• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Lilian Popescu: Încercăm să facem Zimbru mai puternic

19 ian 2023 de vlad.panus
GALERIE

În 2022 Lilian Popescu a fost desemnat pentru a patra oară cel mai bun antrenor moldovean al anului în Ancheta FMF. Anterior tehnicianul de 49 de ani a mai câștigat acest titlu în anii 2014, 2018 și 2020. În prima jumătate a anului trecut, el a antrenat FC Petrocub, care a ocupat locul doi în Campionatul Moldovei. În a doua jumătate a anului Popescu a preluat Zimbru, când aceasta se clasa pe locul 7. A ajuns cu echipa pe locul 3, calificând-o în faza a doua a Super Ligii. Într-un interviu pentru site-ul FMF, antrenorul a povestit prin ce diferă acest titlu de cele precedente, cum a reușit să facă progrese cu Zimbru și ce sarcini a stabilit pentru acest an.

Foto: FC Zimbru

- Ați fost desemnat pentru a patra oară drept cel mai bun antrenor din Moldova. Care este diferența dintre acest titlu și cele anterioare?

- În 2022 am lucrat cu două echipe și în condiții complet diferite. Dacă pe FC Petrocub am antrenat-o timp de cinci ani, aveam lotul stabil și noi încercam să concurăm cu FC Sheriff în lupta pentru titlul, atunci la FC Zimbru a trebuit să îndeplinesc alte sarcini. Am acceptat să preiau echipa de la Chișinău pe parcursul campionatului, când ea era într-o poziție departe de cea mai bună. Dar ne-am descurcat. În a doua jumătate a sezonului vom juca în play-off printre primele șase echipe. Deși titlul de cel mai bun antrenor este considerat o realizare individuală, pot spune cu încredere că în spatele acestui lucru se află o muncă uriașă a multor oameni - de la garda de la complexul sportiv până la președinte. Acesta este și staff-ul de antrenori, și personalul medical, și staff-ul tehnic și, desigur, jucătorii, care sunt motorul pentru implementarea ideilor venite de la antrenorul principal.

 

- Cine a avut cea mai mare influență asupra dezvoltării Dvs. ca antrenor?

În primul rând, o să menționez că am ajuns în fotbalul mare datorită lui Petru Efros, care m-a găsit în provincie și m-a invitat la Chișinău. Am avut norocul să joc sub comanda celor mai buni antrenori din Moldova: Alexandr Mațiura, Ivan Danilianț, Anatol Teslev, Ion Caras. Am jucat la echipe cu care au lucrat specialiști străini puternici: rusul Yuri Gavrilov, belarusul Serghei Borovsky, românul Ilie Rontea. Sunt școli diferite, viziuni diferite asupra fotbalului. Sunt recunoscător tuturor, dar voi evidenția, poate, pe doi care au avut cel mai mare impact. Alexandr Mațiura și Ivan Danilianț au acordat foarte multă atenție lucrurilor mărunte, care joacă un rol extrem de important în fotbal. Sau, după cum se spune, fac diferența.

 

- Puteți da exemple?

- Analizăm jocul. Alexandr Mațiura spune că într-o astfel de situație a fost necesar să se paseze mai rapid. Sunt în nedumerire și întreb: cum adică mai rapid dacă pasa a fost dată dintr-o singură atingere? Antrenorul a explicat imediat: a fost necesar să dai pasa cu celălalt picior.

 

- Descrieți calitățile pe care credeți că ar trebui să le aibă un antrenor.

- Trebuie să fie un pedagog. Sunt 23-25 ​​de jucători în echipă, toți sunt personalități. Toți trebuie abordați individual. Este extrem de important să vă asigurați că jucătorii înțeleg ce li se cere. Pentru că ei implementează ideile care vin de la antrenorul principal.

  

- Cel mai memorabil moment din cariera Dvs. de antrenor?

- Probabil toate jocurile din cupele europene. Acolo este un alt nivel, o altă atmosferă. Nu pot evidenția un meci, mi-a fost întotdeauna plăcut. În ceea ce privește dramatismul, poate, jocul lui FC Petrocub în Europa League în deplasare cu echipa croată Osijek. Dacă am fi marcat în minutul 92, am fi mers mai departe.

 

- Cum apreciați munca Dvs. la FC Petrocub în sezonul trecut și de ce ați părăsit clubul?

- Îmi este greu să-mi dau singur apreciere. Probabil, conducerea FC Petrocub o va face mai bine. Dar dacă luăm doar perioada de primăvară, se pare că după rezultate echipa era pe primul loc. La final am obținut șase victorii la rând, dar tot am ocupat locul doi. Pot spune că au fost șase luni bune. Cu toate acestea, conducerea clubului a considerat că sunt necesare schimbări. Am tratat asta cu înțelegere, dar desigur îmi pare rău că am plecat. Mai ales că echipa trebuia să joace în cupele europene. În orice caz, îi sunt recunoscător FC Petrocub. Atât băieților, cât și conducerii. Cinci ani este mult timp. Cred că am făcut față sarcinilor care mi-au fost stabilite la club. Îi doresc FC Petrocub să se dezvolte în continuare și să devină și mai puternică.

Foto: FC Petrocub

- O perioadă de timp ați fost fără lucru. Ce ați observat interesant pentru Dvs. când ați urmărit meciuri fără să fiți antrenor de club?

- A fost o perioadă dificilă. Sunt obișnuit să fiu cu echipa tot timpul. Pe de altă parte a fost timp să gândesc și să analizez mai în detaliu, în mărunțișuri, să spunem așa, ce s-a reușit și ce nu. Desigur, am urmărit toate meciurile campionatului Moldovei, am urmărit ce se întâmpla în fotbalul internațional. În orice caz, fotbalul nu stă pe loc. Privind fiecare meci vezi ceva nou. Gândești cum să o implementezi prin exerciții. Există ceva de gândit și un motiv de acțiune.

 

- Cum ați acceptat oferta de la FC Zimbru?

- Când am preluat echipa, lucrurile nu mergeau bine pentru ea. Avea trei puncte după trei egaluri și un decalaj mare față de primii șase concurenți. A fost dificil. Următorul meci, împotriva lui Milsami, era peste patru zile. Am început cu momente tactice. În primul rând a fost necesară restabilirea ordinii în apărare. Înainte de asta, echipa a pierdut meciul cu Dacia-Buiucani 3-4. După Milsami am jucat la egalitate cu Sfîntul Gheorghe, iar apoi a fost pauză în campionat. Am făcut o treabă foarte bună în două săptămâni. De asemenea, am îmbunătățit condiția fizică a jucătorilor. Accentul a fost pus pe jocul în apărare și atacuri rapide. Era presiune, era nevoie de un rezultat.

  

- Ați terminat prima parte campionatului pe locul trei. Cum ați reușit așa progres?

- În primul rând acesta este meritul băieților. Au acceptat toate ideile mele și au încercat să le implementeze pe teren. Nu a ieșit întotdeauna, dar nu au renunțat. Datorită disciplinei, caracterului, calităților de luptă și credinței în ceea ce fac, am ocupat locul trei și am ajuns în play-off. Dar, pe de altă parte, este și mai dificil să rămâi la un asemenea nivel decât să te ridici. Deci este mult de lucru înainte.

 

- Cu toate acestea, un grup mare de jucători a părăsit echipa în pauza de iarnă. Cine a fost invitat să-i înlocuiască?

- Au plecat 10 persoane. Dar cei de care ne-am despărțit, să zicem, fie nu au jucat, fie au jucat puțin. Omenește, a fost păcat să mă despart de Maxim Mihaliov. Îi sunt recunoscător. El este un jucător cu experiență. Era lider în vestiar și pe teren atunci când a intrat. Știu că Maxim mai are mai puțin de zece jocuri pentru a doborî recordul lui Serghei Stroenco la numărul de meciuri din Campionatul Moldovei. Dar, pe de altă parte, avem tineri promițători care joacă în această poziție - Iulian Bejan, Vlad Railean. Dacă muncesc și ei din greu, cred că vor deveni jucători foarte buni. Acum urmărim un grup de jucători. Poate că vom selecta trei sau patru cu pașaport moldovenesc și, probabil, doi sau trei stranieri. Există poziții care au nevoie de consolidare. În plus, mizăm pe tineretul de la Zimbru-2. Sunt trei sau patru jucători. Cred că se va putea de creat o echipă competitivă, care să fie mai puternică decât în ​​toamnă.

 

- Care este planul de pregătire pentru a doua jumătate a sezonului?

Am ieșit din vacanță pe 9 ianuarie. Vom lucra acasă. Nu există oportunități financiare pentru un cantonament în străinătate. Nu cred că asta va influiența cumva pregătirea. Ne dorim să concurăm pentru un loc în cupele europene. Sunt planificate șapte meciuri de verificare. După aceste meciuri ne vom decide asupra potențialilor jucători noi. Problema este că în primul meci din Super Liga n-au dreptul să joace patru jucători din componența de bază. Vom încerca să îi înlocuim. Sunt puține meciuri, mult depinde de început. Este foarte important să obținem numărul maxim de puncte în primele jocuri.

  

- Ce spuneți despre noul format al campionatului?

De-a lungul anilor, FC Sheriff a câștigat campionatul la o diferențe mare de puncte. Uneori, cu cinci sau șase runde înainte de final. Cred că noul format va ridica interesul pentru turneu. În play-off punctele acumulate în prima parte nu contează. Nu ar trebui să existe jocuri ușoare. După părerea mea subiectivă, este mai bine să jucăm play-off-ul vara și toamna, pe terenuri naturale, cu iluminare artificială. Este o atmosferă complet diferită. Jocurile pe teren sintetic își vor lăsa amprenta. Dar cred că interesul de la asta pentru play-off nu va scădea. Așteptăm cu nerăbdare reluarea sezonului. Cred că vor fi surprize. Este clar că FC Sheriff e marele favorit. Dar ce ține de restul echipelor, fiecare poate învinge pe fiecare. Și, desigur, toată lumea va încerca să lupte cu principalul favorit. Toate echipele au șansa de a obține calificarea în cupele europene.

 

- Obiectivul FC Zimbru pentru a doua partea sezonului?

- Vrem să creăm o echipă pregătită pentru luptă, care va concura pentru cele mai înalte locuri. Având în vedere timpul de pregătire ne putem descurca. Sper ca pas cu pas să încercăm sa facem FC Zimbru mai puternic pentru ca echipa să revină pe pozițiile unde era acum muți ani în urmă.

Foto: FC Petrocub