• Fii alături de Echipa Țării

Campionatul Mondial. Retrospectiva Mondialelor. Rusia 2018

30 noi 2022 de Reporter FMF

Cea de-a 21-a ediţie a turneului final al Cupei Mondiale FIFA la fotbal s-a desfăşurat, în perioada 14 iunie - 15 iulie 2018, pentru prima dată într-o ţară din Europa de Est, în Rusia.

 

Dintre cele 32 de echipe naţionale, un număr de 20 de echipe au participat şi la ediţia precedentă din Brazilia, iar echipele reprezentative ale statelor Islanda şi Panama au participat pentru prima dată la un turneu final de Cupă Mondială. Cele 64 de partide s-au desfăşurat pe 12 stadioane din 11 oraşe. Una dintre surprizele competiţiei a fost eliminarea campioanei mondiale Germania încă din faza grupelor. Echipa naţională a ţării gazdă a fost eliminată în faza sferturilor de finală. Jucătorul francez Kylian Mbappe a devenit al doilea cel mai tânăr jucător care a participat la Cupa Mondială, după marele jucător brazilian Pele, care a debutat la 17 ani la ediţia din 1958.

 

Procedura de organizare a turneului final al Cupei Mondiale a început în ianuarie 2009, dosarele de candidatură fiind avansate până la 2 februarie 2009. Nouă state şi-au depus candidatura pentru ediţia Cupei Mondiale din 2018: Mexic, Indonezia, Australia, Japonia, SUA, Anglia, Rusia, Olanda şi Belgia candidatură comună şi similar Spania şi Portugalia. Comitetul Executiv al FIFA a votat la Zurich, la 2 decembrie 2010, organizatoarea turneului. În cea de-a doua rundă de desfăşurare a votului, Rusia a fost selectată să găzduiască turneul final.

 

Pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale, toate echipele naţionale membre ale FIFA, exceptând ţara organizatoare, s-au înscris pentru participarea la preliminariile de calificare. Islanda şi Panama au participat pentru prima dată la un turneu final de Cupă Mondială, echipa naţională a Egiptului a revenit la Cupa Mondială după aproape trei decenii de neparticipare, de la ediţia Italia 1990, iar echipa reprezentativă a Peru a revenit în grupele turneului final după participarea de la ediţia din 1982. Au fost înregistrate şi surprize neaşteptate privind eşecul calificării la un turneu final de cupă mondială: cvadrupla campioană mondială Italia a rămas acasă, pentru prima dată din 1958. De asemenea, Olanda, triplă finalistă, nu a reuşit să se califice. Totodată, patru campioane continentale (Camerun - 2017, Chile - 2017, Noua Zeelandă - 2016 şi SUA - 2017) nu au fost prezente la ediţia din Rusia.

 

O secvență de la meciul Uruguay - Portugalia (2-1)

 

La 1 decembrie 2017, s-a desfăşurat la Palatul de stat Kremlin din Moscova tragerea la sorţi pentru grupele ediţiei Rusia 2018. Din zona Asia participau la turneul final: Arabia Saudită, Australia, Coreea de Sud, Iran, Japonia. Africa a fost reprezentată de Egipt, Moroc, Nigeria, Senegal, Tunisia. Din America de Sud au mers în Rusia echipele naţionale: Argentina, Brazilia, Columbia, Peru, Uruguay, iar din America Centrală, de Nord şi Caraibe au fost prezente echipele reprezentative din Costa Rica, Mexic, Panama. Europa a fost reprezentată de: Anglia, Belgia, Croaţia, Danemarca, Elveţia Franţa, Germania, Islanda, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Spania, Suedia. 

 

Peste 3,03 milioane de spectatori au fost în prezenţi în tribunele stadioanelor turneului final din Rusia. Au fost marcate 169 de goluri în cele 64 de partide, cu o medie de 2,64 goluri pe meci. Cele 12 arene care au găzduit meciurile turneului final din Rusia au fost: Lujniki din Moscova (81.000 de locuri), stadionul Sankt Petersburg (67.000 de locuri), stadionul Fişt din Soci (48.000 locuri), Arena Ekaterinburg (48.000 locuri), Arena Kazan (45.000 locuri), stadionul Nijni Novgorod (45.000 locuri), Arena Rostov din Rostov pe Don (45.000 locuri), Arena Samara (45.000 locuri), Arena Mordovia din Saransk (45.000 locuri), stadionul Volgograd (45.000 locuri), stadionul Spartak din Moscova (42.000 locuri), stadionul Kaliningrad (35.212 locuri).

 

Brazilia a fost eliminată de Belgia, în sferturi

Uruguay şi ţara gazdă au ocupat primele două locuri în Grupa A, cu 9, respectiv 6 puncte şi s-au calificat în optimile de finală. Spania şi Portugalia, cu acelaşi număr de puncte (5), au mers şi ele mai departe, în faza optimilor de finală. Din Grupa C, Franţa s-a calificat cu 7 puncte, iar Danemarca cu 5. Croaţia a câştigat Grupa D cu 9 puncte, iar Argentina cu 4 puncte a mers, de asemenea, în optimi. Selecao a câştigat Grupa E cu 7 puncte, iar Elveţia s-a aflat pe locul secund cu 5 puncte. Suedia şi Mexic, cu acelaşi număr de puncte (6), au mers mai departe în faza următoare din Grupa E. Belgia cu maximum de puncte (9) şi Anglia cu 6 puncte s-au calificat în optimile de finală din Grupa F. Columbia a mers în optimi cu 6 puncte şi a fost secondată de Japonia de pe locul 2 cu 4 puncte.

 

În primul meci din optimi, pe Arena Kazan, Franţa a învins, într-un meci spectaculos, Argentina (4-3). Uruguay a învins Portugalia (2-1), iar Spania a fost eliminată la penalty-uri de Rusia (4-3), aceasta fiind una dintre marile surprize ale turneului final. Şi Croaţia a trecut mai departe, în sferturi, de Danemarca tot prin lovituri de departajare (3-2). Brazilia a învins cu 2-0 Mexic, iar Belgia cu scorul de 3-2 Japonia. Suedia a câştigat la limită cu un clasic scor italian în faţa Elveţiei (1-0), iar Anglia s-a impus în defavoarea reprezentativei Columbiei la penalty-uri (4-3), după 1-1 la finalul celor 120 de minute de joc.

 

Finala Franța - Croația (4-2)

 

Franţa a învins Uruguay în sferturi (2-0), Brazilia a fost eliminată de Belgia (1-2), Suedia a pierdut (0-2) în faţa Angliei. Croaţia a învins cu 4-3 Rusia la penalty-uri, după 2-2 înscris pe tabela de joc la capătul celor 120 de minute de joc.

 

În prima semifinală Franţa a învins Belgia (1-0), iar Croaţia a trecut, după reprizele de prelungiri (2-1) de Anglia.

 

Belgia a câştigat, la Sankt Petersburg, la 14 iulie 2018, finala mică în faţa Angliei (2-0), iar Franţa avea să învingă spectaculos (4-2) Croaţia, la 15 iulie 2018, pe stadionul Lujniki din Moscova, şi să plece la Paris cu încă un trofeu al Cupei Mondiale.

 

1. De 60 de ani nu se mai înscriseseră atâtea goluri într-o finală de campionat mondial. Atunci, în 1958, Brazilia lui Pele învingea țara gazdă a mondialului, Suedia, cu 5-2. Șase goluri au fost înscrise și în finala din 1966, Anglia- Germania de Vest 4-2, dar în primele 90 de minute scorul fusese egal, 2-2.  

2. Este singura finală din istorie în care un jucător deschide scorul în propria poartă, Mandzukic, pentru ca tot el să închidă tabela, punctând de această dată în poarta potrivită. 

3. Franța a ajuns la trei reprize consecutive câștigate cu 2-1 împotriva Croatiei. Acum 24 de ani, în semifinalele Mondialului din 1998, Franța se impunea după pauză (0-0 în primele 45 de minute) tot cu 2-1 în fața Croației. 

4. Este prima finală din istorie în care s-a apelat la sistemul VAR, de verificare video a unor decizii. Beneficiară a fost Franța, care a primit penalty după ce Perisic a atins balonul cu mâna în suprafața de pedeapsă. 

5. Croația este singura echipă care reușește să joace o finală de Cupă Mondială fără să câștige în timp regulamentar vreun meci din fazele eliminatorii. După 1-1 cu Danemarca, în optimi (victorie la 11 metri), a urmat 1-1 cu Rusia după 90 de minute, 2-2 după prelungiri și iar victorie la penaltyuri, iar în semifinale Croatia a terminat tot 1-1 după 90 de minute cu Anglia, pe care a învins-o cu 2-1 după prelungiri. 

 

Jucătorul turneului a fost desemnat mijlocaşul croat Luka Modric, obţinând Balonul de Aur, atacantul englez Harry Kane a fost cel mai bun marcator şi a primit Gheata de aur. Belgianul Thibaut Courtois a fost desemnat cel mai bun portar al ediţiei Rusia 2018 a Cupei Mondiale, primind Mănuşa de aur, Kylian Mbappe a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător al turneului final, în timp ce Spania a primit premiul FIFA Fair Play.

 

* 73 dintre cele 169 de goluri înscrise la Cupa Mondială 2018 au provenit din faze fixe (43%), cea mai mare rată la orice turneu la Cupa Mondială din 1966.

* Didier Deschamps a devenit a treia persoană care a câștigat Cupa Mondială atât ca jucător cât și ca manager, după Mario Zagallo și Franz Beckenbauer.

* Cu șase goluri, Harry Kane a devenit doar cel de-al doilea jucător englez care a câștigat vreodată Gheata de Aur, după Gary Lineker, în 1986.

* Mario Mandzukic este doar al doilea jucător din istoria Cupei Mondiale, care a înscris un gol și un autogol într-un singur meci, după Ernie Brandts pentru Olanda versus Italia, în 1978.

* Mario Mandzukic a devenit doar al 5-lea jucător care a înscris în finala Cupei Mondiale și a Cupei Europene / Ligii Campionilor, după Ferenc Puskas, Zoltan Czibor, Gerd Muller și Zinedine Zidane.

* Singura echipă care a câștigat o finală a Cupei Mondiale care conducea la pauză a fost Uruguay împotriva Argentinei, în 1930.

* Aceasta este prima finală a Cupei Mondiale cu trei goluri înainte de jumătatea timpului, din 1974 (Germania de Vest 2-1 Olanda).

* Au fost 12 autogoluri înscrise la Cupa Mondială 2018, dublu față de cel mai înalt nivel precedent într-un turneu al Cupei Mondiale: șase în 1998.

* Didier Deschamps a luat parte la 4 din 6 finale ale Franței în turnee majore din istoria echipei (Cupa Mondială 1998 și EURO 2000 ca jucător, EURO 2016 și Cupa Mondială 2018 ca manager).

 

Statistica Campionatului Mondial din 2018 o găsiți AICI.

 

Sursă: Eurosport.ro