• Fii alături de Echipa Țării

Ziua Mondială a Fotbalului

10 dec 2022 de Reporter FMF

Pe 10 decembrie, întreaga lume serbează Ziua mondiala a fotbalului. Această iniţiativă a fost înaintată de către Organizaţia Naţiunilor Unite, cu scopul de a aduce un omagiu sportului rege care a adunat în jurul său milioane de oameni în întreaga lume.

 

Nimeni nu poate spune cu exactitate când și unde a apărut jocul de fotbal. Unii spun că în China. Alții susțin că în Grecia antică sau Roma. Însă patria fotbalului este considerată Anglia. Anume în Albion s-au disputat primele meciuri înregistrate oficial și s-au organizat primele competiții de fotbal. 

 

Fotbalul este regele sportului, iar beneficiile aduse de acesta sunt numeroase. El este accesibil pentru toţi, datorită căruia se propagă un mod sănătos de viaţă şi nu există contradicţii sociale. Fotbalul permite omului să uite pentru o anumită perioadă de timp de griji cotidiene sau că are anumite neplăceri. 

 

Fotbalul oferă modele, implică muncă şi dă şansa unei vieţi mai bune celor ce îl practică. Fotbaliştii sunt idoli pentru copiii care bat mingea pe maidan, în curtea şcolii sau în spatele blocului. Toţi aceşti copii visează să devină precum fotbaliştii pe care îi văd la televizor sau pe teren din tribuna stadionului. 

 

În Republica Moldova prima atestare a unui meci de fotbal a avut loc în anul 1910. De la echipa gimnaziștilor și liceenilor din Chișinău, via Viteaz, Sporting, Maccabi în perioada interbelică, apoi Dinamo, Burevestnik, Moldova, Avântul, Nistru în perioada sovietică și până la Zimbru, Tiligul, Sheriff în era modernă – fotbalul moldovenesc a evoluat, pas cu pas, indiferent de greutățile prin care a trecut. 

 

Fotbalul ne-a unit și ne unește pe toți. De aceea Federația Moldovenească de Fotbal vă îndeamnă de Ziua Mondială a Fotbalului (World Football Day) să ne consolidăm forțele, cei care iubim acest joc și să contribuim cu toții la dezvoltarea și promovarea fotbalului în țara noastră. Echipa FMF își propune consolidarea eforturilor pentru a atrage cît mai mulţi copii (băieţi şi fete) şi adulţi la practicarea fotbalului. Prin intermediul fotbalului noi putem să obţinem rezultate importante pentru societate. 

 

Federaţia Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice moldovenești, adresează sincere felicitări tuturor jucătorilor, arbitrilor, managerilor sportivi, conducătorilor de cluburi, investitorilor și suporterilor cu prilejul Zilei Mondiale a Fotbalului!

 

Hai, Moldova!