• Fii alături de Echipa Țării

100 milioane lei pentru dezvoltarea fotbalului moldovenesc

30 ian 2023 de Reporter FMF

Fotbalul mai întâi de toate e un joc de echipă, în care cooperarea între jucatori determină rezultatul. Astăzi fotbalul este un fenomen social mult mai complex decât a fost acum 20, sau 30 de ani. În statele dezvoltate fotbalul e o adevărată industrie cu toate componentele necesare unei industrii. Performanța industriei fotbalistice depinde de disponibilitatea investițiilor; de eficiența managementului talentelor și a resurselor financiare; de calitatea infrastructurii de pregătire a fotbaliștilor și a echipelor, și de capacitatea de a realiza spectacole fotbalistice. Republica Moldova are un exemplu, care merită apreciat și studiat - echipa Sheriff Tiraspol. Federația Moldovenească de Fotbal apreciază înalt rezultatul echipei Sheriff Tiraspol și mulțumește pentru aportul adus dezvoltării fotbalului moldovenesc.

 

Performanța reușită de Sheriff Tiraspol în cadrul grupelor UEFA Champions League 2021 - 2022, a deschis pentru FMF oportunitatea de a accesa circa 100 milioane lei din cadrul fondurilor europene de solidaritate. În acest context, Comitetul Executiv al Federației Moldovenești de Fotbal, a decis repartizarea fondurilor de solidaritate între structurile sportive, participante la competițiile organizate de FMF. Aceste resurse au menirea să susțină identificarea și dezvoltarea talentelor fotbalistice tinere în cadrul cluburilor din Republica Moldova și creșterea performanței fotbalului moldovenesc.

 

Fondurile vor fi distribuite între 84 de organizații sportive și 7 cluburi, care au jucat în acest sezon de Super Liga. Excepție face echipa Sheriff Tiraspol , care nu va primi fonduri, conform regulamentului UEFA.

 

Notă. Rezultatele cercetării realizate cu susținerea UEFA arată că circa 40% din populația Republicii Moldova este pasionată sau interesată de fotbal. Aceste cifre indică la necesitatea dezvoltării infrastructurii fotbalistice în țară pentru a crea oportunități de a practica fotbalul în toate raioanele și localitățile Moldovei. Succesele cluburilor moldovenești de fotbal la nivel european sunt o sursă puternică de suport pentru revitalizarea școlii naționale de fotbal.