• Fii alături de Echipa Țării

UEFA Playmakers. Povestea primelor sesiuni din blocul III - Moana

14 oct 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Instituțiile de învățământ înscrise în programul UEFA Disney Playmakers sunt în plină desfășurare a blocului III din cadrul proiectului UEFA Playmakers, care se bazează pe povestea Disney - MOANA.

Cu ajutorul materialelor furnizate de UEFA și Federația Moldovenească de Fotbal, antrenorii proiectului, încurajează fetele cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani să joace prin fotbal rolurile personajelor populare din cadrul desenelor animate.

La moment, proiectul UEFA Playmakers se bazează pe trei povești de bază: Incredibilii, Regatul de gheață și Moana - noul format de desen animat.

Procesul de instruire pune accent pe o abordare unică, dezvoltată de experții UEFA. Blocul III prevede în total 10 sesiuni de antrenament, care vor fi efectuate de fiecare instituție înscrisă în proiect. Astfel, fetițele își vor face noi prieteni, vor afla ce este încrederea în sine și vor obține noi abilități pentru fotbal.

Reamintim că în luna septembrie, FMF a dat startul etapei a treia Playmakers, după ce a efectuat pe 11 august la CPSM Vadul lui Vodă ultimul training de instruire a antrenorilor din școlile și cluburile de fotbal feminin. În urma webinarelor desfășurate de Federația Moldovenească de Fotbal în 15 instituții de învățământ și școli de fotbal au fost efectuate primele sesiuni de antrenament din blocul III, care sunt bazate pe povestea Disney - Moana.

INIMOS” este deviza sesiunilor de antrenamente, care au la bază povestea din filmul Moana. Cu ajutorul personajelor care dețin super puteri, fetițele descoperă lumea fotbalului iar imaginile vorbesc de la sine.
 

Ca de fiecare dată, ne-am bucurat să vedem antrenori pasionați și fetițe dornice să participe ativ în activitățile Playmakers. Perioada aceasta ne-a demonstrat încă o dată, impactul benefic pe care îl are programul și faptul că sunt din ce în ce mai multe fetițe, care încep să obțină noi abilități sportive și să facă primii pași în fotbal.

a declarat pentru pagina FMF, coordonatorul proiectului Playmakers, Natalia Ceban.

Proiectul UEFA Playmakers cuprinde 4 etape de evaluare. Prima fază a planului de activitate a fost realizată cu succes în anul 2021, în zilele de 5 și 6 iulie, la seminarele de instruire, unde coordonatorii Playmakers au pus accent pe pregătirea și informarea antrenorilor.

Etapele 2 și 3 prevăd aplicarea teoriei și metodologiei UEFA Playmakers în practică. În decurs de 20 săptămâni antrenorii instruiți se vor conduce după următorul ghid de acțiuni:
1. Familizarea fetelor (5-8 ani) cu fotbalul prin oferirea unui mediu care pune accentul pe distracție, prieteni și fotbal.
2. Crearea antrenamentelor inedite și personalizate, care se bazează pe imaginația (inspirate din poveștile și personajele Disney) ca instrument de pregătire și de dobândire a aptitudinilor fotbalistice.
3. Dezvoltarea capacităților fizice ale fetelor și încurajarea unei legături permanente cu fotbalul pe întreg parcursul vieții.
4. Fiecare locație va organiza 20 de sesiuni pe an, în afara curriculumului școlar.
5. După fiecare etapă desfășurată antrenorii vor raporta coordonatorilor Playmakers programul realizat în perioada stabilită.
6. Monitorizarea proiectului de către antrenorii și managerii proiectului UEFA Playmakers.

Lista instituțiilor de învățământ care au început desfășurarea blocului III din cadrul programului Playmakers:
Gimnaziul "V. Corolenco" s. Moscovei, Gimnaziul Tochile-Răducani s. Tochile-Răducani r-ul Leova, Gimnaziul "Dmitrie Cantemir" or. Cahul, FC “NARTA” mun. Chișinău, Școala Sportivă pentru copii și juniori, Telenești or. Telenești, I.P. Liceul Teoretic “ELADA” com. Măcărești, r-nul Ungheni, CS “ANENII NOI 2020” s. Hîrbovăț r-nul Anenii Noi, Creșă-Grădiniță “IZVORAȘ” or. Anenii Noi, Grădiniță-Creșă “ANDRIEȘ” s. Țînțăreni r-nul Anenii Noi, IET Romanița, satul Todirești, r-ul Anenii Noi, Școala Sportivă pentru copii și juniori Edineț or. Edineț, Clubul Sportiv de Fotbal “Speranța Junior” or. Drochia, МДОУ «ЦРР» №10 or. Tiraspol, МДОУ № 28 «Улыбка» or. Tiraspol, МОУ "Слободзейский ТЛК им. П.К. Спальник" or. Slobozia.

UEFA Playmakers este un sistem unic de antrenament conceput pentru a atrage și implica cât mai multe fete în fotbal prin mișcarea, jocul și renumitele în întreaga lume povestiri Disney. Inspirat de cercetările academice care arată rolul pozitiv al povestirii în a ajuta copiii să facă sport, Playmakers își propune, de asemenea, să contribuie la creșterea numărului de fete care respectă standardele minime ale activității fizice ale Organizației Mondiale a Sănătății – în prezent, doar 16%, conform raportului OMS.