• Fii alături de Echipa Țării

Site-ul UEFA: ”Moldova își întărește piramida fotbalistică”

01 noi 2022 de Sandu Grecu

Cu ocazia vizitei la Nyon a președintelui FMF, Leonid Oleinicenco, site-ul UEFA.com a publicat un amplu material dedicat Federației Moldovenești de Fotbal. Vă propunem spre lectură, mai jos, tradus în limba română.  

 

Cu sprijinul UEFA, gândirea creativă a Asociației de Fotbal din Moldova oferă fotbaliștilor talentați mai multe oportunități de a juca la cel mai înalt nivel.

Construind un program axat pe creșterea numărului de copii care joacă fotbal în școli, Asociația de Fotbal din Moldova (FMF) ia măsuri inovatoare pentru a se asigura că jucătorii talentați au mai multe căi pentru a ajunge în vârful piramidei naționale de fotbal.

 

Sub îndrumarea președintelui său, Leonid Oleinicenco, FMF a investit în noi formate pentru a oferi oportunități de joc la nivel înalt, dincolo de formatul traditional, clasic, de 11x11, prin minifotbal, futsal și fotbal pe plajă – cu succes semnificativ.

La începutul acestui an, Moldova a câștigat titlul la Campionatul European de fotbal pe plajă în Divizia B, în timp ce echipa națională joacă în etapa finală a preliminariilor pentru Cupa Mondială FIFA Futsal 2024.

 

La cel mai înalt nivel al jocului, FMF și-a rebrandat și ligile interne - Super Liga, Liga 1 și Liga 2 - pentru a atrage mai mulți spectatori și sponsorizări. De asemenea, a introdus noi competiții pentru a ajuta la dezvoltarea jucătorilor de elită feminin și masculin, inclusiv Cupa Federației din 2020 pentru echipele profesioniste.

 

Sprijin UEFA pentru proiectele de dezvoltare FMF

În vizită la sediul UEFA din Nyon, președintele Oleinicenco a mulțumit organului de conducere al fotbalului european pentru că a ajutat FMF să creeze un viitor durabil pentru fotbalul moldovenesc.

 

„Președintele UEFA, domnul Aleksander Ceferin ne-a asigurat de încrederea și sprijinul său deplin pentru strategia FMF 2020-2024 și de accentul pus pe proiectele de dezvoltare”,

a declarat președintele FMF, Leonid Oleinicenco, pentru site-ul UEFA.com.

 

UEFA oferă sprijin financiar tuturor celor 55 de asociații naționale europene prin programul său de dezvoltare HatTrick, care reinvestește veniturile din EURO în proiecte de dezvoltare a fotbalului. Sprijinul de planificare strategică printr-un alt program UEFA, numit Grow, asigură asociații naționale precum FMF cu asistență pentru a maximiza rentabilitatea pe termen lung a fondurilor HatTrick.

 

Programul Fotbal în școli

La celălalt capăt al piramidei fotbalistice, FMF a câștigat recent un premiu UEFA Grassroots pentru implementarea cu succes a programului Fotbal în școli al organismului de conducere – o inițiativă la nivel european concepută pentru a oferi copiilor o oportunitate timpurie de a se bucura de joc.

În parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și autoritățile publice locale, programul FMF încurajează copiii să joace fotbal în grădinițe, școli primare, precum și în clasele de fotbal specializate.