzie vă zic

Fotbalist eu sunt de mic.

Port în inimă un dor

Să bat gol sub tricolor.