• Fii alături de Echipa Țării

Dumitru Neaga, la 70 de ani!

05 noi 2022 de Andrei Prodan

Dumitru Neaga, fost jucător al formațiilor Vierul/Avangard Sângerei (cu care a devenit campion al Moldovei în 1986) și Institutul Agricol Chișinău, împlinește astăzi frumoasa și onorabila vârstă de 70 de ani!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii societăți fotbalistice, îi transmite omagiatului sincere urări de sănătate şi viață lungă alături de cei dragi.

 

La Mulți Ani!

 

Dumitru Neaga s-a născut pe 5 noiembrie 1952 (în aceiași zi cu Oleg Blohin, cel mai prolific atacant al fotbalului sovietic), la Sângerei. Primul lui antrenor a fost Dmitri Gardiuta, profesor de educație fizică la Școala Nr. 1.

 

Pe când învăța la Tehnicumul financiar-economic din Chișinău (1968-1971) Dumitru evolua în componența echipei GTS în campionatul orașului. Revenit la baștină a fost inclus în lotul echipei Vierul Lazovsk (fosta denumire a orașului Sângerei) cu care a trecut toate treptele afirmării: în 1977 a câștigat Cupa Iuri Gagarin și a obținut promovarea în prima divizie valorică a campionatului republican, în 1980 și 1981 iarăși a luat Cupa Iuri Gagarin, în 1981 după ce a câștigat Cupa „Spicul de Aur” a participat la etapa finală a turneului unional „Zolotoi kolos” unde s-a clasat pe locul 7, în 1982 a ocupat locul 3 la ediția a VII-a a Jocurilor sportivilor de la sate, iar în 1986 a devenit campion al RSS Moldovenești.

 

În clasamnetul final Avangard (noua denumire a echipei) și Iskra Râbnița au acumulat același număr de puncte, iar în „meciul de aur” pentru a desemna campioana, formația din Lazovsk a învins cu scorul de 2-0. Primul gol a fost marcat de mijlocașul Dumitru Neaga, care în acea ediție de campionat a reușit să înscrie de 9 ori.

 

În a doua jumătate a anilor ’70 Dumitru Neaga și-a făcut studiile la Facultatea de mecanizare a Institutului Agricol din Chișinău. Apărând culorile instituției la care învăța a devenit dublu câștigător al Spartakiadei universitare (1979 și 1980). În ambele cazuri în finală „agrarienii” au învins reprezentanții Institutului Pedagogic în componența căruia, printre alții, evoluau jucătorii Nistrului Chișinău Nicolae Cebotari, Veaceslav Semionov, Alexandru Mațiura, Alexandru Spiridon sau Anatol Ianeț.

 

Dumitru Neaga a evoluat pentru Vierul Sângerei până în 1991, dar în paralel (din 1986) juca și în campionatul raional îmbrăcând tricoul echipelor Remontnik Grigorăuca, Nadejda Bilicenii Vechi, Start Rădoaia și Dinamo Sângerei.

 

Din 1992 și până în 1998 Dumitru Neaga a fost antrenor și administrator al formației Vierul Sângerei care a evoluat în Divizia A a campionatului Republicii Moldova.

Avangard Lazovsk, campioana RSS Moldovenești din 1986. Dumitru Neaga, în rândul de jos, al treilea din dreapta.