• Fii alături de Echipa Țării

Școala de antrenori

Școala Federală de Antrenori. Raportul pentru anul 2022

02 ian 2023 de Maria Teeşanu

În conformitate cu cerințele Convenției UEFA de recunoaștere a calificării antrenorilor, Departamentul Tehnic al Federației Moldovenești de Fotbal împreună cu Școala Federală de Antrenori a organizat pe parcursul anului un șir de cursuri bazate pe licențierea antrenorilor. 

În anul 2022, în cadrul Școlii Federale de Antrenori au fost organizate:

18 Refresh Cursuri dintre care: 10 naționale și 8 regionale, cele din urmă fiind pentru antrenorii de categorie C.
În total, la cursuri au partipat 613 antrenori .

Tot în acest an, 146 de antrenori au primit licența de antrenor:

- 90 antrenori - Licența C UEFA (edițiile nr. 41-45)

- 23 antrenori - Licența В UEFA (ediția nr. 22)

- 22 antrenori - Licența A UEFA (ediția nr. 9)

- 11 antrenori - Licența В GK UEFA (ediția nr. 2)

De asemenea, în anul 2022, 5 antrenori au participat la UEFA Study Group Scheme (Coach Educators in NAs), care a avut loc în orașul Baku, Azerbaidjan, în perioada 24-28 aprilie. La aceste cursuri au participat mai mulți antrenori din diferite țări: Azerbaijan, Albania, Insulele Feroe, Kosovo, Gibraltar, San Marino și Țările de Jos. Antrenorii FMF, au fost cei care au prezentat modul de organizare de lucru a tutorilor la nivel de Școală de Antrenori și Asociație Națională, întrucât, Federația Moldovenească de Fotbal este unica asociație cu un curs format și aplicat în practică.

Pe 10 februarie 2006 a avut loc înregistrarea oficială a Școlii de antrenori FMF. Până în prezent 1171 de antrenori au absolvit Instituția noastră, obținând diferite categorii de licențe. 

C UEFA - 519 antrenori
B UEFA- 188 antrenori
A UEFA - 131 antrenori
A Elite Youth UEFA - 20 antrenori
PRO UEFA - 53 antrenori 
A GK UEFA - 12 antrenori
B FUTSAL UEFA - 14 antrenori
În curs - 223 antrenori 

Venim cu un îndemn și încurajăm toți doritorii de a se înscrie la cursurile Școlii Federale de antrenori. Licența oferită de FMF și UEFA este recunoscută internațional. Despre actele necesare pentru înscriere și mai multe informații puteți vedea pe site-ul nostru, AICI.

Școala moldovenească de antrenori se bucură de popularitate și printre foști fotbaliști străini. Mai bine de 20 de jucători cunoscuți din țări precum România, Belarus, Georgia, Letonia, Ucraina, Turcia, Rusia și Germania au obținut licența de antrenori în Republica Moldova, la Școala FMF. Până în anul 2021 Școala federală de antrenori a emis 55 de Licențe Pro. Posesorii acestor licențe activează în campionatele României, Armeniei, Letoniei, Ucrainei, Rusiei și Moldovei.

Programul de Formare Profesională este extrem de important pentru întreaga mișcare fotbalistică din Republica Moldova, deoarece absolvenții lui vor putea să predea lecții de fotbal în școli și în același timp să antreneze în oricare dintre cluburile de fotbal din țară și străinătate.