• Fii alături de Echipa Țării

Concurs: ”Plâng când scriu acest eseu pentru că sunt mândru de echipa Moldovei.”

21 ian 2023 de Reporter FMF

Mesaje din ce în ce mai frumoase vin de la copiii care își doresc să joace la Naționala Moldovei. Pentru astăzi am pregătit câteva dintre cele mai profunde.

 

Nicu Munteanu: ”Pele a spus: „ Succesul nu este un accident. Este muncă grea, perseverență, învățare, studiu, sacrificiu și, mai ales, dragoste pentru ceea ce faci să înveți să faci.”

Eu aș vrea să evoluez în tricoul echipei naționale pentru a aduce glorie pământului natal. Reprezentativa Moldovei este capabilă de mari succese. Oleg Reabciuk evoluează la Olympiakos pe același post cu Marcelo. Totuși moldoveanul este titular, trimițându-l pe brazilian pe banca de rezerve. Un alt exemplu este parcursul european al lui Sheriff Tiraspol din sezonul trecut, care a reușit victorii contra unor echipe de top din Europa, inclusiv victoria 2-1 cu Real Madrid chiar pe Santiago Bernabeu.

Dacă cluburile noastre pot, și selecționata poate.

Selecționata de tineret a Moldovei s-a clasat pe locul 3 într-o grupă preliminară din care făceau parte Olanda, Elveția, Țara Galilor, Bulgaria, și Gibraltar. Echipa antrenată de Ștefan Stoica a terminat peste Țara Galilor, Bulgaria și Gibraltar.

Eu îmi doresc să joc în tricoul Moldovei pentru a face mai iubit sportul rege la noi în țară. Visul meu este să joc pe postul de mijlocaș ofensiv, purtând tricoul cu numărul 10. Aș vrea să depășesc recordul de goluri marcate la națională a lui  Sergiu Cleșcenco. Marea majoritate a copiilor își doresc să fie atacanți, însă eu prefer postul de mijlocaș ofensiv pentru a marca goluri, dar și pentru a livra asisturi. Marele meu obiectiv este să aduc titlul mondial Moldovei. Mi-aș dori să-l depășesc pe marele Pele și să cuceresc Cupa Mondială de 4 ori. Mereu visez că câștig Mondialul cu Moldova la loviturile de departajare, eu transformând penalty-ul decisiv. Îmi doresc să aduc trofeul la Chișinău și să fac mii de oameni fericiți.

Sportul  e cel mai bun ambasador. Cu siguranță, dacă aș obține succesele dorite, Republica Moldova ar deveni un stat mult mai respectat pe întreg mapamondul. Victoria cu naționala mi-ar aduce un transfer la o echipă de top, unde aș putea încânta toată suflarea fotbalistică din lume cu jocul meu de echipă. Totuși niciodată nu aș uita locul care m-a făcut vedetă. La fiecare meci al echipei naționale aș da tot ce am mai bun pentru a aduce victoria, doar victoria!”

 

Xenia Michitiuc: ”Purtată de gânduri, am realizat că mi-aș dori să fac parte măcar pentru puțin din echipa națională, nu pentru că aș fi o jucătoare pricepută de fotbal, ci pentru a aduna amintiri și a avea parte de o experiența nouă. Fotbalul este un sport excepțional, adorat de băieți și îndrăgit de fete. Echipa națională de fotbal a Republicii Moldova reprezintă țara în competiții internaționale. Cred că dacă aș avea posibilitate să joc în echipa națională, aș face față provocărilor care mă vor aștepta într-o partidă de fotbal. Consider că un jucător trebuie să fie talentat, dar și foarte atent, pentru că acest gen de sport necesită multă pregătire și dăruire de sine. Însă atunci când faci lucrurile din dorință, totul vine de la sine. Mi-aș dori să  joc în echipa națională pentru a cunoaște jucătorii și a-i întreba personal cum este să fii un fotbalist profesional și cât de greu a fost să îmbrățișezi aceste abilitați de a mânui mingea cu atâta iscusință. Vreau să joc în echipa națională pentru a putea realiza visurile în realitate. Michitiuc Xenia, clasa a 7 ”B” L. T. ”Mihai Eminescu”.

 

Victor Crețu: ”Bună ziua! Mă numesc Victor, am 9 ani, trăiesc în satul Mereni. Pentru mine fotbalul este cel mai preferat sport. Când este cald mă duc la teren și joc cu prietenii fotbal. Toamna aceasta m-am înscris la antrenamente, aștept cu nerăbdare să se încălzească să putem juca pe teren. Eu vreau să joc în echipa Națională ca să arăt că și țara noastră are o echipă puternică și de succes! Să ajung un jucător puternic și vestit. Îmi iubesc țara în care m-am născut și vreau să am posibilitatea să mă pot antrena, să devin puternic aici.”

 

Nicolas Cicala: ”Eu vreau să joc la echipa Națională, deoarece vreau să demonstrez la toată lumea că echipa de fotbal a Moldovei joacă foarte bine. Fotbalul este interesant. De mic iubeam acest sport... Eu consider ca acești 5 jucători ai echipei Moldovei joacă extraordinar de frumos si bine: Igor Armaș, Ion Nicolăescu, Virgiliu Postolachi, Vitalie Damascan, Artur Ioniță. Dar și ceilalți joacă foarte bine. Vreau să joc în echipa Națională, deoarece sunt patriot, iubesc țara și vreau să apăr culorile pământului pe care m-am născut. Sunt bucuros că țara mea iubită are așa echipă mare si faimoasă. Cănd voi crește mare voi încerca să intru în echipă... Cicala Nicolas, IP Gimnaziul Jora de Jos, r-nul Orhei.”

 

Cristian Hangan: ”De mic îmi place echipa Națională. Doresc să joc ca să demonstrez că echipa Nationala a Moldovei poate juca foarte bine. Imi plăcea cum jucau jucatorii noștri. Ei sunt bine antrenați. Ii ador, deoarece dau goluri frumoase... Eu susțin echipa noastră si voi avea nădejde în ea. Eu de fiecare dată privesc meciurile cu Echipa Nationala. Sunt bucuros că Moldova are astfel de jucători. Mie imi place cum Virgiliu Postolachi pasează. Ador cum joacă Igor Armaș. As dori ca să am toate hainele fotbaliștilor moldoveni. Vreau sa joc in echipa Națională, deoarece vreau sa apăr culorile pământului pe care m-am născut.”

 

Ion Gori: ”Eu doresc să joc în tricoul Moldovei pentru că e țara mea, mi-aș da viața pentru această țară. Apăr cu orice preț culorile pământului. Aici m-am născut și aici vreau să mor. Când practici acest sport ești mai fericit, ai mulți fani să te susțină și viața e mai frumoasă ca niciodată. Imi ador atât de mult țara, cât mă iubesc pe mine, nu vreau să uit de ea niciodată, pentru că aici am avut cele mai frumoase clipe petrecute în acești toți ani. Echipa Moldovei va rămâne o legendă. Fotbalul te învață că nu-i loc pentru rasism, să-ți respecți adversarul, munca în echipă, vârsta e doar un număr, să nu renunți niciodată, talentul este întotdeauna recompensat, să fii corect, strategic etc.

As vrea când o să cresc să fiu fotbalist renumit, să apar la știri și să dau interviuri. Plâng când scriu acest eseu pentru că sunt mândru de echipa Moldovei. Nu vreau să se destrame niciodată. Sunt puternic și încrezător că voi ajunge să joc la echipa Moldovei, susțin acest lucru cu mare preț. Eu practic acest sport de când aveam 5-6 ani pana în prezent și o să-l mai practic. Fiecare joc (sport) e interesant, dar fotbalul le întrece pe toate. Fotbalul a fost, este si va rămâne o legendă toată viața. Ca să devii un fotbalist trebuie să depui mult efort, că rezultatul dorit nu se obține așa de ușor. Dacă simt că nu mai pot, mă motivez singur, familia si prietenii. Jucând pentru echipa Moldovei aș avea oportunitatea de a reprezenta țara mea la un nivel internațional. Acest lucru poate fi o onoare pentru mine și să arăt lumii ce poate face o țară mică în domeniul fotbalului.”

 

Gheorghe Globa: ”Mama mea tot timpul îmi spune că sportul este o parte  esențială a unei vieți sănătoase. Ne ajută să ne menținem corpul puternic, activ și în formă. Și, de asemenea, ne face personalitatea disciplinată, organizată și optimistă. Pare a fi amuzant, dar există unii oameni care petrec cea mai mare parte a timpului în fața televizorului, uitându-se la canalele de fotbal, de exemplu tatăl meu, de unde am și îndrăgit acest gen de sport. Fotbalul este cel mai popular sport din lume. Astăzi, milioane de oameni joacă fotbal în timpul liber și eu cu frățiorul meu mai mic jucăm fotbal în curtea casei sau în mahala cu vecinii mei. De fiecare dată când echipa Națională a Moldovei joacă cu alte țări eu le țin pumnii și chiar dacă nu câștigă, eu tot sunt mândru de echipa noastră. Ei sunt cei mai buni fotbaliști și mă mândresc cu ei. Când voi fi mare îmi doresc să devin și eu un bun fotbalist ca Ion Nicolaescu, Igor Armaș, Artur Ioniță. Am început să-i urmăresc după felul cum jucau, iar eu mă strădui să-i copii stilul, visez să joc pentru Națională. Să mă cunoască toți, ca pe un jucător care îmbracă tricoul Naționalei, ca unul din cei mai buni moldoveni la fotbal. Globa Gheorghe, IP Gimnaziul Jora de Jos, r-nul Orhei.”

 

Vă reamintim, FMF a anunțat un concurs pentru toți copiii care susțin Naționala și care visează să joace la Echipa Țării. Dacă ești unul dintre ei, scrie-ne un mesaj, un eseu, o poezie în care să ne spui de ce îți dorești să joci în tricoul Moldovei.

Pentru că îți iubești țara, pentru că ești patriot, pentru ca să aperi culorile pământului pe care te-ai născut sau ai și alte motive?

 

Așteptăm mesajele pe adresa de email: presa@fmf.md

Termenul limită: 1 februarie 2023.

 

Concursul este organizat în parteneriat cu Proiectul ”Fotbal în școli”, cel mai mare proiect social din Republica Moldova, premiat de UEFA în cadrul Galei Grassroots 2022.

 

IMPORTANT: La final de mesaj nu uitați să vă semnați, NUMELE, PRENUMELE și să indicați din ce localitate sunteți și câți ani aveți.